Kurban Kesimlerini Artık Devlet Denetleyecek

Kurban Kesimlerini Artık Devlet Denetleyecek
Diyanet İşleri Başkanlığının tebliği ile vali yardımcısı ve kaymak başkanlığında "Kurban Hizmetleri Komisyonu" oluşturulup kesim ve sonrası işlemler gözetlenecek.

 
Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı tebliğe göre, kurban satış yerleri, bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek, bu süreden önce kurbanlık hayvan nakli başlatılamayacak Diyanet İşleri Başkanlığının, kurbanın dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak, hayvana en az acı verecek şekilde kesilmesi, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi ile kesim yapacak kişilerin eğitilmesine ilişkin tedbirlerin alınması amacıyla hazırladığı tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, illerde, vali veya görevlendireceği bir yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında çeşitli kurumların temsilcisinden oluşan "Kurban Hizmetleri Komisyonu" oluşturulacak. Kurban Hizmetleri Komisyonları, 24 Eylül 2015'te kutlanacak Kurban Bayramı dolayısıyla gerekli tedbirleri alacak. Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve büyüklükte kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek.

SOSYAL İHTİYAÇLARI KARŞILAYACAK

Vatandaşların, toplu kesim yerlerinde kurban kesmeleri için tedbirler alınacak, hizmetlerin kolaylaştırılması için hayvan satış ve kesim mekanları birbirine yakın planlanacak, çevresel riskler en aza indirilerek, varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek. Çevre kirliliğini önleyici tedbirler kapsamında, gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek. Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce tedbirler alınacak. Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

DOLAR VE EURO FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
ETLER HEMEN TESLİM

Kesim yerleri, genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olacak. Kesim alanı ve çevresine, evcil ya da sokak hayvanlarının girmesine engel olunacak şekilde önlemler alınacak. Kesim yerlerinde, kurban kesilip parçalandıktan sonra, etler hemen teslim edilecek, bu sağlanamadığında, gerekli soğuk saklama koşulları oluşturulacak.

DERİ VE SAKATATLARA AYRI MEKAN

Kurban edilen hayvanların deri ve sakatatlarının zayi olmadan, amacına uygun bir şekilde değerlendirilmesi konusunda gerekli tedbirler alınacak. Kesim yerlerinde, deri ve sakatatların toplanacağı özel mekanlar oluşturulacak. İl ve ilçelerdeki kurban satış ve kesim yerlerinin açık adresleri, Din Hizmetleri Yönetim Sistemi (DHYS) kurban satış ve kesim yeri kayıtlarına 7 Eylül 2015 Pazartesi günü mesai bitimine kadar girilecek. Halk Eğitim Merkezlerinde "Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları" düzenlenmesine devam edilerek, bu kurslara kurbanlarını kendileri kesecek olanların da katılmaları teşvik edilecek. Şehir merkezlerine yakın köy ve beldelerde bulunan besi çiftlikleri, gerekli şartlara haiz kesim yeri tesis etmeleri konusunda teşvik edilecek. Özel sektör de kurban satış ve kesim yeri kurarak kesim organizasyonu düzenlemesi konusunda yönlendirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.