MARMARA DENİZİ ATIKSUDAN ARINACAK
Yayınlanma:
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSKİ tarafından inşa edilmekte olan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi tamamlandığında 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayarak, Marmara Denizi ve Küçükçekmece Gölü'nü de atıksu kirliliğinden kurtaracak.
İSKİ tarafından Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne akan kirli suların arıtılması amacıyla inşa edilmekte olan Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Kadir Topbaş, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun’un katılacağı inceleme gezisi ile basına tanıtıldı. Yapımı devam eden tesisin kazı çalışması ve beton dökümü ise devam ediyor.
Kavaklı, Haramidere ve Atmaca derelerinin ıslahı ve Ambarlı Arıtma Tesisi’nin yapımının İstanbul 3. bölge için çok önemli olduğunu ifade ederek, tesisin tamamlanmasıyla Beylikdüzü, Gürpınar ve Yakuplu sahillerine olumlu yönde büyük etkisi olacağını ifade etti.
Tesisle ilgili bilgi veren Başkan Kadir Topbaş, “Günde ortalama 400 bin metreküp atıksuyunun arıtılacağı tesis sayesinde; Avcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Başakşehir ve Beylikdüzü ilçelerinin atıksuları, Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ni kirletmeyecek. Bu bölgelerdeki atıksu, tünel ve kolektörlerle toplanarak Ambarlı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtıldıktan sonra denize deşarj edilecek. 2012 yılında hizmete girecek tesiste, ilk aşamada 1 milyon 600 bin nüfusun atıksuları arıtılacak. Tesis, nihai aşamada 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak” diye konuştu.
Topbaş, “İstanbul’da atıksuyun yüzde 85’i arıtılıyor”
Günde 400 bin metreküp pis suyun her gün Marmara'yı kirlettiğini ve kirletmeye devam ettiğini dile getiren Topbaş, ''1 litre çöp suyu, 40 ton temiz suyu kirletebiliyor. Bu, günlerce, aylarca, yıllarca akıyor, akmaya devam ediyor. Düşünün oradaki doğal hayatı, balıkları, ekoloji ne hale geliyor. Gördüğünüz simsiyah su Marmara ve Küçükçekmece Gölü'ne gidiyor. Doğa ne yapsın buna?'' diye konuştu.
Topbaş, İSKİ'nin kendi görev süresi içinde 6 milyar TL'nin üzerinde yatırım yaptığını belirterek, kurumun tüm bu yatırımları İstanbul'un geleceğine yaptığını söyledi. Topbaş, 1994 yılı öncesinde İstanbul'da arıtılan atık su miktarının kullanılan suyun yüzde 9'unu oluşturduğunu, oysa şu anda kente günde verilen 2 milyon metreküp içme suyunun yüzde 85'inin arıtıldığını ve amaçlarının bu oranı yüzde 100'e ulaştırarak denize kirli su bırakmamak olduğunu kaydetti.
Tesiste arıtılan suların bir kısmı dezenfeksiyondan geçirilerek çevre sulama ve sanayide; çıkacak katı madde ise susuzlaştırma ve kurutma işleminin ardından sanayi tesislerinde ikincil yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca tesiste kullanılacak enerjinin önemli bir kısmı kojenerasyon ünitesinde üretilecek enerjiyle karşılanacak.
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.