Metro İhalesi Davasında Kadir Topbaş’a Beraat
Yayınlanma:
Güncelleme:
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Bağcılar-Başakşehir-Olimpiyat köyü” metro ihalesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 15 kişinin “Bağcılar- Başakşehir- Olimpiyat köyü” projesinde kamuyu 400 milyon dolar zarara uğrattığı iddiasıyla yargılandığı davaya devam edildi. İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada şikayetçi Cemal Acar hazır bulunurken, Topbaş ve diğer sanıkları ise avukatları temsil etti. Duruşmada hakim Mehmet Hamzaçebi, müşteki Cemal Acar’ın bilirkişi raporuna yönelik itiraz dilekçesinin okunarak dosyaya konulduğunu aktardı.
“MAHKEME TARAFSIZLIĞINI YİTİRMİŞTİR”
Acar, rapora ilişkin itirazının doğru olduğunu belirterek, “itirazda gerekli hassasiyet ve özen gösterilmemiştir. Bu dosyaya bilirkişi olarak atananlar daha Kadir Topbaş’ın diğer iki davasında da bilirkişilik yapmışlardır. Bunların kadrolu bilirkişi olduklarını düşünüyorum. Mahkeme tarafsızlığını yitirmiş durumdadır” dedi.
“MAHKEMEİZİN TARAFSIZLIĞINA GÖLGE DÜŞÜRECEK BİR HUSUS YOK”
Mahkeme, müşteki Acar’ın iddialarına yanıt olarak bilirkişinin seçimi konusunda mahkememizce diğer dosyalara nazaran çok daha yoğun ve detaylı araştırma sonucunda heyet teşekkülü sağlandığı anlaşıldığından mahkememizin tarafsızlığına gölge düşürecek hiçbir hususa sebebiyet verilmediği gibi bilirkişi seçimi öncesinde de raporun teslim aşamasına kadar bilirkişilerle görüşme yapmadığını vurguladı. Hakim Hamzaçebi herhangi bir suç veya kusur isnadı bulunmaması nedeniyle Acar’ın itirazını reddetti.
“ACAR GÖNLÜNDEKİ RAPOR GELMEDİKÇE İTİRAZ EDECEK”
Sanık avukatlarından Fahri Biçer, bilirkişi raporunun ayrıntılı hazırlandığını ve bu doğrultuda karar verilmesini istedi. Biçer, müşteki acar’ın rapora itirazlarının reddedilmesini isteyerek “Cemal Acar, bizim 17 davamızda şikayetçi. Daha önce 3 tane rapor alındı. Ama beyefendi gönlündeki rapor gelemediği sürece klişe itirazlarını yapmaya devam ediyor” diye konuştu.
BİLİRKİŞİ: “MÜŞTEKİNİN İFADESİNE GÖRE BİZ ŞÜPHELİ GİBİYİZ”
Müşteki ve sanık avukatlarının beyanlarının ardından hakim Hamzaçebi duruşma salonuna 4 kişiden oluşan bilirkişi heyetini davet ederek sözlü olarak dinledi. Salonun küçüklüğü nedeniyle hakimin heyeti sanık koltuklarını oturmalarını rica edince heyet, “Önemli değil, müştekinin ifadelerine göre zaten bizler şüpheli gibiyiz” dedi.
“RAPORUMUZUN ARKASINDAYIZ”
Bilirkişi heyeti kendilerine yöneltilen sorular üzerine, raporu mesleki etik çerçevesinde hazırladıklarını, davalı tarafla görüşmediklerini, taraflarla hiçbir husumetlerini olmadıklarını belirttiler. Heyet, daha önce hazırladıkları raporlarla ilgili aleyhlerinde hiçbir dava açılmadığını ve raporun arkasında durduklarını kaydettiler.
“SOMUT BİR MADDİ ZARAR OLUŞMAMIŞTIR”
Sözlü olarak beyanda bulunan bilirkişi heyeti “Yapılan tespitlerimiz doğrultusunda somut bir maddi zarar oluşmadığı kanaatindeyiz Tüm belgeleri, faturalar ve hak edişlerin tamamını inceledik. Yaptığımız incelemeler sırasında hem faturalarda hem de temin edilen işle ilgili, malzemeler ile bunların kullanımları sırasında görev gereklerine aykırı davranılmak suretiyle haksız bir yarar sağlandığına ilişkin, herhangi bir belge ve bilgiye ulaşmadık” dedi.
Bilirkişi heyetinin sözlü olarak dinlenilmesinin ardından söz alan Kadir Topbaş’ın avukatları, Bilirkişi raporunun müvekillerinin suçsuzluğunu ortaya koyduğunu belirterek, Topbaş’ın beraatine karar verilmesini talep etti.
Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme soruşturma aşamasında elde edilen bilgi, belge, alınan raporlar ve son bilirkişi raporu bir bütün olarak değerlendirildiğinde kamunun doğrudan yada dolaylı yolla zarara uğratılmasına ilişkin kesin bir delil elde edilemediğini belirtti.
Mahkeme bu nedenler Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın beraatine karar verdi.
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.