Öncelik yaşanılabilir bir ücret!

Öncelik yaşanılabilir bir ücret!
Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü süreci devam ederken, DİSK yaptığı açıklamayla yaşanabilir ücret istedi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü ile ilgili yazılı açıklama yapan DİSK, tüm kamu işçilerine kadro ve insanca yaşanabilir ücret istedi. Kamuda çalışan 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren kamu çerçeve protokolü süreci devam ederken, DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, “2018 yılı öncesine kadar merkezi kamu kurum ve kuruluşlarında yetkili olan sendikaların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında sürdürülen bu görüşmeler 2018 yılında yapılan yasal değişiklikle merkezi idarelerle sınırlı olmayan ve herhangi bir yetki şartı aranmaksızın işçi konfederasyonları, hükümet ve kamu işveren sendikaları arasında imzalanabilecek daha geniş bir kapsama dönüşmüştür.Bu yasal düzenlemeye rağmen kamu çerçeve protokolü görüşmelerindeki işleyiş ne yazık ki değişmemiştir. İşçi konfederasyonları açısından muhataplık, merkezi idarelerde yetkili olan sendikaların bağlı bulunduğu konfederasyonlarla sınırlı tutulmaya devam etmiştir. Kaldı ki, 6356 sayılı Kanunun Ek Madde-2 hükmüne göre bu protokoller, sadece merkezi kamu kurum ve kuruluşlarını kapsamamakta, belediyeler, il özel idareleri ve bunlara bağlı şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Konfederasyonumuz üyesi sendikalarımız, birçok belediye ve belediye şirketinde yetkilidir ve yüzlerce toplu iş sözleşmesinin tarafıdır. Sadece bu durum bile kamu çerçeve protokolü görüşmelerinin yasanın öngördüğü kapsamdan uzak ve anti demokratik bir yapıda sürdüğünü gözler önüne sermektedir” denildi.

Grev hakkı vurgusu


DİSK'in sendikaların grev ve toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak nitelikte imzalanacak çerçeve protokollerin oluşturulmasına esastan itirazı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Bu nedenle imzalanacak çerçeve protokollerinde belirlenen hakların asgari düzeyde olduğu mutlaka belirtilmeli ve sendikaların grevli toplu iş sözleşmesi haklarını ortadan kaldıracak herhangi bir metne işçi konfederasyonlarının imza atmamasını önemle vurgulamaktadır. DİSK, her türlü toplu pazarlık sürecinin grev hakkıyla birlikte mümkün olduğu görüşündedir. DİSK, kamu çerçeve protokolü görüşmelerini yakinen takip etmektedir. Türk-İş ve Hak-İş tarafından Hükümete ve TÜHİS'e verilen ortak teklifi yeterli bulmamakla beraber önemsemektedir. Toplu pazarlık aşamasında son teklifin verildiğini, bu aşamadan sonra işçi tarafının taleplerinin kabul görmediği durumda grev hakkının kullanılması gerektiği görüşündedir.”
 

İşçilerin talepleri


Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada talepler şöyle sıralandı: “Kamu işçileri insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep etmektedir. Ücret zamları resmi enflasyon verilerine göre değil, temel ihtiyaç mallarındaki enflasyon artışı ve milli gelirdeki büyüme göz önünde bulundurularak refah payları ilave edilmelidir. Ücret zamlarının asgari ücrete gelen zam oranlarının altında kalması durumunda aradaki fark tüm ücretlere ilave edilmelidir. Aynı işi yapıp farklı ücret alınması sorunu çözülmeli eşit işe eşit ücret kamuda temel bir ücret politikası haline getirilmelidir. İşçilerin görev ve unvan tanımları yapılmalı, işçilere görevleri dışında iş yaptırılmamalıdır. Taşerondan geçiş yapan işçiler ile eski işçiler arasında farklı uygulamalar sona ermeli tüm işçiler eşit haklara sahip olmalıdır.


Belediye ve il özel idarelerde taşerondan geçiş yapan işçilere uygulanan ayrımcılık sona erdirilmeli ve tüm işçiler belediyeler ve il özel idareleri bünyesinde kadroya geçirilmelidir. Kamuda çalışan tüm işçilere belediye şirketi, il özel idare şirketi ayrımı yapılmaksızın 52 günlük ilave tediye ödemesi verilmelidir. KİT'lerde halen devam eden taşeron uygulamasına derhal son verilmeli ve buradaki tüm işçiler kadroya geçirilmelidir. Kamuda çalışan tüm işçilerin kıdem tazminatı gün sayısı yasal kıdem tazminatı tavanından az olmamak üzere belirlenmelidir. Ayrımsız olarak tüm kamu çalışanlarının haftalık çalışma süresi 40 saat ile sınırlandırılmalıdır. Gelir vergisi tarife dilimleri en az yeniden değerleme oranında artırılmalı ve vergi istisnası sonrası ücretlilerde ilk vergi dilimi yüzde 10'a düşürülmelidir. Vergi tarife dilim artışları nedeniyle yüzde 10'un üzerinde oluşabilecek vergiler kamu işvereni tarafından ödenmelidir. DİSK, kamu işçilerinin taleplerini elde etmesi için tüm işçi konfederasyonları ile birleşik ve ortak bir mücadeleyi sürdürmeye hazır olduğunu bir kez daha ilan eder.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.