SAĞLIKSIZ DAMACANALAR OKULLARDA!
Yayınlanma:
Güncelleme:
CHP’liler araştırılmasını istedi: ”Sağlıksız olan damacana suları İstanbul’daki hangi okul ve hastanelere verildi!”
İstanbul İl Genel Meclisinin CHP’liİl Genel Meclis Üyeleri İstanbul’un sosyal, kültürel, sağlık ve eğitim gibibirçok sorunlarını gündeme yazılı ve sözlü önergelerle getirmeye devam ediyor.CHP’liler önergeleri ile ilgili meclis kürsüsünde meclis üyelerine ve İl Özelİdare Bürokratlarına hitap ederek gündeme alınmasını ve çözüm yollarınınbulunmasını ve çözüme gidilmesi için İstanbul halkı adına mücadele etmeye devamediyorlar.
Hazırladığı yazılı önerge hakkındabilgi veren CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Rıza Yıldırım “Sağlık Bakanlığıncauygunsuzluğu tespit edilen damacana su markalarının İstanbul’daki okul, hastaneve İl Özel İdaresine ait diğer kurumlarda tüketilip tüketilmediğine dair bilgi verilmesi,benzer durumlarla bir daha karşılaşılmaması için okullarımızda,hastanelerimizde her türlü içecek ve gıda denetiminin sıklıkla yapılması,sağlık açısından uygun markaların tüketilmesinin sağlanması için İl GenelMeclisimizin bilgilendirilmesi ve yetkili kişi, kurum ve kuruluşları yerinde incelemegerçekleştirmeleri için göreve davet ediyoruz. Sağlık Bakanlığı tüketiciyeulaşıncaya kadar geçen süredeki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü114 damacana su satış noktası ile binalarda satılan damacana sularınmarkalarını bulmadı durum Türkiye ve İstanbul için vahim bir durumdur” diyerekkonunun acili yetine dikkat çekti, yetkilileri göreve davet etti.
İstanbul İl Genel Meclisi’nin 2012yılı Ağustos ayı Meclis oturumunda CHP İl Genel Meclis Üyeleri Ali RızaYıldırım, İrfan Acar ve Halit Yüksel imzaları ile Meclis Başkanlığı’na verilen ve oy birliği ile İl Özelİdaresi Genel Sekreterliğine havale edilen yazılı önerge de şunlara değinildi;
KONU: GıdaDenetimleri ve Damacana Sular Hakkında.
“İstanbul da satılan 19 litre damacana sularıüzerinde yapılan laboratuar incelemesibildiğimiz korkunç gerçekleri ortaya çıkardı. 55 tanınmış firmadan sadece14 tanesi temiz çıktı. 41 firmanındamacana sularında mikrop var, buna göre İstanbullular okul, hastane, iş yerleri,evlerinde yıllarca mikrobu sular içmişler. Kendi kaynakları yeterli olmayanbazı firmalar ilave kaynak kullanarak kaçak dolum yapabiliyor. Buna göre piyasada satılan damacana suların %75içilmez durumdadır. Damacanaların 40–50 defa kullanıldıktan sonra imha edilmesi gerekiyor. Fakat firmalar budamacanaları delinene kadar kullanıyor. Bu nedenle hem bakteriler bırakıyorhem de damacana plastiği ile su arasında kimyasal etkilenme başlıyor. Halkındamacana suyu kullanımı ve tüketimi konusunda sürekli uyarılması gerekiyor;
1. Damacanalar; ‘yetkili bayii’ den alınmalıdır.
2. Damacanalarmatlaşmış eskimiş olmamalıdır.
3. Güneşte, yüksek ısılı ve çok düşük ısılı ortamlarda bulunmamalıdır.
4. Tüpgaz ile aynı ortamda taşınmamalıdır.
5. Kapak emniyet bandı, etiket ve gövdesinde bulunması gereken markaisimleri aynı olmalıdır.
6. Üretimive son kullanım tarihlerine dikkat edilmelidir.
7. Pompalar sık sık temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
8. Okullar da, hastanelerde ve kalabalık alanlarda tüketilirkenmutlaka kâğıt bardak kullanılmalıdır, ince plastik bardaklar kullanılmalıdır.
9. Bunun yanında İstanbul’da pet şişede su tüketimi de oldukça yaygındır.Bu üretimleri ve dolum tesislerini de sürekli denetlenmesi ve toplumumuzunbilgilendirilmesi gerekmektedir. KonununYüce meclisimiz tarafından araştırılmasını saygılarımız ile arz ederiz”
Yaşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.