Tarihi köprüde seyyar işgali

Tarihi köprüde seyyar işgali
Köprünün onarımdan sonra kültür sanat merkezi olması gerekiyordu ama...
ADANA'daki binlerce yıllık tarihi Taşköprü, onarım çalışmalarının ardından kültür sanat köprüsü olması beklenirken, seyyar satıcıların işgaline uğradı.

Dünyanın en eski köprüleri arasında gösterilen ve Adana'nın simgelerinden biri olan Taşköprü, 2 yıl önce yapılan onarım çalışmasıyla düzenlendi. Köprü, tarihi dokusu gözönüne alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca restore edilip, demir korkulukları ve üzerindeki elektrik direkleri sökülerek orijinal haline getirildi. Köprü ağır tonajlı araçların geçerek zarar vermemesi için araç trafiğine kapatılarak, yaya trafiğine açıldı.

Kent merkezindeki ilçelerden Seyhan ve Yüreğir'i birbirine bağlayan tarihi yapı, kültür sanata hizmet etmesi beklenirken, seyyar satıcıların işgaline uğradı. Köprü üzerine tezgahlarını açan seyyar satıcılar, ayakkabıdan, sustalı bıçağa kadar bir çok malzeme satıyor. Yayalar ise, köprüden denetimsiz olarak hızla geçen motosikletler ve seyyar satıcılar arasında kalıyor. Belediyelerin, seyyar satıcı işgaline ses çıkarmaması ise tepkiye yol açıyor.

Çukurova'nın Kültürünü, Sanatını ve Sanatçısını Koruma ve Destekleme Derneği (ÇUSAD) Başkanı Hamide Akata, Taşköprü'nün onarım sonrası beklenen konsepte hizmet etmediğini söyledi. Taşköprü, hemen yanı başındaki tarihi Kız Lisesi ile birlikte kültür ve sanat için kullanılmasını beklerken hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Akata, "Taşköprü onarım sonrası trafiğe kapatıldı. Adana aşığı olan bizler, köprünün kültür ve sanat için kullanılmasını bekliyorduk. Ancak, köprü şu an seyyar satıcılar tarafından kullanılıyor. Kız Lisesi ise belediyenin şirketi tarafından kullanılıyor. Köprü sanat için kullanılabilir. Akşamları üzerinde konserler verilebilir. Hatta iki ucuna şık kafeler açılabilir. Dünyanın kullanılan en eski köprülerinden biri olan Taşköprü şu an çok kötü durumda. Adanalı olarak Valilik ve belediyeleri köprünün gerçek anlamda kültür ve turizme kazandırılması için göreve davet ediyorum" dedi.

ROMA DÖNEMİNE AİT

Adana'nın içinden geçen Seyhan Nehri'nin iki yakasını birleştiren Taşköprü, Seyhan Köprüsü ya da Eski Köprü adıyla da bilinir. Yüzyıllar boyunca Avrupa ile Asya arasında kervanlarla ordulara önemli geçit yeri olan köprüyü, 117-118 yıllarında Roma İmrapatoru Hadrianus yaptırdı. 1935 yıllarında eşkiya korkusundan köprünün her iki başındaki demir kapılar kapanır ve muhafızlar tarafından beklenirdi. Adana Müzesi'ndeki bir yazıtta köprüyü IV. yüzyılda mimar Auaentios'un yaptığı da belirtiliyor. VI'ncı yüzyıl ortalarında büyük bir onarım gören köprü 319 metre uzunluğunda, 13 metre yüksekliğindedir. Yanlardan ortaya doğru büyüyen 21 yuvarlak kemerden 14'ü sağlamdır. Ortasındaki büyük kemerde iki aslan kabartması bulunan, dünyanın hala kullanılan en eski köprülerinden biri olan Taşköprü'nün yedi gözü, nehrin kenarlarının doldurulması sonucu toprak altında kalmış. 1998 Adana depreminde hasar gören köprü, onarılıp, aslına uygun restore edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.