ÜLKELERE GÖRE BAHŞİŞ GELENEKLERİ
Buna göre ülkelerde kesinlikle bahşiş verilmemesi gerekiyor."8 Ülke 8 Bahşiş" başlığı altına İngilizce ve Türkçe yayınlanan bölümde, "Seyahatin bir parçası bahşişin yeri ve miktarı konusunda yaşanan tereddütleri gidermek için küçük ipuçları çok işinize yarayabilir. İşte dünyadan ilginç bahşiş gelenekleri" girişi yapıldıktan sonra, 8 ülke hakkında şu bilgiler verildi:
"Avrupa’daki otellerde komiye taşıdığı parça başına 1-5 avro vermek uygun. Bozuk paranız yoksa, bahşiş vermemek yerine vereceğiniz miktarın üstünü isteyebilirsiniz. Bahşiş geleneğinin olmadığı tek ülke Danimarka.
- Uzakdoğu ülkelerindeki bahşiş gelenekleri keskin farklılıklar gösterebiliyor. Öyle ki bahşişler kimi zaman görevlinin maaşını bile geride bırakabiliyor. Malezya, Tayland ve Singapur’daki restoranlarda ise bahşiş vermek adetten değil.
SAKIN BAHŞİŞ VERMEYİN
-Bahşiş konusunun suistimal edildiğine inanıp çeşitli önlemler alan ülkeler de yok değil. Örneğin Vietnam’daki restoranlarda bahşiş vermekten uzak durmanızda fayda var. Bahşişin bir rüşvet gibi algılandığı ülkede restoranın kapanmasına bile yol açabilirsiniz.
- Japonya’da ise aldığınız hizmet sizi ne kadar memnun ederse etsin elinizi cebinize atmayın bile. Çünkü Japon geleneklerinde bahşiş, aşağılayıcı bir davranış olarak görülüyor. Avustralya’da ise sadece pahalı restoranlarda bahşiş vermek olağan karşılanıyor. "
- Avrupa ülkelerindeki restoranların çoğunda, servis hesaba dahil değilse, bahşiş oranını yüzde 10 gibi düşünmek gerekir. ABD’de bu oran yüzde 20’ye kadar çıkabiliyor. Konaklamalarda ise odanızı her gün farklı birinin temizlediğini düşünerek günlük 2-3 avro yeterli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.