Uzmanlar ikiye bölündü
Kars'ta 'ucube' tartışmaları sürerken İstanbul İl Genel Meclisi'nin Yerebatan Sarnıcı üzerine 'Hoşgörü Anıtı' kararı uzmanları karşı ikiye böldü. Bazı uzmanlar 'Yapılmasında sakınca yok ancak yapılacak anıtın sarnıca getireceği yük iyi hesaplanmalı ' derken, bazıları ise 'Kars'taki insanlık anıtı tarih yapılar bahane gösterilerek yıkılmak istenirken eşsiz tarihi eserlere sahip tarihi yarımadanın ortasına yapılacak anıtın yeri de, yapılış amacı da yanlış' diye tepkisini dile getirdi.
MUTABAKAT ŞART
MSÜ Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, 'SÇok ağır ve Yerebatan Sarnıcı'na zarar verecek ağırlıkta bir anıtın asla orada olmaması gerekir. Bu tür anıtların toplumsal mutabakatla yapılması gerekir ki bundan sonra gelecek olan siyasi irade bu anıtı kaldırmaya yeltenmesin' dedi.
GETİRECEĞİ YÜK ÖNEMLİ
İstanbul 2 Numaralı Koruma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mete Tapan 'İl Genel Meclisi binası yıkılması ve park olarak düzenlenmesi ve bir anıt dikilmesi güzel olabilir. Ancak bunun yükünün ne kadar olacağı da önemli. Yerebatan Sarnıcı'nın üzerine hiç yük binmeyecek diye bir şey yok. SİT alanı olduğu için kuruldan izin alınmalıdır. Kurul izin verirse oraya uygun bir anıt yapılmasında sakınca yok' dedi.
SAMİMİYETSİZ TEKLİF
Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu 'Kars'taki insanlık anıtı yıkılmaya çalışılırken, tarihi yarımadaya tarihi değerlerin ortasına böylesine yapay bir anıtın yapılması doğru değil. Yeri de, yapılma amacı da, yanlıştır ve samimiyetsizdir. Dünyanın gözbebeğinde hoşgörü anıtının politik nedenlerle gündeme getirilmesi de yaklaşımın samimiyetten uzak olduğuna belgesidir' dedi.
ORTAYLI: SARNICIN HARİTASI ÇIKARILMALI
TopkapI Sarayı Müze Başkanı Prof Dr İlber Ortaylı 'Meclis binasının kaldırılması önemli bir karar. Ama anıt yapmadan önce sarnıcın harritasının çıkartılması lazım. Anıt çok büyük olursa sarnıca zarar verir ve Ayasofya'nın silüetini etkiler. Harita çıkartılmadan anıt yapılması doğru değildir' dedi.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi eski Başkanı Erhan Demirdizen 'Tarihi yarımadada ilk anda siyasi sembolleri olan bir şey yapmak yerine kamuoyuna açmak gerekir.Bence bu tür anlam taşıyan heykellerin daha büyük meydanlarda ve halkın çok yoğun olduğu alanlarda olması gerekir' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.