Yarın 'Isı çarpmasına' dikkat!

Yarın 'Isı çarpmasına' dikkat!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının Manisa, Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 40 derece ve üzerine çıkacağını tahmin ediyor...
 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda, fiziksel aktivite ve maruz kalınma zamanına bağlı olarak beyinde hasar ve ölümlere yol açan ısı çarpması görülebiliyor
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklığının Manisa, Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 40 derece ve üzerine çıkacağını tahmin ederken, bu sıcaklığın üzerindeki durumlarda, fiziksel aktivite ve maruz kalınma zamanına bağlı olarak beyinde hasar ve ölümlere yol açan ısı çarpması görülebiliyor.


Bu hafta için "sıcak hava dalgası" uyarısında bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğüne göre özellikle yarın hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde olacak. Bursa ve İzmir'de 38 derece beklenen sıcaklığın, Aydın, Manisa, Balıkesir, Antalya, Adana, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da 40 derece ve üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji'ye göre, 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, insan hayatını tahdit eden "ısı çarpması" ile güneş çarpması, ısı krampı veya ısı yorgunluğuna yol açabiliyor. Fiziksel aktivite ve maruz kalınma zamanına bağlı olarak ısı çarpmasında vücudun soğutulması ya da serinletilmesi için terleme sağlayan, sıcaklık kontrol sistemi duracağı için insan hayatı için riskli bir durum yaşanıyor. Yükselen vücut sıcaklığının acilen düşürülmemesi halinde beyinde hasar oluşabiliyor ya da durum ölümle sonuçlanabiliyor.

32-40 derece arasındaki sıcaklıkta da yine fiziksel aktivite ve maruz kalınmanın zamanına göre ısı çarpması, ısı krampı ve ısı yorgunluğu ortaya çıkabiliyor.

- Isı dalgasından korunma yöntemleri

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, resmi internet sitesinde, ısı dalgasından korunmanın yöntemlerini şöyle sıralıyor:

"Hareketler yavaşlatılmalıdır. Yaz kıyafetleri giyilmelidir. Hafif açık renkli kıyafetler ısıyı ve güneş ışınlarını yansıtır ve vücudun normal sıcaklığını korumasına yardımcı olur. Vücut sıcaklığını artıracak yiyeceklerden kaçınılmalı. Protein gibi metabolik ısı üretimini ve aynı zamanda su kaybını artıran yiyeceklerden uzak durulmalı. Su veya Alkol içermeyen sıvılar bol miktarda içilmeli. Epilepsi, kalp, böbrek ve karaciğer hastaları, sıvı kısıtlayıcı Diyet yapanlar, idrar tutma problemleri olanlar sıvı tüketimlerini artırmadan önce bir doktora danışmalıdır. Alkollü içecekler içilmemeli. Klima bulunan alanlarda daha fazla zaman harcayın: Evlerdeki ve diğer binalardaki klimalar ısı kaynaklı tehlikeleri azaltır. Güneş altında fazla kalmayın. Çocukları ve küçük ev hayvanlarını kapalı otomobilde asla yalnız başlarına bırakmayın. Kapalı bir araçta sıcaklık 60 dereceye çıkabilir. Böyle bir sıcaklığa maruz kalma ölümle sonuçlanabilir."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.