İSTANBUL’daki evinde fenalaşıp hayatını kaybeden Türk sineması ve tiyatrosunun usta ismi Tuncel Kurtiz’in vasiyetini doğrultusunda ailesi, cenazeyi Edremit Devlet Hastanesi’nden alıp Edremit İlçesi’nde, Kazdağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü’ndeki evine getirdi. Ünlü oyuncunun sevenleri ve bir çok sanatçı da köye akın etti.
Evde okunan duaların ardından, 77 yaşında hayata veda eden büyük ustanın cenazesi, köy mezarlığına kadar omuzlarda taşındı. Cenazeye katılanlar zaman zaman “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Her yer Tuncel, her yer Kurtiz” diye slogan attı, alkış tuttu. İstanbul’daki Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde dün (Cumartesi) düzenlenen törenin ardından, tiyatro ve sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz’in cenazesi, vasiyet ettiği, Kazdağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü’nde toprağa verilmek üzere Edremit Devlet Hastanesi’ne morguna getirildi. Duayen sanatçı Kurtiz’in defnedilmesi için Çamlıbel Köyü mezarlığında, vasiyetinde ifade ettiği gibi denizi gören ve yol kenarında yer hazırlandı. Ünlü sanatçının çok sayıda seveni erken saatlerde mezarlığa gelip dua okudu.
BEETHOVEN DİNLETİLDİ
Kurtiz’in kayınbiraderi Erhan Şeker, sanatçı dostları Tarık Akan, Menderes Samancılar , Atilla Saral ile bazı yakınları, bugün saat 12.00’de, cenazeyi hastane morgundan alıp Çamlıbel Köyü’ndeki evine getirdi. Kurtiz’i son yolculuğuna uğurlamak üzere sevenleri ve çok sayıda sanatçı da köye akın etti. Köyün girişinde araç kuyrukları oluştu. Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü sahibi olan ve onlarca filmde bir çok karaktere hayat veren Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz ve kayınbiraderi Erhan Şeker ile işlettiği “Zeytinbağı” adlı butik otelin önüne gelen hayranları zaman zaman gözyaşı döktü. Sanatçının bir hayranı aracından Beethoven’a ait eserler dinletti. Daha sonra sevenleri, Beethoven’a ait eserlerin bulunduğu CD’yi Kurtiz’in evindeki müzik çalara takdı.
YAKLAŞIK 10 BİN KİŞİ KATILDI
Usta sanatçıyı uğurlamak için, İstanbul, bölgedeki ilçe ve köylerden yaklaşık 10 bin kişi köye geldi. Törene, Halit Ergenç, Kenan İmarzalıoğlu, Yılmaz Köksal, Berrak Tüzünataç, Okan Yalabık, Güven Kıraç, Cansu Dere, Kıvanç Tatlıtuğ, Yiğit Özşener, Rıza Kocaoğlu, Sarp Akkaya’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda oyuncu, çevre belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri de katıldı. Kurtiz’in evinde okunan duaların ardından, tabut omuzlarda, köy mezarlığına getirildi.
TAKSİM SLOGANLARI ATILDI
Ünlü sanatçının cenazesinin mezarlığa getirildiği sırada, bir çok kişi, “Her yer Taksim, her yer direniş” ve “Her yer Tuncel, her yer Kurtiz” diye slogan attı, alkış tuttu. Gözyaşlarının sel olduğu mezarlıkta, adeta adım atacak yer kalmadı. Aşırı yoğunluk nedeniyle, Kurtiz’in ailesi kabre ulaşmakta güçlük çekti. Daha sonra cenaze namazının kılınması için tabut, yola çıkartıldı. Cenaze namazının ardından Kurtiz, toprağa verildi.
MEZAR YERİ TARTIŞMASI
TÜRK sineması ve tiyatrosunun usta isimlerinden Tuncel Kurtiz’in cenazesi vasiyeti üzerine Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde, Kazdağları eteklerindeki Çamlıbel Köyü’nde toprağa veriliyor. Kurtiz için köy mezarlığında yine vasiyetinde belirttiği gibi deniz manzaralı yola yakın bir mezar kazıldı.
"KÖYLÜMÜZ NİYE BAŞKA KÖYE GÖMÜLSÜN"
Çamlıbel Köyü Muhtarı Mustafa Çambel de Tuncel Kurtiz’in köylerinde defnedilmesinin aile tarafından dün kararlaştırıldığını söyledi. Muhtar Çambel şöyle dedi: "Televizyonlar, ’Kurtiz, Tahtakuşlar köyünde toprağa verilecek’ diye altyazı geçiyormuş. Bu doğru değil. Şimdi de ’Tahtakuşlar köyü istemedi’ diyorlar. Bu hiç doğru değil. Tuncel Kurtiz bizim köylümüz, neden bir başka köye gömülmek istesin ki? Yeteri kadar mezar yerimiz var. Ayrıca burada çok mutluydu, bu köye de aşıktı. Bu konuda bir bilgi kirliliği var. İnsanlar bunlara itibar etmemeli. Ayrıca bana hep, ’Muhtar, ölünce bana deniz gören, yol üzeri bir mezarlık hazırla. Bana torpil yap’ diye takılırdı. Biz köylümüze tam istediği gibi bir mezar hazırladık. Ailesi İstanbul’daki törenlerin ardından cenazeyi Edremit’e getiriyor. Bu gece Edremit Devlet Hastanesi Morgu’nda kaldıktan sonra yarın öğle namazı sonrasında köyümüzde toprağa vereceğiz." Tahtakuşlar Köyü’nden 76 yaşındaki İbrahim Ediz de internet aracılığıyla yayıyan yanlış haberlere tepki gösterip, "Muhtar Hacıbektaş’taki etkinliklere katılmak için gitti. Ayrıca, Kurtiz’in köyümüzde defnedilmesi için bir talep de olduğunu hiç duymadık. İddialar uydurma. Tuncel Bey, değerli bir sanatçı, neden istemeyelim ki?" dedi.