Haberdar Gazetesi Yaşam İçki tüketiminde Avrupa sonuncusuyuz

İçki tüketiminde Avrupa sonuncusuyuz

Türkiye içki yasaklarını konuşurken çarpıcı rakamlarla tartışma renklendi.

Avrupa’da 30 ülke içinde en çok alkol tüketilen ülke kişi başına 15.5 litre ile Lüksemburg en az alkol tüketilen ülke kişi başına 1.4 litre ile Türkiye. Sonraki en az alkollü içki tüketilen Malta 5.3 litre ile Türkiye’ye 4 kat fark atıyor. 1980-2008 arası dönemde Türkiye’de kişi başı alkol tüketimi yüzde 22 geriledi.

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) son yönetmeliği Türkiye’yi de aşıp dünyada tartışılırken, Avrupa’da 30 ülke arasında Türkiye en az alkol tüketilen ülke sıfatına sahip. Türkiye’den sonra kişi başı alkol tüketim miktarının en düşük olduğu ülke Malta’da ise bu rakam 5.3 litre. Bu, Türkiye’den sonra en az alkollü içki tüketilen Malta’da bile kişi başı tüketimin, Türkiye’dekinden 4 kat kadar fazla olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Sağlık Verileri 2010, Eurostat İstatistik Veritabanı ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, Avrupa’da 30 ülke içinde en fazla alkol tüketilen ülke kişi başına 15.5 litre ile Lüksemburg oldu. Lüksemburg’u, 14 litre ile Estonya, 12.6 litre ile Macaristan ve Fransa takip etti.

28 yılda yüzde 22 geriledi

Türkiye’de 1980-2008 arası kişi başına alkol tüketimi yüzde 22 oranında düştü ve 1.4 litreye indi. Bu dönemde, Türkiye, Letonya ile birlikte kişi başına alkol tüketimini en fazla azaltan 9’uncu ülke oldu. OECD’nin raporunda, Avrupa Birliği ülkeleri içinde kişi başına alkol tüketimi ortalaması 10.8 litre. Bu ülkede yerleşik olmayanların yüksek oranda alkol satın aldığı Lüksemburg dışarıda tutulursa, Estonya, Macaristan ve Fransa 2007-2008 yıllarında kişi başına 12.5 litreden fazla alkol tüketilen ülkeler oldu.

İzlanda’da yüzde 70 arttı

Rapora göre, ortalama alkol tüketimi bazı Avrupa Birliği ülkesinde 1980-2008 döneminde düşse de bazılarında da yükselme kaydedildi. Örneğin, şarap üreticisi İtalya’da yüzde 50, Fransa’da yüzde 35 ve İspanya’da yüzde 36 kişi başına alkol tüketimi düştü. Slovakya’da yüzde 34, Yunanistan’da yüzde 32, Almanya’da yüzde 30 kişi alkol tüketiminde düşüş yaşanırken, 1980 yılından bu yana, İzlanda’da yüzde 70, Kıbrıs Rum Kesimi yüzde 50, Finlandiya yüzde 30 ve İrlanda’da yüzde 29 kişi başına alkol tüketiminde artış yaşandı.

Alkol düşkünlüğü oranı Türkiye’de yüzde 1.75

DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre 18-24 yaş arası genç yetişkin olarak kabul görüyor. 24 yaş üstü ise yetişkinler olarak geçiyor. Alkol düşkünlük oranları da bu iki grup için ayrı ayrı hesaplanıyor.
Avrupa’da genç yetişkinlerde alkol düşkünlüğü oranı erkekte yüzde 4-5 kadında yüzde 2-3. İskandinav ülkelerinde genç yetişkinlerde alkol düşkünlüğü oranı erkekte yüzde 6-8 kadında yüzde 4-5.
Türkiye’de ise genç yetişkinlerde alkol düşkünlüğü erkekte yüzde 1 kadında ise yüzde 0.1. WHO raporunda yüzde 0.1 oranının yanında ‘neredeyse sıfır’ ifadesi bulunuyor.
Avrupa’da yetişkinlerde alkol düşkünlüğü oranı erkekte yüzde 5-7 kadında yüzde 3-5.
Türkiye’de yetişkin erkeklerde yüzde 2.5, kadınlarda yüzde 1. İkisinin ortalaması ise yüzde 1.75 olarak tüm Avrupa’nın oldukça gerisinde yer alıyor.

Kişi başı alkol tüketimi nasıl hesaplanıyor

KİŞİ başına alkol tüketiminde, alkollü içeceğin içindeki alkol miktarı baz alınıyor. Örneğin 1 litre rakıdaki alkol miktarı 0.45 litre (derecesi 45), 1 litre biradaki alkol miktarı 0.04-0,08 litre (derecesi 4-8), 1 litre şaraptaki alkol miktarı ise 0.11-0.20 litre arasında değişiyor.

İngiltere’de ucuz içkiye vergi engeli

İNGİLTERE ve Galler’de ucuz içki satışını kısıtlama kararı alan hükümetin planına göre, marketler ve barlar içkileri ödenen vergiden daha ucuza satamayacak. İngiltere İçişleri Bakanlığının açıkladığı yeni plana göre, örneğin, bir litre meyveli bira 40 pence’den (yaklaşık 1 TL) ya da 750 ml şarap 2 sterlinden (yaklaşık 5 TL) daha ucuza satılamayacak. Ancak İngiliz basını, bu fiyatın bile birçok su ve gazozlu içecekten daha ucuz olduğuna dikkati çekiyor. Hükümetin planını bazı doktorlar ve bar sahipleri eleştirirken, planın alkol tüketimini azaltacak bir önlem olmadığı savunuluyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *