Haberdar Gazetesi Yaşam Selimiye’ye asansör

Selimiye’ye asansör

İstanbul’a başta eğitim ve sağlık olmak üzere sosyal hizmetler, kültür, spor, tarım, güvenlik gibi alanlarda özel hizmetler sunan İstanbul İl Özel İdaresi, Selimiye Kışlası’nın Güney Kulesi’ne asansör inşa ettirdi.

Anadolu Yakası siluetinin olmazsa olmazlarından olan Selimiye Kışlası’nın ışıklandırılması işlemini gerçekleştiren İstanbul İl Özel İdaresi, Kışlanın Güney Kulesi’ne asansör inşa ettirdi.

İstanbul İl Özel İdaresi bünyesinde oluşturulan özel bir ekip, Selimiye Kışlası Güney Kulesi’nde yer alması istenen asansör için yerinde ölçüm yaparak, rölöve, restitüsyon, restorasyon avan projesi hazırladı.

Hazırlanan projeler İstanbul VI. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na iletilerek onaylandı. Kulenin 5. Katında bulunan döner metal merdiven kaldırılarak asansörün oturtulacağı zemin güçlendirildi. Böylece zeminde oluşacak yüklerin duvarlara aktarılması sağlandı. Tüm kat döşemeleri ahşap kaplanarak zemin döşemesi 30 cm yükseltildi. Asansörün girişi için, altında oluşturulan hayat boşluğu (yaklaşık 150 cm) nedeniyle 5 basamakla ulaşılan bir platform oluşturuldu.

19. yüzyıla ait mimari özellikleri üzerinde taşıyan Selimiye Kışlası, özellikle Sarayburnu, Cankurtaran ve Topkapı Sarayı’ndan bakıldığında Harem bölgesinin en dikkat çekici yapılarından biri olarak öne çıkıyor.

 
Selimiye Kışlası

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde III. Selim tarafından Nizam-ı Cedid askerleri için inşa ettirilen kışla Selimiye Kışlası ilk olarak III. Selim devrinde yeni kurulan Nizam-ı Cedid askerleri için kesme taş bir kaide üzerinde ahşap olarak inşa edildi.

Yeniçeriler'in isyanı sonucunda yıkılan bu kışla II. Mahmut devrinde kâgir olarak yeniden inşa edildi. Sultan Abdülmecid devrinde iki defa yenilenen kışlanın dört köşesine yedişer katlı birer kule ilave edildi. Selimiye Kışlası Kırım Savaşı sırasında İngiliz askerlerine tahsis edildi.

Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale 1854'te kışlaya gelerek yaralı İngiliz askelerinin tedavisinde görev aldı.

 
Florence Nightingale ve beraberindeki hemşirelerin kaldığı oda günümüzde müzeye dönüştürüldü. Cumhuriyet döneminde farklı amaçlarla kullanıldı.1959-63 yılları arasında "Selimiye Askeri Orta Okulu" adı ile askeri orta okuldu. Selimiye Kışlası günümüzde I. Ordu Komutanlığı merkez binası olarak kullanılmaktadır.



Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *