Yaz saati uygulamasına dikkat
Kış saati uygulamasına 31 Ekim 2010 tarihinde geçirilirken saatler 04.00'te bir saat geri alınmıştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yapılan uygulamaya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da 10 Mart 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Karar çerçevesinde, bütün yurtta saatler, 28 Mart Pazartesi günü saat 03.00'ten (pazar gününü pazartesi gününe bağlayan gece) itibaren bir saat ileri alınacak. Saatler, 30 Ekim 2011 Pazar günü saat 04.00'te geri alınacak.
Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınması suretiyle, gün ışığından daha fazla yararlanılması, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlanması amacını taşıyor. Ayrıca, yaz saati uygulamasıyla, akşam saatlerinde en yüksek değerine ulaşan enerji talebinin (puant gücü) azaltılması hedefleniyor.
697 sayılı Kanunun 3097 sayılı Kanunla değişik 2. maddesi, “Greenwich'e göre 30. derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınıyor. Ayrıca başlangıç ve bitiş tarihleri belirtilmek ve bir saati aşmamak şartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” hükmü gereğince, yaz saati uygulamasının başlangıç ve bitiş tarihleri Bakanlar Kurulu kararıyla belirleniyor.
Geçmiş yıllara bakıldığında yaz saati uygulaması, AB ülkeleriyle birlikte mart ayının son pazar günü başlayıp, ekim ayının son pazar günü bitiyor. Ancak bu yıla özel Bakanlar Kurulu kararı ile saatler Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sınavının yapılması nedeniyle bir gün ileriye alındı.
TEİAŞ'ın hesaplarına göre, yaz saati uygulaması ile yıllık ortalama 600-700 milyon kilovatsaat (kWh) tasarruf sağlanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.