İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti'den Kars milletvekili olarak meclise giren Ahmet Arslan, haziran 2015 ve kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde tekrar AK Parti Kars milletvekili olarak meclise girdi. Arslan, Ahmet Davutoğlu'nun istifa etmesinin ardından 24 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görevlendirildi. 2016 ve 2018 yılları arasında Bakanlık görevini yürüttü. Bakanlığı döneminde önemli işlere imza atan Arslan Mehmet Mert'in sorularına cevap verdi.
Ahmet Arslan'ın bakanlık zamanında önemli başarılarına şahitlik ettik. Özellikle Doğu Anadolu’ya ciddi desteği oldu. Doğu ekspresi, Sarıkamışt'a anma törenlerinin daha renkli hale gelmesinde, bölgenin kalkınmasında ciddi emekleriniz var. Devam etmenizi isterdik. Bizim bilemediğimiz bazı gelişmeler mi oluyor? Partide aktif bir göreviniz var mı? Bu tür çalışmaları kendi düşünceniz, imkanlarınızla ya da görevlendirmeyle mi yapıyorsunuz? Bu tür işler ekiple olur. Bu anlamda bir ekibiniz var mı?
12 yıl milletvekilliği yaptım. Bizim partimizin bir kuralı var. Üç dönem üst üste milletvekilliği yapanların en az bir dönem ara vermesi gerekiyor. Ama bunun geçmişte bir istisnası oldu. 'Parti Merkez Yönetim Kurulu karar alırsa bazıları devam edebilir' şeklinde. Fakat 2023 seçimlerinde bu istisna uygulanmadı. 65 kişi istisna tanınmadan milletvekili olamadı. Milletvekili olmamamızın sebebi budur; çok net. Bakanlık konusuna gelince elbette Cumhurbaşkanımızın liderliğinde kabine kuruluyor. Dönem döneme değişiklikler oluyor. Bizim, sizin, hemşerilerimizin gönlünden geçen başka bir şey ama bu bayrak devralması işi başka bir şey. Buna da saygı duyuyoruz. 6 yıl BOTAŞ Genel Müdürlüğü yapma şansı verdiler bana. Bundan dolayı müteşekkiriz. Sayın Cumhurbaşkanımız o zaman başbakandı. Daha sonra milletvekilliği yapma şansı verdiler. Elbette ki vatandaşın seçmesi önemli ama sonuçta onların da aday göstermesi önemli.
Görev alınmaz, verilir
Bakanlık konusunda bana bu soru daha önce de sorulmuştu. Ben herhangi bir bakanlığı rahat rahat yapabilecek bilgi birikimine sahibim. Bu özgüven bende var. Bakanlık görevi verilmesi noktasında kararı o günkü idare kimdeyse o verir ve saygı duyarız. Hem 12 yıl milletvekilliği hem BOTAŞ Genel Müdürlüğü yapmamıza vesile olan, bize hizmet etme şansı verenlere huzurlarızda teşekkür ederim. Bizim partimizde görev alınmaz, verilir. Verilince de yapılır. Bu dusturla hizmet ediyoruz.
Şikayetleri dinliyoruz
Ben partinin Merkez Karar Yönetim Kurulu üyesiyim. 7 Ekim 2023'de yapılan büyük kongremizde bana böyle bir görev verildi. O görevlendirme çerçevesinde partimiz zaman zaman görvlendirmeler yapıyor gidiyoruz. Zaman zaman kendimiz gidiyoruz. Ordan aldığımız geri bildirimlerle genel merkezimize bilgi arz ediyoruz. Bu tip toplantılarda insanlar 'sohbet edip çekip gidiyorlar' diye düşünüyorlar ama öyle olmuyor. Tüm önerileri, şikayetleri tek tek dinliyoruz ve genel merkeze sunuyoruz. Bunlar bir üst kurullarda, bakanlık seviyesinde, cumhurbaşkanlığı seviyesinde değerlendirilerek bir kısmı karar haline geliyor. Karar haline gelirken de ilgili uzmanlarca üzerinde çalışılıyor. Olumlu bir sonuç alınacağı öngörülürse de karar, uygulama haline geliyor.
Aslında ortada bir seçim gündemi yok. Zaman zaman anketler yayınlanıyor. AK Parti'nin ikinci sıraya düştüğü, birinci sıradaki partinin yüzde 35, Ak Parti'nin oyunun yüzde 30'un altına düştüğü gibi. Sizin elinizde buna benzer veriler var mı? Önünüzü nasıl görüyorsunuz? Nasıl bir çalışmanız var? Enflasyon rakamlarını hangi derecede görüyorsunuz?
Anket sonuçlarını birçok kişi manipülasyon amaçlı kullandı, kullanıyor ve kullanmaya devam edecek. Bunu geçmişte de gördük. Elbette anket sonuçları önemli ve değerlidir. Ama tek başına bağlayıcı değildir. Önemli olan kendi durumunuzu bilmek, sanki yarın seçim varmış gibi çalışmak. Ak Parti bunu zaten hep yapıyor. Özellikle teşkilatlarını dinamik tutuyor. Vatandaşla buluşmaları güncel tutuyor. Bu çok önemli. Bunu hep yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.
Millet 5 yıllık yetki verdi
Genel seçimde yüzde 52 ile hem Cumhurbaşkanımız seçildi hem de Cumhur İttifakı Meclis'te çoğunluğu sağladığını unutmamak lazım. Bu beş yıllığına verilmiş bir yetki. Bu yetkinin daha üç buçuk senesi duruyor. Genel seçimin mantığı farklıdır, yerel seçimin mantığı farklıdır. Genel seçim mantığı çerçevesinde değişen bir şey yok. Yerel seçim sonuçları üzerinden, genel seçim yorumu yapmak tek taraflı, 'gönüllerinden öyle geçiyor' diye öyle yorumlamak doğru değil. Bir pandemi gerçeği var. Pandemi sonrası etrafımızda çıkan savaşlar var. Ne yazık ki 11 ilimizi etkileyen büyük bir deprem felaketi yaşadık. Yaklaşık 50 bin deprem şehidimiz var. Bu depremler ekonomiye 105 milyar dolarlık bir maliyet oluşturdu. Bunlar kolay şeyler değil. Türkiye geçmişte bırakın 105 milyar doları, 1 milyar dolar borç bulabildiği zaman bayram ediyordu. Deprem sonrası bir sıkıntı var ve bunu görmezden gelemeyiz. Haklı olarak da toplum bunun sıkıntısını yaşıyor. Milletimiz gerekçelerini kabul etse dahi kendi yaşamına, kendi ekonomik geçimine bakıyor.
1 YILDA CİDDİ BİR
MESAFE ALINDI
Son bir yıldır ekonomik anlamda ciddi bir mesafe alındı. Nitekim daha iki gün önce enflasyon rakamları açıklandı. Rakamlar hala yüksek bu da bir realite. Ama önemli olan on beş aydan sonra bu rakamların düşmüş olması. Önümüzdeki süreçte de de inşallah bu böyle devam edecek. İnsanlar refaha eriştiği zaman, satın alma rakamları 2019'daki seviyelere geldiği zaman bunların hiçbirini konuşmuyor olacağız. Şu an Ak Parti'yi en çok zorlayan bu ekonomik sıkıntı ortadan kalktığı zaman insanlarımız rahatlığa kavuşacak. Geçmişte olduğu gibi iktidarımız enflasyonu tek haneli rakamlara düşürecek. Çünkü ortaya koyduğumuz irade belli. Bize düşen boş durmadan çalışmak. Görevi devrettikten sonra benim sorumluluğum bitti demek yok. Fahri olarak, tecrübelerimizle katkı sunmaya, koşturmaya devam ediyoruz. Ak Parti'de şiar budur.
ELEŞTİRİLER
GENEL MERKEZ'E
İLETİLİYOR
3 Eylül'de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) alınan kongre kararının ardından, belde, ilçe, il ve büyük kongre sürecimiz başladı. Resmi başlangıç çerçevesinde 'Türkiye Buluşmaları' adı altında 81 ilde programlar yaptık. Küçük illerde bakan ve bakan yardımcısı seviyesinde bir misafir geliyor. Ona sekiz on milletvekili, MKYK üyesi eşlik ediyor. Ve o gün hem il merkezinde hem ilçelerin tamamında sabahtan akşama kadar esnaf ziyareti, sivil toplum kuruluşu buluşmaları, kanaat önderi buluşmaları, teşkilatlarla buluşmalar çerçevesinde istişareler oluyor. Bahsettiğim öneriler, eleştiriler işte bu toplantıda geliyor ve genel merkeze iletiliyor. Bunu diğer illerde yaptık ve İstanbul'da finali yapıyoruz. 287 milletvekili, bakan, MYYK üyesiyle birlikte yapılan bu uygulamanın sonunda, Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezinde finalini yapacağız.