‘plastik kartın yaptıklarına bakın’
Rahmi Yazıcı;8,5 cm boyunda,5,5 cm eninde ki plastik kartın yaptıklarına bakın diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bankalar ve AVM’ler reklam kampanyaları ile kolay satın alma şartları sunarak hedef aldığı genç ve dinamik nüfuslu ülke insanımızı, hesapsız harcamalar yaptırarak tüketim toplumuna dönüştürdü. Kolay ve hızlı tüketime alışan insanımız ekonomik ve sosyal bunalıma sürüklenmektedir. Türkiye de 100 milyon kart kullanılmaktadır. Bunu 58 milyon adedi kredi kartı, 42 milyonu da ATM kartıdır.
‘’Doğmamış çocuklarımız dahi dünyaya borçlu gelecektir’’
Bankalar tek taraflı hazırladıkları sözleşmelerle kendi kurallarını kendileri koyuyor. 100 milyon x50 TL= 5 milyar kart ücreti ödeterek kart sahiplerine ilk darbeyi vuruyorlar.Büyükçekmece’de ki ekonomik tabloya baktığımızda55 bin icra davası bulunduğunu görüyoruz. Bu davalarda ki en büyük pay kredi kartı borçlanmalarıdır.
Doğmamış çocuklarımızdahi dünyaya borçlu gelecektir.
Doğmamış çocuklarımızdahi dünyaya borçlu gelecektir.
Devlet ticari borçlarla ilgili yeni yasal düzenlemeler yaparak ödenmeyen borçlarla ilgili hapis cezalarını kaldırmak zorunda kaldı, aksi takdirde toplumun büyük kesiminin hapse atılması gerekecekti. Bu durumda alacaklı olanlarda alacaklarını tahsil etmekte güçlük çekmek durumuyla karşı karşıya kalmıştır.
İddia ediyoruz ki esnafla icralık olan hiçbir tüketici yoktur. Bunun için AVM değil AVC (alışveriş caddeleri) ve AVS’lerden (alışveriş sokakları) oluşan bir şehir yapılmasınıngereğini istiyoruz. Sosyal tabloyu incelediğimizde önümüze yine karamsar bir tablo çıkmaktadır.
Büyükçekmece’nin evlenme ve boşanma istatistik verilerine bir göz atarsak:
2011 YILI NÜFUS:180.000kişiEVLENENLER:3.678 kişi2,04% BOŞANANLAR: 2.270 kişi1,26%
2012 YILI NÜFUS: 190.000kişi EVLENENLER:3.588 kişi1,88% BOŞANANLAR: 3.136 kişi1,65%
Buna göre 2011-2012 yılları arasında evlenenlerden 90 kişi azalırken, boşananlardan 866 kişi artmıştır. Boşanmaların en büyük nedeni ekonomik sıkıntılardan kaynaklanmaktadır. Evlenme oranının düşüş nedeni ise ekonomik manada yetersiz kalınacağı korkusudur.
Buradan yetkililere sesleniyorum; sigara ve içki ile ilgili alınan tedbirler gibi toplumda ekonomik ve sosyal çöküntüye uğratan bu tablo ile ilgili Devlet insanımızınekonomik ve sosyal çöküntüye uğramaması için aşağıdaki örnekler gibi tedbirler alıp vatandaşın soyulmasını engellenmelidir.
• Tüketiciyi bilinçlendirme
• Reklam kampanyalarına kısıtlama
• Kredi kartı tahsisinde aylık gelirin 1/4 ‘ini geçmemeli
• Kartlardan ücret alınmamalı
• Perakende günlük ihtiyaç alışverişlerinde taksit uygulanmamalı
• Taksit sürelerini kısaltmalı
• Kredi kartı faizleri düşürülmeli
• Asgari ödeme sistemi kaldırılmalı
• Gençleri yuva kurmalarını kolaylaştıracak teşvikler ve destekler vermeli.
Gelecekte bu gibitedbirler alınmazsa olumsuz manada gelişen ekonomik ve sosyal tablo artarak devam edecektir.