CHP Meclis Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, İBB ekiplerinin turunçgil teke böceğini bahane ederek bin 311 akçaağacı kestiğini savundu. Yaptıkları araştırmalara göre kesilen ağaçlarda teke böceğine rastlamadıklarını dile getiren Görgü, «Bu ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir? Gizli bir amacı örtmek için mi bu yola başvurulmuştur?» diye sordu.
İBB Meclisi Şubat ayı toplantılarına dün yapılan oturumla devam edildi. Oturuma damgasını ‘turunçgil teke böceği’ vurdu. CHP İBB ve Fatih Belediye Meclis Üyesi Ayşegül Okumuş Görgü sözkonusu böcek nedeniyle ağaç kesiminin yapıldığını iddia ederek, ancak yapılan bu işlemin yanlış olduğunu ve ağaç kesimine tepkiyi önlemek için böyle bir neden ortaya atıldığını iddia etti.
Boyutu çok farklı
Gündem dışı söz alan Ayşegül Okumuş Görgü, geçtiğimiz yaz aylarında gazetelerde ve sosyal medyada ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, ağaçları tehdit edip çürüten turunçgil teke böceği ile mücadele ediyor. On binlerce ağacın kurtarıldığı çalışmalarda bin 311 ağacın çürüdüğü tespit edildi. Haziran Tarım Bakanlığı ile birlikte bu böcekle mücadele ediyoruz’ şeklinde bir haber çıktığını belirterek, olayın aslında başka bir boyutu olduğunu iddia etti.
Zararlı böcekler bellidir
Bu böcek nedeniyle dişbudak yapraklı akçaağaçların kesildiğini söyleyen Görgü, “Bu ağaç zararlıları bellidir. Zararlılar arasında turunçgiller uzun antenli teke böceği zararlısı diye bir zararlıya bilimsel olarak şimdiye kadar rastlanmamıştır. Akçaağaçlarda görülen hastalıklardan en başta görüleni yaprak lekelenmesidir. Ayrıca mantar hastalığı rastlanır ki bununla mücadelede hiçbir zaman öncelikli olarak kesim değil, kükürtlü kireçlemedir. Akçaağaçların en büyük memeli zararlısı ise ormanlarda görülen sincaplardır. Bir de bunlara yol kenarlarına dikilmiş ve parklardaki ağaçları dadanan İBB Park ve Bahçeler yöneticileri eklenmiş bulunmaktadır” dedi.
Bu böcek çok akıllı
Ağaçlardan parçalar aldıklarını ve uzmanlara incelettiklerini söyleyen Görgü söz konusu zararlıya yönelik bir tespitte bulunmadıklarını belirterek, “Ayrıca aynı bölgede hatta aynı bahçede bulunan ağaçların bir kısmının kesilmiş, birkaçı bırakılmış. Bu böcek bu kadar akıllı mı, dadanacağı ağacı tespit edebiliyor?” ifadesini kullandı.
Hangi amaç gizleniyor?
Kesilen ağaçların hiçbirisinde sözkonusu böceğin zararlarına rastlanmadığını söyleyen Ayşegül Okumuş Görgü, “Bu tespitlerimiz sonucunda İBB yetkililerinden açık ve net olarak soruyoruz ki; bu ağaçlar hangi amaçla kesilmektedir? Hangi gizli bir amacı gizlemek için böyle bir örtme yoluna gidilmektedir? Bu yapılan ağaç katliamına karşı üretilen gerekçenin, açıkça halkı kandırmak, halkın tepkilerini dizginlemek ve bir gizli amacı örtmek amaçlı olduğu anlaşılmıştır. Bu konuda bizleri inandıran bir açıklama gelmediği takdirde, bu konuda bize ulaşan bir kısım yolsuzluk iddiaların doğru olduğu kanısı güçlenmiş olacağından ilgili ve yetkili kişiler hakkında gereken yasal yollara gideceğimizin bildiriyorum" dedi.
Keşke önerge verseydiniz
Ayşegül Okumuş Görgü’nün iddialarına cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Abubekir Taşyürek yapılan açıklamaları ‘önyargılı’ olarak nitelendirdi. Taşyürek, “Ayşegül hanım bu tespitleriyle ilgili soru önergesi verseydi, araştırılıp sonuca ulaşılsaydı daha iyi olurdu. Sonuçta bir yanlış varsa biz de sorunun peşinde oluruz, düzeltilmesi için çaba gösteririz. Ancak arka planını bilmeden, İBB yetkililerinin yaptığı açıklamaları yanlış kabul ederek yapılan bu konuşmayı iyi niyetli bulmuyoruz” açıklamasını yaptı.
Turunçgil teke böceği nedir?
Turunçgil Teke Böcekleri kanatlı olup uçabilirler ancak gövdelerinin büyüklüğü ve ağırlıkları sebebiyle en fazla 400 m mesafelere uçabilirler. Dişi böcekler yumurtalarını ağaç gövdesine çiğneyici ağız yapısıyla 10-15 mm çapında yuvarlak veya oval çukurlar açarak 40 - 50 adet yumurta bırakır. 10 - 15 gün içerisinde larva çıkar ve odunsu dokuya doğru ilerleyerek beslenir. Kışı larva halinde ağaç içerisinde geçirir. Böcek tarafından ağaç gövdesi kemirilerek iz bırakırlar. Çıkış delikleri dairemsi olup 6-14 mm çapındadır. İstila edilen ağaçların derhal kesilmesi ve yongalama makinesinden geçirilmesi büyük önem arz eder. Bu yöntem böceğin etkisizleştirilmesinde yüzde 100 etkindir. EMEK KARAKAŞ