Çatalca Halk Eğitim Merkezi’ndeki programa Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Belediye Başkan Yardımcıları Ufuk Akın, Erhan Güzel, Ayhan Tutun, Fehmi Akyüz, Cengiz Uçar, Dursun Duran Kaya, CHP Çatalca İlçe Başkanı Halil Gök, MHP Çatalca İlçe Başkanı Ertuğrul Ölçer, Lozan Mübadiller Vakfı Başkanı Ahmet Ümit İşler, Yunanistan’dan da Edessa Belediye Başkanı Dimitris Yiannou, Yunanistan Pella İli Küçük Asyalılar Derneği Başkanı Ioanna Diamandi katıldı.
PROJEDE İKİ KORO DA AYNI ŞARKILARI SÖYLÜYOR
Çatalca Belediyesi ve Lozan Mübadiller Vakfı ortaklığında yapılan programın projesi ise çok yönlü bir sosyal proje. Projede yer alan grubun ortak özelliği mübadelenin üzerinden 90 yıl geçmiş olmasına karşın ön yargılar ve endişeler nedeni aile büyüklerinin "memleket" dedikleri toprakları hiç ziyaret etmemiş olmamalıdır. Hedef gruplardan bir tanesi de Mübadil Kuruluşlarının koro elemanları ve müzisyenleridir. Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu müzisyenlerle birlikte 25 kişidir. Yunanistan'daki proje ortağımı korosu da müzisyenlerle birlikte 25 kişidir. Toplam 50 kişi olan bu hedef grubun özelliği aile büyüklerinin mübadeleden önce söyledikleri şarkı ve türküleri seslendirmeleridir. Lozan Mübadilleri Vakfı korosunun repertuarında Yunanca şarkılar, Yunanistan'daki ortağımızın korosunun repertuarında Türkçe şarkılar yer almaktadır. Ayrıca her iki koro ayni melodi ile aynı şarkıyı kendi dillerinde söylemektedirler.
Çatalca Halk Eğitim Merkezi’nde saat 18:00’da başlayan program öncesinde Yunanistan’dan gelen konuklar karşılandı. Oyunların hep birlikte oynandığı karşılama sonrasında programa geçildi. Programda Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ev sahibi olarak bir konuşma yaptı. Konuşmalar hem Türkçe hem de Yunanca çevrilerek izleyicilere aktarıldı.
CEM KARA: “BARIŞ İÇİN TEK BİR ŞEYE İHTİYACIMIZ VAR; O DA SEVGİ”
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara dostluk mesajı verdi. “Dostluk, barış sözlerimiz protokol konuşmalarında kalmasın. Bizler bu topraklarda dostluk, barış ve kardeşlik içerisinde hep birlikte yaşamak istiyoruz. Geçmişin acılarını atalarımız hep birlikte yaşadılar. Artık üçüncü kuşak olarak bizler, sizler hem Türkiye’de, hem de Yunanistan topraklarında barışı sağlayabiliriz. Bunun için tek bir şeye ihtiyacımız var; o da sevgi. Biraz önce yapılan karşılamada el ele, kol kola, omuz omuza halaylar çekildi, sirtaki oynandı. Şimdi de perde açıldığında ezgilerle, türkülerle her iki yakanın folklorunu hep birlikte yaşatacağız. Sevişmek varken, savaşmak niye? Bizler dostluğu başaracağız. Edessa Belediye Başkanı ile elimizden gelen katkıyı sunacağız, uğraş vereceğiz. Artık acıları geride bırakmak, yeni bir sayfa açabiliriz. Çatalca’nın Belediye Başkanı olarak bu gün mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum.” şeklinde konuşan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, büyük alkış aldı.
KONUK BELEDİYE BAŞKANI; “EN İYİ TERCÜMAN BİLE HİSLERİMİ TERCÜME EDEMEZ”
Ardından ise Edessa Belediye Başkanı Dimitris Yiannou bir konuşma yaptı. “Şu an en iyi tercüman bile benim hislerimi tercüme edemez. Bundan seneler evvel İstanbul’a geldiğimde yanımda bulunan insanlar ağlamıştı. Şimdi ben onlarla aynı hissi paylaşıyorum. Sayın Çatalca Belediye Başkanı güzel mesajlar verdi. Umarım ki bir daha mübadele olmaz. Biz halklar olarak barışı elde ederiz. Eğer politikacılar mali yönü düşünüyorsa burada şarkıların beraberce söylenmesi para gerektirmiyor. Herkes tek bir amaç için şarkı söylüyor; karşılıklı buluşmak için. Edessa’nın bir köyünde bir köylü bahçesinde bir Türk’e ait kemikler bulmuş. Biz yaptığımız iş birliği ile bu kemikleri bir mezarlığa defnettik. İsteyen Türk arkadaşlarımız orada dualarını edebilir. Sayın Cem Kara’nın dediği gibi sözler protokol konuşmalarında kalmasın. Benim söylediklerim unutulabilir ama beraber söylenen şarkılarda hatırlanır” şeklinde konuşan konuk belediye başkanından sonra vakıf ve dernek başkanları konuştu.
LOZAN MÜBADİLLER VAKFI BAŞKANI: “VAKFIMIZ HERKESLE ORTAKLIK YAPABİLİYOR”
Lozan Mübadiller Vakfı Başkanı Ahmet Ümit İşler, “İki Başkan da çok önemli ve duygusal sözler söyledi. 2000 yılında vakfımızı kurduğumuzda ortaklık yapabileceğimiz kimsemiz yoktu. Ama şimdi ise her vakıf, dernek ve konfederasyon ile ortaklık yapabiliyoruz. Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara tüm kalbiyle Çatalca’yı bize açtı. Kendisine teşekkür ediyorum.” diyerek proje hakkında ve yapılacak Yunanistan ziyareti hakkında bilgi verdi.
PELLA İLİ KÜÇÜK ASYALILAR DERNEĞİ BAŞKANI: “AMACIMIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ GENÇLERE AKTARMAK”
Yunanistan Pella İli Küçük Asyalılar Derneği Başkanı Ioanna Diamandi: “Bizim derneğimizin kurucu üyeleri mübadele ile Biga’dan gelmiş ailelerdi. Daha sonradan Kapadokya’dan gelen ailelerin çocukları ile derneğimiz gelişti. Bizim amacımız sonraki nesillere örf ve adetlerimizi yaşatmaktır.” diyerek derneğin faaliyetlerini bildirdi.
KOROLAR AYNI ŞARKILARI BERABERCE SÖYLEDİ
Daha sonra Lozan Mübadiller Vakfı tarafından plaketler ve Yunanistan’dan gelen konuklar tarafından da çeşitli hediyeler verildi. Yapılan konuşmaların ardından Yunanistan Pella İli Küçük Asyalılar Derneği Biga Korosu Türkçe ve Yunanca şarkılarını seslendirdi. Sonrasında ise Lozan Mübadiller Vakfı Korosu yine aynı şekilde Türkçe ve Yunanca şarkıları seslendirdiler. Son üç şarkı ise iki koronun sahneye çıkarak aynı ezgileri beraber söylemesi şeklinde geçti. Korolar şarkılarını söylerken, bazı katılımcılar kendilerini sahneye atarak oyunlar oynadılar.
FİNALDE MÜBADİL TORUNLARI FOKLOR EKİBİ DOSTLUĞU PEKİŞTİRDİ
Gecenin final kısmında ise Mübadelenin 2. ve 3. kuşaklarından oluşan folklor ekibiydi. Büyük Mübadele Derneği’nin “Bir Sandık Bin Emanet Folklor Ekibi” hazırladıkları “Kına Gecesi” temalı oyunları ile izleyicileri mest ettiler. Herkesin alkışlarla tempo tuttuğu gösteride herkes sahneye çıkarak oyunlarını hep birlikte oynadılar. Ayrıca folklor ekibi üyeleri tarafından izleyicilere kına gecesi konsepti nedeniyle kına ve küçük hediyeler verildi. Programın sonunda ise hatıra fotoğrafı çekildi.