Haberdar Gazetesi Yerel Gündem İSKAN YOK OTURMAYA!

İSKAN YOK OTURMAYA!

Silivri Belediyesinin yüzde 50 hak sahibi olduğu Silviya İş Hanının iskansız olduğu öğrenildi. İş hanının diğer yüzde 50 hak sahipleri ile mahkemelik olan belediyenin iskanı baskı aracı olarak kullandığı ve 6 esnaftan dükkân başına 100- 150 bi

Silivri’de uzun yıllar Silviya Otel olarak hizmet veren ve 2012 yılında belediye tarafından yıkılarak iş hanına dönüştürülen Siliviya İş Merkezi, 2013 yılından bu yana iskânsız bir şekilde hizmet veriyor. Yüzde 50’si Silivri Belediyesi'ne, % 50’si ise 6 kişiye ait olan iş hanının, iskânsız olmasından dolayı mülk sahipleri şantiye elektriği ve kaçak su aboneliği ile dükkânlarında hizmet vermek zorunda kalıyor. Silivri Belediyesi Kültür Merkezi ile Silivri Zabıta Amirliği'nin de bulunduğu Silviya İş Hanı'nda, asansörün çalışmaması da, engelli vatandaşların zor anlar yaşamasına neden oluyor.
 
Mahkemelik oldular 
Silivri Belediyesi tarafından 2012 yılında projelendirilen iş hanının yapım aşamasında Belediye Başkanı Özcan Işlıklar, mülk sahibi esnafların mağdur olmayacağını ifade etmişti. Işıklar'ın şimdi ise mülk sahipleriyle mahkemelik olduğu öğrenildi. İki tarafın mahkemelik olmasının nedeni ise yeni projeye göre dükkân metrekarelerinin büyümesi olarak gösterildi. Alan artışından dolayı belediyenin dükkan sahiplerinden ekstra para istediği öğrenilirken, dükkân başına 100- 150 bin TL talep edildiği ortaya çıktı. 

Sözleşmeye uyulmadı 
Diğer yandan Silviya İş Hanı'nın yapımı aşamasında Belediye ve mülk Sahipleri arasında yapılan sözleşmeye göre 2012 yılında yıkılan binanın bir yıl için tamamlanması taahhüt edilmesine rağmen, binanın yapımına bir yıl sonra başlanması nedeniyle esnafların ikinci bir mağduriyet yaşadığı belirtildi. Mülk sahiplerinin de binanın yapımında maddi katkı sağladığı ifade edilirken, Silviya İş Hanı'nda dükkânları bulunan esnaflardan belediye tarafından dükkân başına ekstra para istenmesi büyük tepki çekti. 

İskan neden verilmiyor
İskan oturma izni, yapı kullanım izni olup, gayrimenkulün tasdik edilmiş projesine uygun yapılıp bitirilmesi durumunda, ilgili belediyece verilen bir belgedir. Aslında suyun, elektriğin, doğal gazın, telefon ve kanalizasyon gibi hizmetlerinin bu belgeden sonra verilmesi gerekir. Ama işler hiçte öyle yürümüyor. İnşaatı yapan firma, ya inşaatı tasdikli projeye uygun yapmamış; ya da imara uygun yapmış, ancak kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesair giderlerden kaçındığı için iskan almaz.
FATMA SARIBIYIK YILDIRIM 
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *