Meclis gündeminde yer alan Silivri Alipaşa Mahallesi güneyi 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yapılan 15 adet itiraz ile ilgili İmar Komisyonu raporunun görüşülmesi, Silivri Alipaşa Mahallesi güneyi 1/1000 ölçekli uygulama imar planına yapılan 17 adet itiraz ile ilgili İmar Komisyonu raporunun görüşülmesi, Belediyemiz 2014 Mali yılı bütçesi ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesi ve Belediyemiz 2014 Mali yılı performans programı ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu raporunun görüşülmesi maddeleri oy birliği ile kara bağlandı. Gündem maddelerinin ardından 2014 yılı tahmini bütçe ile ilgili AK Parti Gurubu adına Meclis Üyesi Metin Karakaş, CHP Gurubu adına ise Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar söz aldı. 2014 yılı mali bütçe değerlendirmesinde Karakaş ve Işıklar’ın tartışması meclise damgasını vurdu.
Karakaş Işıklar ve Yönetimini eleştirdi
2014 yılı mali bütçe ile ilgili ilk değerlendirmeyi AK Parti Gurubu adına Meclis Üyesi ve AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş yaptı. Karakaş’ın konuya ilişkin değerlendirmesi şu şekilde“4,5 yıl sonraki süreçte özellikle mali performans açısından baktığımızda bütçemizin yaklaşık 4 milyon liralık rakamının faize gider hale gelmesi ise bu performansın değerlendirilmesi noktasındaki en büyük göstergelerden biridir. Bugün 4 milyon gibi bir rakamın yeni bir Silivri Belediyesi gibi bir binaya eşdeğer olduğunu ve bunu Silivri Belediyesi bütçesiyle her yıl faiz adı altındaki ödemeye yaptığımızı da söylemek istiyorum. Bunu altında yatan gerekçeler var. Niçin Silivri Belediyesi bu kadar faiz yükü altına girmiştir? Belediye Başkanımızın yeni dönemde, “Ben arazi satışı yapacağım zaman bunları devraldığım resmi kurumlara olan borçları ödemek için kullanacağım” söylemleriyle birlikte borç yükünün ciddi bir şekilde niçin arttığını izah etmek gerekiyor.
“Hafızalarda sadece sahil ve yol düzenlemeleri kaldı”
Hafızalarımızı yokladığımızda bu borç ve faiz yükünün Silivri’de iz bırakmış olan hizmetlerle eşdeğer olarak arttığını söylersek gerçekten de olayı abartmış oluruz. Çünkü Silivri Belediyesi’nin kendi öz kaynaklarıyla yapmaya çalıştığı işler içerisinde hafızalarda sadece birkaç sahil ve yol düzenlemesi kaldı. Özellikle eğlence ve diğer sektöre ayrılan bütçelerin fazlalığına da dikkat çekmek istiyorum. Üzülerek söylüyorum; Silivri Belediyesi’nin her sene yaklaşık olarak 800 milyar lirasının telefon ve internet harcamalarına gitmesi ciddi şekilde değerlendirilmesi gereken konulardan birisi. Temsil ağırlama ve tören giderleri gibi kalemlere baktığımızda yaklaşık 3 milyon lira gibi çok ciddi bir rakam.
“Memurların ödenekleri yapılmadı”
Silivri’mize mali bir portrenin vizyonu ile gelişen Silivri içerisindeki vizyon ile örtüşmeyecek birçok kalemin olduğunu görmekteyiz. Silivri Belediyesi’nde 212 memur var. 212 memurun 7,8,9 ve 10. aylarının meclisin sosyal denge adı altında almış olduğu aylıklarının hala yatmaması üzülerek söylüyorum Kurban Bayramı’na girerken memurların özlük haklarından gelen ödeneklerin yapılmaması da değerlendirmeler açısından çok önemlidir.
“Mega projelere kaynak aktarılmadı”
Silivri’nin önünü açacak, bütçesini kaldıracak, mega projelerin gelmesi noktasında önemsediğimiz planlarla ilgili de kaynak aktarılmadığını ve bu nedenle planların hızlı bir şekilde devreye girememesini de belirtmek istiyorum.
“1/1000 planının hizmete girmemesi vizyonsuzluğun en güzel göstergesidir”
Ama gelinen süreçte aynı vizyonsuzluk ve durum mali performans çizelgesi içinde söz konusu. İBB’nin 2009 yılında faaliyete soktuğu veya onayladığı 1/5000’lik Nazım İmar Planlarının bundan 3,5 yıl önce geçmiş olan 1/1000 planlarının dahi hizmete girmemesi de bu vizyonsuzluğun en büyük göstergelerinden biridir.
“Üniversite alanları sadece tarla izi olarak kaldı”
Metro yatırımları ve bugün eğitime başlanacak denilip de bir türlü gerçekleştirilemeyen vakıf üniversitelerini adeta peşkeş çeker gibi üniversite alanlarımızın sadece tarla izi olarak kalması da vizyonsuzluğun göstergesidir.
“Başkanın yanlış söylemleri kamuoyunu etkiliyor”
“6-7 ay önce cami etrafındaki dükkânları yıkıp orayı açacağız” diye Başkanın söylemi olmuştu. O zaman dilimi içerisinde Halit Kalender hissedarlarının olduğu dükkan (yanlış hatırlamıyorsam) satışa çıktı ama bir türlü satamadı. Başkanın söylemi nedeniyle kamuoyu farklı şekilde etkilenmişti.
“Silivri belediyesi New Center projesini yapabilir mi?”
25 milyonluk müteahhitlik hizmeti noktasında söylenenler itibariyle (tablolarda göremiyoruz) özellikle New Center olayını açmak istiyorum. Mali performans çizelgesinde 16 milyon gibi bir rakam buna ayrılmış. “Başkomutan Caddesi’ni denizle buluşturacağım” deme noktasında Başkan tarafından böyle bir proje ortaya konuldu. Peki gerçekten Silivri Belediyesi bunu yapabilir mi? Yüzlerce daire ve onlarca işyeri bu söylemden ne kadar etkilenir? Gayrimenkul sahipleri bu vizyon içindeki yaklaşımla hangi sonuçlarla karşı karşıya kalır? 16 milyonluk bütçeyle bunu yapabilecek alt yapınız var mı? “Siz daha Boğluca etrafındaki Teoman Aydan’a ait binayı 2,5-3 yıldır belediye olarak kamulaştıramamışsınız, daha küçücük bir binayı kamulaştırma noktasında aciziyet gösteren anlayışın böyle bir projeyi yerine getirebilme noktasında ne kadar samimi olabilirsiniz” diye sorarlar.
“Tarihi köprü kartpostallarda ki güzellikle olacak”
“Yıldız Butik’in olduğu eski binanın yıkımı niçin gerçekleştirilmiyor?” diye geçtiğimiz günlerde Başkan bizlere basın aracılığıyla çağrıda bulunmuş. Orasının istimlakı tamamlandı. Tarihi Köprü’nün projesi çiziliyor. O sürece gelindiği zaman Anıtlar Kurulu’ndan bir karar bekleniyor. Muhtemelen Yıldız Butik’in olduğu yerle Süleyman Kaya Pasajı’nın olduğu yerden iki tünel yapacağız. Kartpostallarda göreceğimiz tarihi bir mekân ve köprü üzerinde oluşturacağımız Sanat Platformu ile çok güzel bir vizyonu gerçekleştireceğiz.
“Güzelim asfaltları kazıyacağınıza, Kültür Merkezini yapsaydınız”
20-30 milyon harcanarak güzelim asfaltlar kazılacağına apar topar krediler alınan Kültür Merkezi yapılsaydı fena mı olurdu? 4,5 yıllık zaman dilimi içinde Silivri’mizde nitelikli gençliği yetiştirme noktasında ne kadar alt yapı hazırlayabildik? Panayır havasında yapılan festivallerle ya da tek taraflı düşünceyle toplumu kutuplaştıran bir anlayışla mı bu vizyonu yakalayacağız?
“Kaybeden sadece Silivri değil”
Mali performans çerçevesi içinde baktığımız zaman 4,5 yılda kaybedenin sadece Silivri olmadığını her şahsın kendi bünyesinde bunu bir kez daha değerlendirmesini istiyorum. Önümüzdeki dönem bu performans değerlendirmelerini yapacağımız zaman; yeni bir yönetim, meclis üyeleri ve yeni bir belediye anlayışı gelecek buraya. Mali portrenin disiplini ve vizyonu, şehrin vizyonu olarak ortaya çıkacaktır.
Işıklar eleştirilere yanıt verdi
AK Parti Meclis Üyesi Metin Karakaş’ın ardından kürsüde konuşma yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Bütçe ile ilgili olumlu ve olumsuz eleştirilere cevap verdi. Işıklar; “Bütçelerin planlanması bir şehrin gelecek vizyonu ile örtüşebilir ama örtüşmeyebilir de. Vizyonu projelendirmede yaparsınız, bir şehir fotoğrafı çeker ve ona uygun düzenlemelere başlarsınız. 2001 yılındaki krizden sonra bütçe yapılabilirlik konusunda faizlerin %80-90’lara çıktığı dönemdeki borçlanma ve kamu finansmanı konusunda çekilen sıkıntıları hepimiz biliyoruz. Ekonominin göreceli olarak stabil bir hale gelmesiyle enflasyonun tek haneli rakamlara düşmesiyle büyük bir mesafe alındı” dedi.
“Popülizm yapmak istemiyorum. Rakamlar ortada”
Yerel yönetimler kişiye bağlı değildir, kurumsallaşma vardır. Popülizm yapmak istemiyorum. Geçtiğimiz dönemle bu dönem arasındaki farkı ve farklılığı iyi anlamak zorundayız. Rakamlar ve yapılanlar ortada birbirimizi yanıltmaya gerek yok. Ben 2009 yılında göreve başladığımın ikinci gününde mazbatamızı aldığımızda 8 belediyeyi tek bir yönetmelik ve mevzuat olmadan aldık.
“Kölelik düzeninde huzur sağlayabilirmisiniz?”
1031 kişi var belediyede. Yakında istihdam büroları da geliyor. Taşeronlaştırmanın ötesinde bu düzene kadar gelecek. İşçi ikramiyeleri ve ödenmeme konuları böyle bir düzen içerisinde. Belediyede memur, kadrolu- sözleşmeli-geçici işçi ve taşeron işçileri çalışıyor. İstihdam bürolarıyla birlikte çalışma huzur ve barışı sağlayabilir misiniz?
“Bu zihniyeti kamuoyunun takdirine bırakıyorum”
2007 ve 2008 yılında imza karşılığında işçiler ikramiye alacaklarından vazgeçirtildi. “Geçmişte olan haklarından vazgeç, bu ikramiyeleri alma” diye imza attırıldı. Ben böyle bir şey yapmadım. Çanta ve beldelerden gelenler bilir. Bizden önce8 sene ödenmeyen alacaklarını Meclis kararıyla ödedim. İSKİ binası sırf bu iş için 4-5 trilyona satılıp ödenecek olmasına rağmen ödenmedi. Şimdi 3 ay gecikti diye bunu söyleme cesaretini bulabilen anlayışı takdirinize bırakıyorum.
“Hafızanız kuvvetliyse eğer geçmiş 5 seneye bakalım”
Hafızalarda sahil düzenlemeleri kalmış. Hafızanız kuvvetliyse eğer geçmiş 5 seneye bakalım neler kalmış hafızada. İktidar birdi; Silivri, İstanbul ve Ankara Ak Parti. 5 yıllık belediye bütçesiyle hafızada kalanları zorlayalım. Şimdi yine Köprü’nün orada fotoğraf çekileceğiz. Terminalin girişindeki şelale içinde öyle demiştiniz, iyi hatırlıyorum. Bir tane görmedim inşallah orada fotoğraf çekileni göreceğiz. Eğer yine karışırsanız o projeye; bırakın, ellemeyin biz fotoğraf çekilecek hale getiririz. Ama yeter ki o binayı yıkın. O binanın yanındaki binanın kamulaştırma işlemleri devam ediyor. Mert Sultan’ın yanındaki binanın her an çökme riski olacak, kamulaştırma işlemini hızlandırın. Biz bundan hoşnut olmuyoruz. Aman kalsın da bundan prim kazanırız mantığında değiliz. Trafiğinin keşmekeş olmasına sadece üzülüyoruz.
“Vergilerin %40’ını Büyükşehir alıyor ama karşılığını vermiyor”
Astığım her afiş akşamları koparılıyor. İnat ederek asmaya devam etmedim. Bir kez astım çünkü bilisin bizde katkıda bulunuyoruz. Dere yatağını Büyükşehir yapıyor peki buraya yatan vergilerin %40’ını kaynağında yine Büyükşehir alıyor. Çorlu’da oturan bir vatandaşla Silivri’de oturan bir vatandaşın emlak ve diğer ödedikleri vergiler arasında %111 fark var. Tabi ki Büyükşehir yapacak. Büyükşehir’e bağlı olmaktan dolayı 100 TL yerine 211 TL ödüyoruz. Bir lütuf, ihsan, hayır falan diye değil ödediğimiz verginin karşılığını istiyoruz. 22 milyar dolarlık bütçede Silivri’ye ayrılan pay 12 milyon bu hak mıdır?
“Nemalanmaya çalışmadım hizmet yaptım”
Dere’nin Toplu Konutlar mevki arkasını öylece bırakabilirdim. “Büyükşehir bunu yaptı, görün bak ne halde iş yaptı” diyerek bundan nemalanmaya çalışırdım. Halkımız çamur içindeyken şimdi güllük gülistanlık. Onlar yapıyor ben arkasından hemen düzenlemesini yapıyorum.
“Tarihinde yapılmayan hizmetleri yaptım. Aksini savunan varsa istifa ederim”
2 mahalle arası 55 kilometre olan 35 mahallesiyle bir Silivri var şimdi. Çavuşlu’ya gidin, yapılanlar tarihinde yapıldıysa ben yarın Kaymakamlığa dilekçemi vereceğim görevimden ayrılmak için. Gümüşyaka’da 20 yılda yapılmayan birçok temel hizmetlerin yapımı tamamlanmıştır. Selimpaşa tamamlanmıştır. Hala ‘yol düzeni’ diyerek bunun altını anlamayan ama hemşerilerimizin çok iyi anladığı bir şey var.
“Tefeciye değil İller Bankasına borçluyuz”
Bütçe değerlendirmelerini mevcut ve gelecek arasındaki farklılıkları yaparken elma ile armudu karıştırmadan yapacağız. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın ki bütçenin %45 civarı kendi bütçesiyle Silivri’ye kazandırıldı. Faiz konusunun en önemli rakamı; 2 milyon 300 bin. İller Bankası’ndan alınan ana parayı ifade ediyor 3 milyon 900 bin. Hiçbir kuruma, kişilere veya tefeciye borcumuz yok. İller Bankası’ndan kaynağı kullanıyoruz. Büyükşehir’in 22 milyon dolarlık bütçesinden 12 milyon pay almanın getirisi bunlar.
Silivri denilince firene basılıyor
Büyükşehir imkân ve kaynaklarının Silivri’ye siyaseten geciktirilerek, ötelenerek yaptırılmamasının bir siyaset anlayışı olmasını eleştiriyorum. Defalarca söyledim, teyit de edebilirsiniz. Üniversitelerin gelmesinde İstanbul Üniversitesi göreve başlarken arsayı tahsis ettik. Rektör Cumhurbaşkanının çok yakını neden yapmadığını bana söyledi. Merak ediyorsa Metin Bey Rektör Bey’e sorsun. Telefon açılıp ‘Niye Silivri’ denilerek frene bastırılan işleri biliyorum.
“Kültür Merkezi arsasının tahsisi 2 yıldır Başbakanın masasında bekliyor”
Kültür Merkezi’nin arsası tahsis edildi. Temeli atıldı. Ödemesi yapılacak. Mal Müdürlüğü’nden heyet geliyor tahsis süresi geçti Arsanın tahsisi iptal edildi. Ve 2 yıldır Başbakanın masasında imzalamıyor tahsisini. Araya koymadığımız milletvekili, bakan kalmadı tahsisi vermiyor. Bunu nasıl açıklayabilirsiniz? Tahsis yazısını getirseydiniz ihaleye çıkacaktık. İhaleye çıkmak için İller Bankası yerin tapusunu istiyor. Tapu yok. Siz de almamışsınız.
“Karkaş önce Tabu binası sonra Meydan yapalım dedi”
Kültür Merkezi’ni ikame etmek için New Center binasını meclise getireceğiz dedim. Tek tek dükkânları dolaştım, kamuoyunun fikrini aldım. “New Center’ı tamamen mi kaldıralım yoksa çatısını mı açalım?” diye. “Kaldırmanız en iyisi” dediler. Bende ‘böyle bir talep var’ dedim. Silvia Otel’in üstüne Tapu binası gelsin diye Yalçın kardeşim imza toplamıştı. Metin Karakaş, “Bakan beyle Tapu’yu buraya getirmesi konusunda görüşeceğim. Hayırlı olsun şimdiden” demişti. 3 ay sonra ise “Ben orayı meydan yapardım” dedi. Doğru bir şey mi bu? Esnafın gönlünü alayım diye meydan yapayım dedi.
“Siyaset çözüm bulma sanatıdır”
New Center park olacak. Altı otopark olarak kalacak, üstünü büyük bir meydana dönüştüreceğiz. Yan tarafına bir ihtimal bir sıra dükkânlar olabilir. Siyaset çözüm bulma sanatı, becerisidir. Burada acemilik yok, öngörü var. Geleceğe dönük düşünen, insanların fikrini alan ve saygı gösteren bir kent yönetimi var. İşte aramızdaki fark bu.
“Bütçe köyler için %8,3 arttı”
Bütçenin bu yıl neden %8,3 arttığını özellikle söylemek istiyorum. Kamulaştırmaya ayırdığımız paramız var çünkü kamulaştırma yapacağız. Köylerin bize katılmasından dolayı bütçe oluşturulmadı. Kanunda bütçenin %20’si yeni bağlanan köylere ayrılacak dendiği için böyle bir rezerv para ayırmak zorunda kalınacağı için bir belirsizlik var. 2014’ten sonra bu belediyelere ödenecek. Öyle bir yönetmelik çıkmadığı için ne geleceğini bilmediğimizden dolayı bütçeyi bu yıl neredeyse geçen yılla aynı yaptık. Bütçenin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
“Silivri’nin en derin adamı Metin Karkaş”
Işıklar’ın konuşması sırasında AK Parti Meclis Üyesi Osman Umuç’un, “ bahanelere sığınma, kim engeliyor senin hizmet yapmanı sözleri üzerine Başkan Işıklar, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karkaş ile ilgili karanlıklar prensi benzetmesinde bulunarak, “ Silivri’nin derin adamı Metin Karkaş. Hizmetleri kimin engellediğini bir gün Metin Beyle beni alırsın bende sana onun karşısında anlatırım Osmancım. Şimdi burada siyaset yapmanın mantığı yok. Sen Metin beyle bizi al bir gün oturalım. Ben sana anlatayım Metin beyde cevap versin” dedi.
Haber Fatma Sarıbıyık