Haberdar Gazetesi Yerel Gündem Tarımdan başka geleceğimiz yok

Tarımdan başka geleceğimiz yok

Silivri’de bir ilk olan Tarım Çalıştayı’nda, Silivri Tarımında İnovasyon başlığı altında değerlendirmeler yapan çalışma grupları tarımda yaşanan sorunları ve çözüm yollarını analiz etti. Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, "Tarımdan başka geleceğ

8-9 Eylül tarihlerinde gerçekleşen Silivri Tarım Çalıştayı’nda gruplar, Silivri Tarımında İnovasyon, Bitkisel ve Hayvansal Üretim, Gıda Güvenliği ile Balıkçılık ve Su Ürünleri konularını tüm yönleriyle ele aldı. Moderatörler eşliğinde ilçe tarımındaki çiftçilerin sorunları ve bunların çözüme kavuşması için görüşlerin değerlendirildiği çalıştayda, swot analizi yöntemiyle bölgenin tarım konusunda güçlü olduğu taraflar ve yaşanan sorunlara kolaylıkla çözüm bulunabilecek öneriler paylaşıldı. Silivri Kaymakamı Faruk Bekarlar ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, çalıştay sonunda değerlendirmeler yaparak, çalışma gruplarına sertifikalarını takdim etti.

Mucize beklemek doğru değil

Çalıştayın sonunda değerlendirme yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar: “Türk milleti yaratıcı ve zeki ama biz yazmayı çizmeyi pek sevmiyoruz. Yazıp, okumayı bir arşiv olarak kenara koymayı gerçekleştirememişiz. Bilim, aydınlanma, çağdaş düşünme, sorgulama, araştırma, değiştirme ve dönüştürme akılla olur. Çalışma ve ortak aklı bulma konusunda çabalama..! Bu çalıştayın en önemli kısmının bu olduğunu düşünüyorum. Buradan bir mucize beklemek tabi ki doğru değil. İstanbul’un ilçesinde tarım yapmak, Konya Ovası’nda tarım yapmakla aynı değil. Burada daha zor, tarım çok daha önem taşıyor. Tarım Dünya’nın geleceği. Şunu özellikle vurguluyorum bir belediye başkanı olarak ilk başladığım sene tarım dosyası vardı masamda. Başladığımda 2 yıl selin hasarı ile uğraştım. En çok üzüldüğüm şey deniz kenarındaki o kahverengi kirliliği görmek oldu. Topraklarımızı denize paralel sürmeyi hala beceremedik. Bu bile tarımı geliştirme gereği! Bizim tarımdan başka bir geleceğimiz yok. Bu topraklar bizim şerefimiz, namusumuz, onurumuz. Silivri’de Hayvan Borsası kurmak için önemli çalışmalar yaptık. En sonunda Eskişehir’deki özel bir mezbahayı Silivri’ye getireceğiz ve büyük bir Hayvan Borsası’na dönüştüreceğiz. Trakya Hayvan Borsası Silivri’de olsun istedik. Büyük bir enerji getirir diye düşünüyorum. Yaptığımız swot analizinde vergi, harç derken çiftçi o işten kaçar. Artık şunu rahatlıkla söyleyebilirim macunun kapağını açıp ortasına vuruyorsunuz bir tane, macun dışarı çıkıyor. Artık onu kimse içine sokamaz. Silivri’de tarımın bu noktaya gelmesinden, daha iyi olması için tartışılıyor olmasından çok mutluyum” dedi.


Yol haritası ortaya konuldu

Çalıştayda Silivri tarımına yönelik bir yol haritasının belirlendiğini belirten Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar; “Çalıştay fikrini ilk öne attığınız zamanlar mart ayı gibiydi. Gerçekleşmesi eylül ayını buldu. Konuyu biz belediye başkanımıza iletince lojistik anlamda böyle 5 yıldızlı bir ortamda oluşmasına vesile oldu kendisine teşekkür ediyorum. Çalışma ortamının iyi olması sonuçların da verimli olmasını sağlamıştır diye düşünüyorum. Size burada görüş belirten tüm kuruluşlar ve kooperatiflere, çiftçilere kadar ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hiç birimiz böyle bir mucizeyi beklemiyoruz ama başkan bey çok güzel ifade etti, ortak aklı ortaya koyabilmek için bu tür çalışmalar var. Belki bizim bilmediğimiz ilçemizle ilgili daha birçok sektör var bu çalışmaları yapmamız gereken. Birçok iş yapan insan var birbirini tanımıyor, birçok hizmet veren sektör var ama sağındakinin sorunu ne bilmiyor. Bu maksatla bir yol haritası ortaya konuldu. Bugünden sonra arkadaşlar süratle burada çıkan çalışmayı daha formal bir şekle dönüştürüp broşür olarak verecekler. Bu yapılırken hangi kuruma ne görev düşüyorsa bunlar da belirtilecek. Çünkü İlçe Tarım Müdürlüğü olarak yapmamız gereken, çiftçi olarak yapmamız gereken, belediyemiz olarak yapmamız gereken işler var. Artık tarım danışmanları ne yapıyor denildiğinde, yapılan analizler sonucunda çıkan eğitime dönük, bilgilendirmeye dönük konular sıralanmış olacak.


Düğümü çözecek olan çiftçimiz

Toplantı değerlendirmelerinde dikkatimi çeken bir konu var tarıma yönelik festivallerin, etkinliklerin çoğaltılması gibi. Burada ilçemize haksızlık edildiğini düşündüm. Yoğurt Festivali, Bamya ve Kavun Festivali, Domates Festivali yapıyoruz. Bütün ekonomisini tarıma bağlayan kaç tane ilçe ya da ilde bu kadar çok etkinlik var? Bence orda ıskalanan bir şeyler var. Mesela söylemeden geçemeyeceğim, yoğurt hiç konu olmamış. Ben daha önce festivallerin açılışında bir konuşma yapmış ve orada yoğurt üreticilerine hizmet verecek sektör eksikliğinden bahsetmiştim ki yeni faaliyete geçmiş bir tanesi bizlere yoğurt ikram etti. Biz bilimsel çalışmayı en güzel şekilde yapsak ta sonuçta iş geliyor, üretici dediğimiz sınıfta düğümleniyor. Bu düğümü çözecek olan çiftçimizdir. Bizler kamu olarak doğru yapılması konusunda oyun alanlarını açmak, doğru yönlendirmek sureti ile ancak yol gösterebiliriz. Bütün bu yazılan, çizilenlerin hayata geçmesi çiftçilerimizin gayretine bağlı. İlçemizin hangi konuda potansiyeli var ise enerjileri bir araya getirerek, sinerjiye dönüştürerek, toplumumuzun, insanımızın gelişmesine faydalı kılma gözlüğü ile baktığımız için bu çalıştayı düşündük. Bakıldığı zaman bir sürü avantajlarımız ve güçlü yanlarımız var ama sonuçlar itibarı ile değerlendirdiğimiz zaman karşılığı olmayan sonuçlar var. Bütün amacımız daha iyiye taşımaya yöneliktir. Bütün vatandaşlarımıza, kırsalımıza bunu iyi aktarabilirsek hedeflerimize ulaşmak hayal değil. Tarım Turizmi diye bir şey var. Küçük küçük hobi bahçeleri yapılıyor ve kiralanıyor. Domates fidesinin altını çapalama hayalini 1000 liraya alacak binlerce insan bulmamız mümkün İstanbul’da. Bunu dahi yapsak o toprağı üretime sokmuş kendimize de fayda sağlamış oluruz. Sulamadan bahsedilmiş çok haklı talepler var. İstanbul’un en büyük tarımsal sulama göleti burası ama maalesef biz bunu kullanamıyoruz. Tek esprisi şu göl manzaralı arazi diye burayı satma aracı olarak görürlerse, Türkiye’deki bütün profesörleri buraya getirsek te hedefe ulaşmamıza hiçbir fayda sağlamaz. Toprağı servet olarak değil, üretim aracı olarak görür, ona iyi davranır, iyi incelersek bu çalışmalar da ışık tutucu bir yol olur” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *