Türkiye'de mobil ürünlerle büyüyor
Varlık, Apple'ın Türkiye'deki 15. mağazası “elmacıpazarı”nın açılışı için geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, Apple'ın Türkiye'de 1986'dan bu yana faaliyet gösterdiğini, 2001 yılında Bilkom'un Koç Grubu'na geçtiğini kaydetti.
Varlık, 2001 yılından 2010'a kadar satışlarının 12 kat arttığını belirterek, “Bu yıl sonunda ise 2010'a göre satışta yüzde yüz büyüme hedefimiz var. Bu, sektör ortalamalarının 5,5 katı. Yatırımcılarımız ve bize inanan tüketicilerimizle beraber hızla büyümeye devam edeceğiz. Bu büyümeyi sağlayan ise artan tüketici ilgisi” dedi.
Adana'nın yanı sıra İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Gaziantep'te Apple mağazalarının bulunduğunu belirten Varlık, “2006'da 3 mağazamız vardı. Şu anda 15'e ulaştık ve sene sonunda da 20'yi geçeceğiz. Mağazalarımızın sayısı her geçen gün artıyor ve artmaya devam edecek” şeklinde konuştu.
Söz konusu büyümeyi sağlayan birçok faktörün bulunduğunu ifade eden Varlık, şöyle devam etti: “Öncelikle tüketiciye doğru yaklaşmalı, memnun etmeli, satış sonrası servisle yakınlık kurmalı, ilgi alanlarını iyi bilmelidir. Tüketici artık mobil ve dijital yaşam stilini benimsiyor, bunun farkında olmak gerekiyor. Teknoloji hızla gelişiyor. İhtiyaçlar da bu yönde şekilleniyor. Bir mobil yaşam tarzı oluşmaya başladı.
Apple, gerek hizmetleri, gerek ürünleri bakımından mobil yaşam tarzının tam göbeğine oturmuş durumda. Tüketicinin bu talebini ne kadar karşılayabilirseniz o kadar büyüme imkanına sahipsiniz. Büyümemizde iPad'in de etkisi var. iPad'in lansmanını geçen senenin aralık ayında yapmıştık. Şu anda hem dizüstünde hem masaüstünde hem iPad ve iPod'da, yani mp3 kategorisinde çok hızlı şekilde büyüyoruz.”
MOBİL YAŞAM TARZI VE YENİ MAĞAZA KONSEPTİ
Mobil yaşam tarzını en iyi sergiledikleri mağazaların, yeni bir konsept olan “Premium Reseller Mağazalar” olduğunu belirten Varlık, şunları kaydetti:
“Bu mağazaların Apple'ın Türkiye'deki büyümesine çok olumlu katkısı var. Bunlar, tüketicilerin birebir ürünleri deneyimleyebileceği, içeride ürünlerle ilgi bilgi alabileceği eğitimli personelin bulunduğu mağazalar.
2012 senesinde katlamalı büyümemizi, yani yüzde yüz büyümemizi devam ettirebileceğimizi görüyoruz. Bu önemli, çünkü bilişim sektörünün büyüme oranları yüzde 9-14 arasından değişir. Bu sektörde yüzde 100 büyüyorsanız, pazar payınız katlamalı şekilde artıyor demektir. Bunları yatırımcılarımızla birlikte sağlayabildiğimiz için mutluyuz. Bu bir ekip çalışması. Kanalınızla, çalışanlarınızla, satış sonrası servisinizle, iletişiminizle bir bütünlüğü sağlamanız lazım. Son 4 senede sağladığımız şeyin bu olduğuna inanıyorum. Müşterilerimizin ilgisi ortada, bu da satışa dönüşüyor tabi ki.”
Apple'ın bilgisayar satışları arasında payının dünyada yüzde 8 olduğunu, ancak, adreslediği pazar payının çok daha yüksek seviyede bulunduğunu belirten Varlık, “Türkiye'de adet bazında yüzde 1,5'lardayız ama değer bakımından çok daha yüksek. Çünkü bizim bin 100-bin 200 dolar altı ürün kategorimiz yok. 500 dolara netbook ya da 600-700 TL'ye dizüstü bilgisayar satmıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.