Haberdar Gazetesi Yurt Haber Ucuz konut için Çatalca ve Hadımköy

Ucuz konut için Çatalca ve Hadımköy

TOKİ ya da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde İstanbulda yeni alanların yapılaşmaya açılması ve metrekaresi 2 bin 500 liraya ev satılması planlanıyor.

Dar ve orta gelirli vatandaşın konut talebi sürerken, üretim ve stok lükste birikiyor. Bu durumun inşaat sektöründeki en önemli sorun olduğuna dikkat çeken Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, ulaşılabilir fiyatla ev üretilecek formül önerdi.

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile 12 müteahhittin geçtiğimiz haftalarda bir araya geldiğini belirten Uyan, "İstanbul'da ev talebinin yüzde 70-80'i dar ve orta gelirlide ama arsa maliyeti nedeniyle bunu yapamıyoruz. Biz diyoruz ki plan yetkisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ya da yerel yönetim özel sektör ile işbirliği yapsın. Hadımköy, Çatalca gibi alanlarda tarla vasfında metrekaresi 70-100 liraya alanlar var. Terk alanlarla birlikte bunun metrekaresi 150 liraya gelir. 1100 lira da inşaat maliyeti. Toplam maliyet metrekare başına 1350 lira olur. Bu alanlar ihale edilir. Metrekaresi 2 bin 500 liraya satılırsa 1150 liralık kâr var. Bunun bir kısmını inşaatçı alır, bir kısmını TOKİ. TOKİ bu kaynakla bölgeye altyapı ulaşım yatırımı yapar. Hatta bu formül ile metrekare fiyatını 2 bin liraya da çekmek mümkün" dedi.

FİYAT SINIRLAMASI OLSUN
Söz konusu evlerin sadece ihtiyaç sahiplerine ulaşması için de düzenleme yapılması gerektiğini belirten Uyan, "İhale yapan TOKİ, 'şu fiyattan yüksek ev satamazsın' desin. İnşaat kalitesi kriterlerini de belirlesin. Böyle 20-30 milyon metrekare alan açılsa yeşil alanı olan, sosyal birimleri fazla yeni yaşam alanları oluşur" dedi. Önerilerine TOKİ Başkanı Ergün'ün sıcak baktığını ve gerekli notları aldığını belirten Uyan, TOKİ'nin bazı çalışmaları olduğunu ancak arsa fiyatları artar endişesi ile bölgelerin açıklanmadığını ifade etti. İstanbul'da bu formülle konut üretecek finansal güce sahip yaklaşık 50 inşaat şirketi olduğunu belirten Ercan Uyan, yılda ortalama 50-60 bin sosyal konut üretmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Artan konut fiyatlarının toplumsal bir sorun haline geldiğine dikkat çeken Uyan, metrekaresi, 6-7 bin liraya ev satmanın artık mümkün olmadığını ifade etti.

DÖNÜŞÜM RANT CADDELERİNDE
Konut sektöründe yaşanan sorunları da değerlendiren Ercan Uyan, "İstanbul'da 3-5 rezidans nedeniyle KDV değişti, yüzde 18'e geldi. Bu para vatandaşın cebinden çıkıyor. Barınma ihtiyacı için istenen yüzde 18 KDV çok yüksek ve mutlaka gözden geçirilmeli. Dolaylı vergiler de fiyatları yükseltiyor. Bir koyundan 100 tulum çıkarmaya çalışılıyorlar. Defalarca aynı vergiyi ödüyoruz" dedi. Kentsel dönüşüm sürecinin de sorunlu ilerlediğine dikkat çeken Uyan, dönüşüm çalışmalarının rantı yüksek birkaç caddeye sıkıştığını ifade etti.

BABAMIZ YOK
İNŞAAT sektörünün büyüklüğüne karşın bu hacmi temsil eden bir kurum olmadığını belirten Ercan Uyan, "Evde baba yok. baba olmayınca da disiplin olmuyor. İyi niyetli birkaç dermek var ama inşaat sektörünün sahipsiz kaldığını düşünüyorum. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışıyor ama sıra bize gelmiyor. Bu kadar büyük bir sektör için Konut Bakanlığı gibi bir oluşum gerek" dedi.

SANAYİYE GİRDİ
2004 yılında kurulan Makro İnşaat ilk yıllarda taahhüt işleri yaptı. Şimdilerde proje geliştirme konusuna odaklanan şirketin merkez üssü Başakşehir Kayabaşı. Üretiminin yüzde 80'inin bu bölgede olduğunu belirten Ercan Uyan, "Bölgede Park Mavare projesinde satışlar sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda TOKİ ihalesinden 2 parsel aldık ve bunun üzerinden çalışıyoruz. Bir de Ankara Çankaya'da Emlak Konut'tan aldığımız bir arsa var ve bu alanda proje geliştirme çalışmaları sürüyor" dedi. Sanayiye de adım attıklarını belirten Uyan, Bozüyük'te seramik tesisi açmaya hazırlandıklarını dile getirdi. 






Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *