Stres seviyesi yüksek, mutluluk seviyesi düşük İstanbulluların ilk üç sorunu belli oldu

Stres seviyesi yüksek, mutluluk seviyesi düşük İstanbulluların ilk üç sorunu belli oldu
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbulluların ev içi gündemini belirlemek amacıyla yaptığı ankette, 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunların öne çıktığı ortaya çıktı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbulluların ev içi gündeminin yanı sıra duygu durum seviyesi, ekonomik tercihleri, iş memnuniyetlerini belirlemek amacıyla yaptığı ankette, 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunların öne çıktığı ortaya çıktı. Ankete katılan bin İstanbullu ile telefon görüşmeleri yapılarak elde edilen verilere göre, İstanbulların yüzde 70,1'i bayramı İstanbul'da geçirdiğini belirtirken, kredi kartı kullananların yüzde 33,9'u borçlarının asgari tutarını ödeyebildiğini ifade etti.

İstanbullular Bayramda Şehirden Ayrılmadı

Gerçekleşen ankette, katılımcıların yüzde 70,1’i bayramı genellikle İstanbul’da geçirdiğini belirtti. Bayramı genellikle İstanbul dışında geçiren katılımcıların yüzde 20,1’i bu bayramda ekonomik sebeplerden dolayı İstanbul’da olduğunu belirtti.

Gündem Yerel Seçim

Mart ayının Türkiye gündemi 31 Mart yerel seçimleri ve ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 67’si 31 Mart yerel seçimlerinin konuşulduğundan söz etti. İkinci sırada, yüzde 22,7 ile ekonomik sorunlar, üçüncü sırada ise yüzde 4,1 ile İsrail’in Gazze’yi İşgali yer aldı.

Kredi Kartı Kullananların Yüzde 39,9'u Asgari Tutarı Ödüyor

Kredi kartı kullananların yüzde 48’i, aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 33,9’u ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Yüzde 5,4’ü asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 4,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 8,6’sı ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Mart ayında katılımcıların yüzde 47,4’ü kıt kanaat geçinebilldiğini belirtti. Mart ayında katılımcıların yüzde 17,9’u bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 13,7’si aslında pek geçinemediğini, yüzde 47,4’ü kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 21’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Gıdada İlk Tercih İndirimli Ürünler

Katılımcıların yüzde 60,9’u satın aldığı gıda miktarının azaldığını belirtirken yüzde 58,7’si indirime giren gıdaları tercih etme sıklığının arttığını belirtti.

Ekonomik Nedenlerden Gıda Çeşidi Azaldı

Katılımcıların yüzde 59,1’i geçen seneye göre satın aldığı gıda çeşidinin azaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 85,3’ü kırmızı et, yüzde 43,3’ü beyaz et, yüzde 33,7’si süt ve süt ürünü çeşitlerinde satın aldığı gıda çeşidinin azaldığını belirtti. Katılımcıların yüzde 36,8’i gıda alışverişlerinde ilk dikkat ettiği özelliğin ürün fiyatı olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde 97,8’i ekonomik sebeplerle gıda çeşidini azalttığını belirtti.

İstanbulluların Stres Seviyesi Yüksek, Mutluluk Seviyesi Düşük

Yapılan ankette İstanbulluların stres seviyesi 6,3 mutluluk seviyesi 5,9 olarak ölçüldü. Katılımcılara Mart ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 6,3 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 5,9 olarak ölçüldü. Mart ayındaki yaşam memnuniyeti 4,8 ve mutluluk seviyesi 5,9 olarak ölçüldü.

İstanbulluların İlk Üç Sorunu Belli Oldu

Katılımcılara göre İstanbulluların ilk üç sorunu ulaşım, olası İstanbul depremi ve ekonomik sorunlar oldu. Katılımcılara göre İstanbul’un ilk üç sorunu yüzde 57,9 ile ulaşım, yüzde 49,4 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 47,3 ile sığınmacı ve mülteciler olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.