İSTANBUL SUSUZ KALMAZ!
İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Belli bölgelerdeki barajlar kurusa bile entegrasyon sistemizmiz sayesinde hiçbir ilçe susuz kalmaz. Başka barajlardan su temin edilir” dedi. Solmaz, ilerleyen günlerde beklenen yağışların olmaması durumunda bile istanbul'da susuzluk yaşanmayacağını söyledi
EKREM HACIHASANOĞLU
Kuraklık nedeniyle İstanbul'un su ihtiyacını sağlayan barajların su seviyesi giderek azalıyor. İSKİ tarafından açıklanan son verilere göre İstanbul'daki barajların doluluk oranı yüzde 26.5'e kadar düştü. Çok sayıda baraj kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İstanbul'un en önemli su kaynaklarından Büyükçekmece Gölünün doluluk oranı ise 5.7'ye kadar düştü. Büyükçekmece Gölü'nde sadece 19 günlük su kaldığının açıklanması ilçe sakinlerinde huzursuzluk yarattı.
Entegrasyon sistemi var
Damga'ya açıklamalarda bulunan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, Büyükçekmece Gölü'nün tamamen kurumusı durumunda bile ilçenin susuz kalmayacağını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda çıkan Bütünşehir Yasası kapsamında, İstanbul genelinde entegrasyon sağlandığını belirten Solmaz, “İstanbul'un bütün ilçelerine su verme kapasitesine sahibiz. Geçmişte, belli bölgeye su veren bir baraj kuruduğunda diğer barajlardan su aktarımı yapılamıyordu. Fakat yukarıda bahsettiğim yasa ile birlikte değişik su kaynaklarından bütün ilçelere su verilebiliyor” dedi.
Anadolu'da sıkıntı olmaz
İstanbul'a Melen ve Yeşilçay'dan da su transferi sağlandığını belirten Solmaz, ilerleyen günlerde beklenen yağışların olmaması durumunda bile susuzluk yaşanmayacağının müjdesini verdi. Aşırı sıkıntılı noktalarda tasarruf yöntemiyle ortaya çıkan sorunu çözebileceklerini ifade eden Solmaz, “Anadolu Yakası'nda bir sıkıntı olmaz. Avrupa Yakası'nda ise çalışmalarımız devam ediyor, şehri susuz bırakmayacağız” açıklamasını yaptı.
Alternatif bulunmalı
Damga'ya konuşan Jeoloji Mühendisi Hasan Bacıoğlu ise iklim değişikliği ile birlikte, bütün dünyayı olumsuz etkileyen kuraklığın Türkiye'de de ciddi sınıntılara neden olduğunu söyledi. Aynı zamanda AK Parti Büyükçekmece Meclis Üyesi olan Bacıoğlu, “Özellikel bu sene yağışların çok az olması nedeniyle İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan barajlarımızın doluluk oranı yüzde 26'ya kadar düştü. Büyükçekmece Barajı ise yüzde 5.7'ye düşürek kuruma noktasına geldi. İstanbul'a dışarıdan su gelmemesi durumunda ciddi susuzluk yaşanabilir. Bu nedenle gelecek yıllardaki kuraklığı düşünerek şimdiden yeni alternatifler oluşturmak zorundayız. Bu işle ilgilenen bütün kurumların da özellikle tasarruf noktasında halkımızı bilinçlendirmesi lazım” ifadelerini kullandı.
İSKİ'nin açıkladığı son verilere göre Pabuçdere Barajı yüzde 4 doluluk oranı ile alarm vermeye başladı. Büyükçekmece Barajı ise yüzde 5.7'ye kadar düştü. Yüzde 57 doluluk oranı ile Ömerli Barajı birinci sırada yer alırken, Darlık Barajı'nın doluluk oranı yüzde 41 olarak ölçüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.