İsmail Saymaz, “Şehvetiye Tarikatı”nı anlattı
Büyükçekmece Belediye Başkan Danışmanı Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Türkiye’deki tarikatların siyaset, bürokrasi ve sermaye alanında ne denli etkili olduklarını anlatan gazeteci İsmail Saymaz, özellikle Cumhuriyet döneminde tarikatların siyasetteki yapılanmalarına dikkat çekti.
“Holdinge dönüşen tarikatlar var”
Türkiye’de otuz tarikatın ve bunlara bağlı dört yüz civarında kolun, sekiz yüz civarında medresenin faaliyette olduğunun tahmin edildiğini belirten Saymaz, “Çoğu holdinge dönüşen tarikatlar büyük bir ekonomik sektör oluşturuyor. Merdivenaltı tarikat ve cemaatler, geleneksel tarikatların yöntem ve söylemlerini taklit ederken, bilgi kaynağı olarak ilham ve rüyaya, kanıt olarak hurafe, rivayet, keramet ve hikâyelere başvuruyorlar. Müritler, çeşitli yöntemlerle ikna edilerek, ağırlıklı olarak ekonomik ve cinsel istismara maruz kalıyorlar” ifadesini kullandı.
“Koruma zırhı ve dokunulmazlıktan yararlanıyorlar”
İsmail Saymaz, ilkokul mezunu, Arapça ve Kur’an bilmeyen, hatta namaz ve oruç gibi ibadetleri yerine getirmeyen, bazılarının yüzlerce müridi olan, haklarında dava açılmış altı sahte şeyhin ibretlik hikayesini de dinleyicileriyle paylaştı. Saymaz bu kişilerin haklarında şikâyet veya ihbarda bulunulmadıkça, faaliyetlerini yıllarca sürdürebildiklerini de dikkat çekerek; “Esas olarak, devlet tarafından “gerçek şeyhlere” tanınmış resmî hoşgörüden, koruma zırhından ve dokunulmazlıktan yararlanıyorlar” dedi.
“Eğitime önem verilmesi gerekiyor”
3. Büyükçekmece Kitap Günleri’ne katıldığı için Saymaz’a teşekkür eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Türkiye’de dini istismar eden bu yapıların son bulabilmesi için eğitime önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Akgün, Saymaz’a günün anısında bir plaket takdim etti. Saymaz söyleşi sonrasında okurları için kitaplarını imzaladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.