Karikatür dünyasının acı kaybı...
30 Ocak günü kalbindeki sorun nedeniyle İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’ne kaldırılan çizer İsmail Gülgeç, 7 Şubat Pazartesi günü solunumunun durması nedeniyle hastanenin Reanimasyon (yeniden canlandırma) bölümüne alınmıştı. Önceki yıllarda kan kanseri, beyin tümörü tedavisi de gören Gülgeç’in hastanede bulunan eşi Ayça Gülgeç ise “Eşim Kardiyoloji Bölümü’nde tedavi görüyordu. Sağlığı iyiydi, hatta 5 günlük karikatürlerini de çizip bana verdi ve gazeteye göndermemi istedi. 7 Şubat Pazartesi akşamı solunumu durdu ve reanimasyon bölümüne alındı” demişti. Gülgeç, hastanede süren 8 günlük yaşam mücadelesini ise 15 Şubat Salı günü 23.30 sıralarında kaybetti.
İsmail Gülgeç kimdir?
1947 Gaziantep’te dünyaya gelen İsmail Gülgeç, iİlköğrenimi sırasında geçirdiği hastalık nedeniyle okulu bırakmak zorunda kaldı. Sonraki yıllarda kendi kendini yetiştirmeye çalıştı, karikatüre yöneldi. İlk çizgileri 1968’lerde Yeni İzmir gazetesinde yayınlandı. Ardından Demokrat İzmir, Ege Ekspres, Devir, Milliyet gazetelerinde çizen İsmail Gülgeç Milliyet Çocuk Dergisi’nde yayınladığı “Ormangiller” adlı karikatür bantı geniş bir ilgi uyandırdı. 1979’da yayınlanan İnce Memed resimli romanı (Yaşar Kemal’in yapıtıyla birlikte) yurt dışında da yayınlandı.
1980’lerde Cumhuriyet Gazetesi’nde çizmeye başlayan Gülgeç, “Memo” adlı dizisinde tarihsel olaylardan esinlenirken “İnsanlar” adlı dizisinde günlük yaşantıdan görüntüler verdi. “Hayvanlar” adlı dizisinde de güncel, toplumsal olayları değişik bir bakış açısı içinde vermeye çalıştı. Gülgeç, Milliyet’in haftalık mizah eki Kirpi’de de çizdi.
Sanatçı, Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat/Çiçekçinin Ölümü (2005-Ekim)” isimli kitabını çizgi-roman olarak resimleyen Gülgeç, şarkıcı Nazan Öncel’in “7’n Bitirdin” isimli albüm kartoneti için 12 şarkıya 12 karikatür çizdi.
İsmail Gülgeç, 1988, 1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği Başkanı olarak görev yaptı. Gülgeç,Cummuhiryet'te “Hayvanlar” adlı çizgi bantını çiziyordu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu yayımladığı başsağlığı mesajında, “Değerli meslektaşımız İsmail Gülgeç’i kaybettik. Karikatür dünyasının çok değerli isimlerinden biri olan İsmail Gülgeç’i sevgi ve saygıyla anarken ailesine ve basın topluluğuna başsağlığı diliyoruz” denildi. Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen ve Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi de Cumhuriyet yöneticilerine gönderdiği mesajlarda çizerimiz Gülgeç’in kaybından büyük üzüntü duyduklarını belirttiler.
Metin Peker (Karikatürcüler Derneği Başkanı): Türk karikatürünün çok değerli ustaları Turhan Selçuk, Semih Balcıoğlu ve Ferit Öngören tarafından kurulan Karikatürcüler Derneği nde başkanlık yaparak karikatür sanatına çok büyük katkıları olmuştur. Sevgili başkanımız ismaill Gülgeç gerek çizgi ve konularıyla, gerek örgütcülüğüyle karikatür sanatında çok önemli bir yer tutmuştur.
Musa Kart (Cumhuriyet çizeri) : Sevgili arkadaşım İsmail'in ardından çizgisi ve mizahı ile ilgili olarak pek cok şey söylenebilir.Bence en az bunlar kadar önemlisi O'nun kalıpları,
şablonları,çerçeveleri zorlayan ,hatta yok sayan, özgürlükçü ve çesur bir anlayışla meselelere yaklaşabilmesiydi.Ağır ve yakıcı sorunları bulunan ve bu sorunların çözümünde yer yer tıkanan ülkemizde, İsmail Gülgeç 'in anlayışına çok ihtiyacımız olacak diye düşünüyorum...
Cihan Demirci (Mizah yazarı, karikatürist): Hayatı müthiş bir direnme gücü ve pek çok sağlık sorunuyla boğuşmakla geçerken muhteşem bir üretim gösteren büyük bir çizgi ustasını yitirdik. İsmail Gülgeç 1988-1989 ve 1991 yıllarında Karikatürcüler Derneği başkanlığı yaparken derneğe uzak duran pek çok karikatürcünün dernekle ilgilenmesini, üye olmasını sağladı. Bize her alanda sunulmaya çalışılan iki görüş türünün dışına üçüncü görüşü eklemesini bilenlerdendi. Çalıştığı bütün kurumlarda çizer hakları konusunda müthiş titiz davranarak, sosyal haklar anlamında ödün vermeden örnek olması gereken çabalar sergiledi. Usta işi çizgisi ve özellikle müthiş deseniyle geride harika çizgi romanlar, karikatürler bıraktı. Başta, yaşam savaşında her daim yanı başında olan sevgili eşi Ayça Gülgeç olmak üzere ailesine ve tüm yakınlarına, karikatür dünyamıza başsağlığı diliyorum.
Semih Poroy (Cumhuriyet çizeri): Gülgeç 80’li, 90’lı yılların en etkili karikatürcülerinden biriydi. Bazı bakımlardan en etkilisiydi. Yaptığı işler bireysel yaratmadaki üstünlüğünün, Karikatürcüler Derneği’ndeki çalışmaları ise ortaklaşa iş yapma bilincinin kanıtlarıdır. Onunla bir arada bulunmak inanılmaz keyifliydi ama, bu bir aradalık insana aynı zamanda sorumluluk da yüklerdi. Sahip olduğu sorumluluk duygusu ile Gülgeç’i, karikatürdeki Aziz Nesin sayardım. Onu çok özleyeceğim kesindir; ama, nerede bulacağım?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.