TGC Hasan Pulur'u andı
Yayınlanma:
Güncelleme:
TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları’nın 20.’si yapıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyelerinden, gazeteci - yazar Hasan Pulur, 17 Ocak 2017 Salı günü saat 14.00’de Cağaloğlu’nda bulunan TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıyla anıldı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları devam ediyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Önceki Yönetim Kurulu Üyelerinden, Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Hasan Pulur, Meslekte İz Bırakanlar Toplantıları’nın 20.’sinde anıldı. Toplantı, 17 Ocak 2017 Salı günü saat 14.00’de Cağaloğlu’nda bulunan Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
USTA İSİMLER ANLATTI
Toplantının sunuculuğunu TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı. Toplantının moderatörlüğünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto üstlendi. Toplantıya; Şair-yazar Hilmi Yavuz, TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü, Kabataşlılar Derneği kurucusu Erdal Dumanlı ve Hasan Pulur’un oğlu Bülent Pulur konuşmacı olarak katıldı.
TURGAY OLCAYTO: KÖŞE YAZARLIĞI GELENEĞİNİN TEMSİLCİSİDİR
TGC Başkanı Turgay Olcayto, toplantının açılışında “Hasan Pulur ile çalışma hayatında çok beraber olamadık. TGC’de yönetim kurulunda iki dönem birlikte keyifle çalıştık. İki dönem birlikte olduk. Uyumlu çalışan bir meslektaşımdı. Polis muhabirliğinden başladı. Siyasetçileri izledi. Muhabirlik yaşamının ardından başladığı köşe yazarlığında da çok başarılı oldu” dedi.
TURGAY ATASÜ: HASAN PULUR ATATÜRK’Ü ÇOK SEVERDİ
TGC Onursal Üyesi Prof. Dr. Turgay Atasü ise Hasan Pulur ile ilgili anılarını şöyle
paylaştı.
“Çocukluktan bu yana Nail Güreli ve Hasan Pulur ile arkadaştım. Bu bir ayrıcalık. Allah ikisine de rahmet eylesin. İkisi de şerefli, onurlu basın mensuplarıydı. Hasan Pulur’a Hasan abi derdik. O da bana Turgay abi derdi. Telefonları kapatırken ellerinden öptüğümüzü söylerdik. Bu okul arkadaşlığı daha sonra Tekel Takımı’na intikal etti. Kuruluşunda oyuncular hep Kabataşlılar olurdu. Kabataş’ta geçen olaylar anlatılır ve gülünürdü. Bir daha hiç o kadar gülmedik. Harika hikayeler anlatılırdı. Hasan abi yüzünden ünlü isimler gelmeye başlamıştı. Vehbi Koç gelirdi örneğin. Rüknettin Tözüm, Metin Toker gibi kıymetli isimler de katılırlardı aramıza. Bu toplantılar 40 sene sürdü. Her pazartesi toplanırdık. Bu toplantılara sonraları Aydın Boysan, Tarık Minkari de katılmaya başladı. Hasan Pulur özel hayatında babasına hayrandı. Kurtuluş Savaşı’na katılmış bir gaziydi babası. Hafızası çok kuvvetliydi. Çok zekiydi. Atatürk’ü çok severdi. En büyük yardımcılarından biri eşi Meral hanımdı. Olaylar ve İnsanlar başlığı altında herkesin anlayacağı basit güzel bir Türkçe ile yazardı. Doğrusu bu dostluğumuz yıllarca sürmüştür. Fenerbahçe’yi tutardı. Kabataşlılar Beşiktaşlı olur genellikle.”
ERDAL DUMANLI: ISMARLAMA YAZI YAZMAZDI
Kabataşlılar Derneği Kurucusu Erdal Dumanlı Hasan Pulur ile abi kardeş ilişkisi içinde olduklarını belirterek şöyle konuştu:
“TGC’ye teşekkür ediyorum bu anma toplantısını düzenledikleri için. 1986 yılında dostluğumuz başladı. 31 yıl oldu. 1989 yılından itibaren de adına meyhane grubu diyeceğimiz bir grubumuz oldu. Vefatına kadar devam etti. Oğluna benim için bir de vasiyet bırakmıştı. Kuralları olan, kurallarını bozmayan değerli bir yazardı. Ona yazacağım her konuyu dikkatli hazırlardım. Belgelerini de hazırlardım. Ismarlama yazı yazmazdı. Bunu herkes bilirdi. Çok iyi bir hafızası vardı. Sık sık danışırdı. Arkadaşlarından Hilmi Yavuz’u kıskanırdı. Ona asrın şairi derdi. Hilmi Yavuz’a kadınların hayranlığını kıskanırdı.”
BÜLENT PULUR: BABAMIN ÜZERİMİZDE ÇOK EMEĞİ VAR
Hasan Pulur’un oğlu Bülent Pulur ise anma toplantısında “Babamın dostlarıyla bir arada olmaktan çok mutluyum” diyerek konuşmasına başladı.
“Biz iki kardeştik. Üzerimizde babamın da annemin de büyük emeği var. Babam çok yoğun çalışırdı. Ona rağmen üzerimizden elini yine de çekmedi. Her derdimizle çok ilgilenirdi. Rahmetli abimin dertleri bitmezdi. Hepimizle ilgilenirdi. Annemi ve abimi kaybettik. Zor günler atlattık. Ben ona, o bana çok güven vermişti. Ona çok mutluluk veren olay iki torununun yanında olmasıydı. Torunlarıyla yakın ilişkisi oldu. Çok muzip de bir insandı. Özel hayatında muziplikler yapardı. Ömrünün son zamanlarını hastane ortamında geçirdi. Ülkenin bu halini görmedi. Ülkesini inanılmaz seven, milletine bağlı bir insandı. Atatürk’ün ilkelerinden ayrılmamamızı söylerdi. Geçen bir yıl zor geçti kendi adıma. Bir yılı devirdik babasız. Delip de devam etti bu zamanlar. Babamı aramak istediğimde onun olmadığını hatırladım hep. Herkesin onunla ilgili iyi bir anısı vardı. TGC’ye de çok teşekkür ediyorum.”
HİLMİ YAVUZ: ÖLENE KADAR KEMALİST KALDI
Şair, yazar Hilmi Yavuz anma toplantısında konuşmasına “66 yıldır tanıyorum Hasan Pulur’u. Liseden başladı birlikteliğimiz. Keskin bir zekası vardı” diye başlayarak şöyle devam etti:
“Öğrenciliğindeki ilkeleriyle yoluna devam ettiğinin, ilkelerini dönüşüme uğramadan götürdüğünün tanığıyım. 1951 yılında 4 B sınıfında sesimiz diye bir dergi vardı. Orada yazdığı yazılar vardı. Hasan Pulur hayatı boyunca Kemalist olmuştur. Bizlerin politik savrulmamız olmuştur. Hasan için böyle bir şey söylemek mümkün değil. 1951 yılında ideolojisinin Kemalizm olduğunu söylemiştir. Ölümüne kadar bir değişim olmamıştır. Behçet Necatigil’in etkisiyle edebiyata, şiire büyük ilgisi olmuştur. Dönüm diye de bir dergi çıkardık. Burada yazı ve şiirleri yayınlandı. Özgürlükten yana olmuştur yazdığı yazı ve şiirlerde. Dünya malında da gözü olmamıştır.”
Toplantıya TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, TGC Balotaj Kurulu üyesi Haşmet Yavuz, gazeteci Turgut Fethi Erden, Seraceddin Zıddıoğlu, Balotaj Kurulu Üyesi Muammer Tuncer, TGC Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay, gazeteci Necati Doğru, Doğan Heper, Nazım Alpman, TGC Yönetim Kurulu önceki üyelerinden Zafer Atay, Hasan Pulur’un gelini Cemile Pulur, torunları Su ve Lal Pulur da katıldı.
DOĞAN HEPER: 50 YIL BİRLİKTE ÇALIŞTIK
Milliyet Gazetesi yazarı Doğan Heper: Hasan abi ile birlikte 50 yıl çalıştık. Yazı işleri masası hem tiyatro hem de üniversiteydi. Hasan abi, her gün sarı bir yelek giyer, Bafra sigarası içerdi. Çok ses çıkaran bir daktilosu vardı. Bu üçü onun yapışık parçalarıydı. Hasan abi yeleğini çıkardı, kolunda bir saat gördüm. Abi ‘saatin çok güzel’ dedim. Saati çıkardı bana hemen hediye etti. O saati hala takıyorum. Kendinden küçükleri sever, desteklerdi. Masamız tiyatro gibiydi. O masa da herkes pratik alırdı. Üniversiteyi bitirseniz de pratik aldığınızda ancak gazeteci olursunuz.”
NAZIM ALPMAN: TORPİLDEN HİÇ HOŞLANMAZDI
Gazeteci Nazım Alpman: Hasan abiyi ölmüş gibi düşünemiyorum. Aralıklarla görüşemediğimiz oluyordu. Hasan abi uzun bir seyahate çıkmış gibi düşünüyorum. O buraya gelmeyecek ama biz oraya gideceğiz. Dürüstlüğe çok önem verirdi. Torpilden hiç hoşlanmazdı. Torpil de yapmazdı. İlk basın kartını bana vermişti. İz TV’de yaptığım belgeselleri izliyordu. Şakalarını çok özlüyoruz.”
LAL PULUR: Dedem köşesinde olayları çok farklı yansıtıyordu. Bugünü düzenleyenlere, gelenlere teşekkür ediyorum.
SERACEDDİN ZIDDIOĞLU: 1986 yılına kadar Milliyet’teydim. Hasan Pulur’un çevresinde hep şakalaşma olurdu. Abdi İpekçi işinin dışındaki vakitlerde iştirak ederdi.
HASAN PULUR KİMDİR?
1932 yılında İstanbul’da doğdu. Son Saat, Yeni İstanbul, Vatan, Havadis, Akşam, Hürriyet, Güneş, Milliyet gazetelerinde çeşitli kademelerde çalıştı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Yönetim Kurulu’nda görev aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden çeşitli mesleki ödüllere değer görüldü. 1988 yılından ölümüne kadar Milliyet Gazetesi’nde yazıyordu. Pulur, Basın Şeref Kartı ve Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibiydi.
TGC MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI
TGC Meslekte İz Bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor. Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarların isimleri (anma tarihlerine göre):
1. Şakir Süter / gazeteci-TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
2. Niyazi Ahmet Banoğlu / gazeteci- tarihçi- yazar
3. Semih Balcıoğlu / karikatürist
4. Faruk Nafiz Çamlıbel / şair-yazar
5. Doğan Nadi / gazeteci-yazar
6. Burhan Arpad / çevirmen-yazar
7. Hrant Dink / gazeteci
8. Uğur Mumcu / gazeteci-araştırmacı yazar
9. Cevat Fehmi Başkut / gazeteci-tiyatro yazarı- TGC önceki başkanlarından
10. Vasfiye Özkoçak /gazeteci-TGC önceki başkan yardımcılarından
11. İlhan Selçuk ve karikatürist Turhan Selçuk
12. Oktay Akbal / gazeteci- öykü yazarı
13. Necmi Tanyolaç / gazeteci- spor yazarı- TGC önceki başkanlarından
14. Yılmaz Öztürk / gazeteci
15. Sedat Simavi / gazeteci- TGC kurucu başkanı
16. Ali Gevgilili / gazeteci
17. Oktay Kurtböke / gazeteci- TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
18. Onur Belge / gazeteci - TGC önceki yönetim kurulu üyelerinden
19. Nail Güreli / gazeteci – TGC önceki başkanlarından
Medya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.