Yerel basına ilan tehdidi

Yerel basına ilan tehdidi
2019-2023 dönemini kapsayan Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklandığı günden bugüne gündemdeki yerini koruyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, ‘güven veren ve erişilebilir bir adalet sistemi’ denilerek açıklanan paket, yargıdaki birçok konuya dair bölümler içeriyor.

Paketin içinde yer alan 9 ana başlık ve 256 faaliyetten birini de resmi ilan statüsünde olan icra ilanlarının, yaygın/yerel gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kalkması oluşturuyor. Konuya dair CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile çok sayıda milletvekili soru önergeleri verip açıklamalar yaptı.


 Paket ile birlikte resmi ilanların yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması tartışmaları sürerken Ekspres’ten Yavuz, Antalya Akdeniz Gerçek gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya ve içinde birçok medya organını barındıran Eskişehir’deki Esgrup Genel Koordinatörü Ali Baş BirGün’e konuştu.

Süreç içinde resmi ilanlarda azalma olduğunu vurgulayan Kuzey Ekspres gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatma Yavuz, “Belki hepsini kaldıracaklardır, belki artık gazete seçeceklerdir bilemiyoruz. Her geçen yıl daha da aşağı gidiyoruz. İnsanları işten çıkarıyoruz, sayfa sayısını düşürüyoruz” dedi.

GAZETE SAYISI AZALDI

Özel ilanların yok denecek kadar az olduğunu aktaran Yavuz, şöyle devam etti: “Biz aslında bu pastadan en büyük katkıyı resmi ilanlardan alıyorduk. Trabzon’daki gazete sayısı azaldı. Kimisi kapandı kimisini ise büyük gazeteler satın aldı. Yerel anlamda ihtiyaçlarımıza ve sorunlarımıza çözüm bulamadık. İlanlar konusunda söylenti çıktığında bile bir dönem çok tepki gösterdik. Şimdi tekrar gündemde onlar istediklerini yapacaklar. Bu paketin içine bizi de sıkıştırdılar. Resmi ilanların kesilmesi halinde biz gazetecilikten daha çok ‘Nasıl ayakta dururuz?’ diye hesap yapmaya başlayacağız.”

Akdeniz Gerçek gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Songül Başkaya ise her türlü zorluğa rağmen mücadele etmeye çalıştıklarını söyledi. Başkaya, “Bu kısıtlama çıkmadan önce yerel medya Türkiye’nin dört bir yanında türlü zorluklar yaşıyor. Tüm bu zorlukların yanında bir de ilan gelirlerinin düşmesi gibi bir durum söz konusu olursa, şuan zar zor ayakta kalan yerel medyanın büyük bir bölümü yayıncılığını sonlandırmak zorunda kalabilir. Sermaye grupları bu gazeteleri alabilir” diye konuştu.


 Yerel medyanın demokrasinin olmazsa olmazı olduğuna dikkat çeken Başkaya, “Sadece resmi ilan gelirlerine bağlı yayıncılık yapılmasın ama yerel medyanın desteklenmesi gereken bir süreçte zaten yetersiz olan ilan gelirleri de kısıtlanmasın. Meclis’ten dönecektir diye düşünüyorum” dedi.

KENDİNİ DE SONLANDIRIR

İçerisinde 7 tane medya organını barındıran EsGroup Genel Koordinatörü Ali Baş da “Basın İlan Kurumu’nun asli görevi özellikle yerel gazeteleri korumak ve kollamaktır. Eğer Basın İlan Kurumu gazetelere resmi ilan konusunda destek olmayacaksa, kendini sonlandırması anlamına gelir” diye konuştu.

Baş sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu kurumun haricinde gazetelere gelen lanlar var. Ancak bu ilanlarla gazetelerin yayımlanması söz konusu değil. Bundan sonra sayfa sayıları düşürülür, resmi ilan kesilirse eğer gazeteler 4 sayfa çıkar bu da gazetelerin sonlanması demek olur. Geçmiş dönemde kurumun işleyişi hakkında çok sayıda iddia ortaya atıldı. Öncelikle bu iddiaların yetkili kurumlar tarafından soruşturulması gerekir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.