Akdeniz Üniversitesi'nden Bir İlk

Akdeniz Üniversitesi'nden Bir İlk
Kadavradan rahim naklini gerçekleştiren ilk ekip oldular.Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada kadavradan ilk rahmin nakledildiği Derya Sert ile ilgili olarak, "
Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada kadavradan ilk rahmin nakledildiği Derya Sert'in izlenmesine devam edildiğini, hastaya embriyo transferi yapıldığı yönündeki haberlerin gerçek olmadığını söyledi. 

Rahmin durumuna bakmak için teknik bir işlemde bulunduklarını, hastanın embriyo durumunun ne durumda olduğu, hormon düzeyi gibi konularda çalışmalar yaptıklarını anlatan Özkan, ancak hastaya yaptıkları teknik işlemlerle ilgili çok ayrıntıya girmek istemediğini vurguladı. 

Embriyo nakli için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Özkan, "Bir iki yıl geçtiğinde artık bu işlerin meyvesini almak istiyoruz. Önümüzdeki aydan itibaren aylık olarak bilgi vermeyi planlıyoruz. Hastayı bunaltmadan, tek ağızdan gerekli şekilde halkın bilgileri bilmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Embriyo transferinin dondurulmuş yumurta transferi şeklinde yapıldığını, başarı şansının da yüzde 40-50'ye kadar çıkabildiğine işaret eden Özkan, "Elimizde yeterince dondurulmuş embriyomuz var, kaliteleri de iyi. Şu ana kadar yaptığımız işlemlerde iyi olmayanları ayırt etmeye çalıştık. Elimizde en az 2-3 seans dondurulmuş embriyo var. Eğer onlardan bir olumsuz sonuç çıkarsa ki bu olasılık düşük de değil, taze siknüs dediğimiz daha kapsamlı bir işlem elimizin altında duruyor" diye konuştu. 

Özkan, Derya Sert'in belirli aralıklarla Antalya'ya geldiğini, kendisinde bir sorun olmadığını ifade ederek, "Gerçek anlamda önümüzdeki aydan itibaren sürece başlıyoruz. Bir hafta, 10 gün sonra burada olması gerekiyor. Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra 15, 20 gün sonra ilk embriyo transferi yapmayı planlıyoruz" dedi. 

DOĞUM YAPABİLECEK Mİ? 

Gazetecilerin, "Derya Sert 1 yıl sonra yavrusunu kucağına alacak mı" şeklindeki sorusu üzerine Özkan, "Ben bir yılın sonuna kadar inşallah olur diye planlıyorum. Umuyorum, içimden geçen öyle yani. Bilimsel değil, ama gerçek olarak öyle" diye konuştu. 

Rahim nakli bekleyen kadınların beklentilerini kırmak istemediğini, hastaların sabırla beklemeleri gerektiğini dile getiren Özkan, "Bu dönemde Derya'nın başarılı olmasından sonra onlara böyle bir fırsat tanınacak" dedi. 

Mevzuat gereği rahim nakli bekleyen hastalara iznin Derya Sert'in başarılı olması durumunda çıkabileceğini kaydeden Özkan, olumsuz bir durumla karşılaşmadıkları, başarılı bir sürecin geçmesi halinde bu durumun birçok kadına ışık olacağını söyledi. 

Rahim nakli bekleyen çok sayıda hasta olduğunu bildiren Özkan, "Onlar da merak ediyorlar, 'Bir yıl, bir buçuk yıl diyorsunuz. Acaba ters giden bir şey mi var' diye. Şu anda hiçbir olumsuzluk yok, ters giden bir şey yok, her şey beklentilerimiz ölçüsünde gidiyor. Hiçbir sorun yok. Ancak başarı, çocuğun sağlıklı bir şekilde doğması olacak" şeklinde konuştu. 

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, 8 Ağustos 2011'de Derya Sert'e dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.