‘ Çocuk gelişiminde beslenmenin önemi’

‘ Çocuk gelişiminde beslenmenin önemi’
Anadolu Hastaneleri doktorlarından Dr. Eldar Ege açıkladı; ‘Çocuk gelişiminde beslenmenin önemi’


   Çocukların temel ihtiyaçlarından birisi olan beslenme, büyüme, gelişme ve sağlığın korunmasındaki en önemli faktördür. Bunun için her çocuğun doğumdan itibaren, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan besin öğelerinden yaşına uygun bir şekilde, her gün yeterli ve dengeli olarak alması gerekir.
  Ülkemizde, beslenme bozukluğu, yanlış beslenme gibi sorunlar nedeniyle boyu kısa kalan binlerce çocuk var. İstatistiklere göre; beş yaş altındaki her 100 çocuktan 10'u bu yüzden kısa kalıyor! Uzamayan çocukların üçte birinde ise boy kısalığının ciddi boyutta olduğuna doktorlar aileleri uyarıyor.                     Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi için sokakta değil, evde beslenmesi gerekiyor. İlköğretim ve lise döneminde çok yaygın olan fast food beslenmeyi, büyüme çağındaki çocuklarınızın hayatından çıkarılması gerekiyor.
Büyümek için beslenmenin, temel bir önemi vardır. Anneler, çocuğun sağlıklı büyümesi için her besin öğesinden yeterince alması gerektiğini bilmek zorundadır. Araştırmalar; Türk çocuklarının kalsiyum ve Omega 3 yağ asidinden yetersiz beslendiğini ortaya koyuyor. Bu yüzden, çocuklarımızın süt içmesine ve balık yemesine özen göstermek gerekiyor. 
Büyümenin hızlı olduğu dönemlerde yani 0–1 yaş ve buluğ çağındaki beslenme geleceği etkiler. Yaklaşık 25 santim uzanan birinci yaşta çocuk anne sütü ile desteklenmeli, anne sütünden ek gıdalara geçerken tüm hayatı etkileyen alışkanlıkların yerleştirileceği unutulmamalıdır. Ülkemizdeki önemli sorunlardan biri de; annelerin ek gıdaya erken ve bol çeşitli başlamasıdır. Bu durumda, kronik dengesiz beslenmenin temeli atılmaktadır. 
Sağlıklı aile ortamı, büyüme sürecinde önemlidir. 
Anne karnında yeterli büyüyememenin; ileride kalıcı gelişme geriliğine yol açabileceği biliniyor. Beslenme, annenin ihtiyaçlarına ek olarak bebek gelişimi için gebelik döneminde dengeli olarak artırılmalıdır. Aynı şey anne sütü verirken de geçerlidir. Türkiye'de çocuklar oldukça uzun süre emzirilmelerine karşın, ek gıdaya çok erken başlanmaktadır. Bu da ileride çocuklarda beslenme problemlerine yol açabiliyor. Annenin özellikle gebelik döneminde, ardından da emzirme döneminde; iyot, demir, çinko ve diğer vitaminler açısından zengin olan şu besinleri alması çocuk için çok faydalı olur: Fındık, fıstık, ceviz, süt ürünleri, marul, enginar, muz, bezelye, bakliyat, et, yumurta sarısı, pekmez, kuru erik, kuru üzüm, kayısı... Emziren anneler iyotlu tuz tüketmeli ve tuzu yemek piştikten sonra ocaktan indirirken ilave etmeli.
Ne yazık ki aileler, beslenmenin 'ihtiyaç, iştah, besleme' dengesi ile sağlanacağını bilmiyor. Aşırıya kaçabilen besleme motivasyonları ile bebeklerde iştah kaybına neden olduklarını anlayamıyorlar. Kronik iştahsız çocukların büyük bölümünde bu sorun var. Büyüyen çocuk da kendi beslenme düzenine ailesini karıştırmıyor. 
Şu an en büyük problemimiz dengesiz beslenme! Obezite ve boy kısalığının birlikte görülmesi de gündemimizde. Bu nedenle, çocuklarımızda beslenmeyi değerlendirirken  Çocuğun boyunun da yaşına göre yeterli düzeyde uzayıp uzamadığını kontrol etmemiz gerekiyor. 
Çocukların boylarına yönelik endişeleri sömürülmeye çalışılıyor. İnternetten, eczanelerden veya aktarlardan, boy uzattığı iddia edilen karışımları kesinlikle almayınız. Tüm besin öğeleri yeterli ve dengeli tüketilmeli. Sabah kahvaltısız güne başlanmamalı. Kaliteli gıda tüketimine özen gösterilmeli. Yumurta, süt ürünleri ve balık sofrada yerini almalı. Düzenli spor yapmalı, büyüme hormonu gece 10 civarında salgılandığı için uyuma saati geciktirilmemeli. Çocuğa, erken yatıp rahat uyuyabileceği bir ortam sağlanmalı. 


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.