Gaz yiyenlere önemli uyarı
Yayınlanma:
Güncelleme:
Türk Toraks Derneği, gaza maruz kalanlara çağrı yaptı. Türk Toraks Derneği yetkilileri, “Uzun süre biber gazına maruz kalanlar solunum yetmezliği riskine karşı solunum testi yaptırmalı” uyarısında bulundu...
Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hikmet Fırat dernek olarak ücretsiz solunum testi yaptıklarını ve uzun zamandır biber gazına maruz kalan herkesin solunum testi için başvurması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Fırat, gaz solisyonu uzun dönem kullanımında hiçbir sağlık sorunu olmayan insanlarda dahi solunum yetmezliğine ve ölüme neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca gaz solisyonu fişeğinin yakından ateşlenmesinin çok tehlikeli olduğunu açıklayan Fırat, ciddi yanıklar ve alerjik reaksiyon ortaya çıkardığını açıkladı.
Zararları nelerdir?
Türk Toraks Derneği’nin internet sitesinde biber gazının sağlık sistemine etkileri ve korunma yolları şöyle açıklandı:
Emniyet Müdürlüğü’nün Türk Tabipler Birliği’ne yaptığı açıklamaya göre eylemlerde OC ve CS gazı kullanılıyor…
Peki bu gazlar solunum sistemi, kardiyovasküler sistem, göz, deri üstünde ne gibi etkilere sahip?
İşte yanıtları:
- Solunum sistemi: CS’e bağlı olarak burun akıntısı, hapşırma, öksürme, nefes darlığı, akciğerlerde ödem, tüm gazlara bağlı farenjit, trakeit ve astım atakları.
- Kardiyovasküler sistem: CS’e bağlı hipertansiyon (yüksek tansiyon), tüm gazlara bağlı kalp yetmezliği ve beyin kanaması.
- Gözler: OC’ye bağlı göz yaşarması, yanma, ağrı, kornea ödemi ve göz ülserleri.
- Deri: CS’e bağlı kızarıklık, şişlik, yanma, bül (deride kabarcık) ve tüm gazlara bağlı cilt hastalığı olanların var olan bulgularının daha da ağırlaşması.
- Sindirim sistemi: CS’e bağlı tükürük artışı, karaciğer hasarı, tüm gazlara bağlı yutkunma güçlüğü ve ağrılı yutkunma.
- Sinir sistemi: Tüm gazlara bağlı ajitasyon, anksiyete, histerik reaksiyon, panik atak gibi etkileri var.
Kalıcı etkileri var mıdır?
- Göz yaşartan gazların uzun dönemde kalıcı etkileri var mı?
Gözlerde katarakt, glokom; ayrıca akciğerde astım ve onun bir alt grubu olan RADS (Reaktif Havayolu Disfonksiyonu Sendromu), alerjik dermatit, mutajenik ve kanserojen etkiler yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.
- Bu gazlar öldürücü müdür?
Göz yaşartan gazların ölüme yol açma mekanizması üst solunum yolu ödemi, astımı tetikleme, solunum yetmezliği ve akciğer ödemine yol açmalarıyla açıklanmaktadır.
Aslında göz yaşartan gaz maruziyetinin hemen sonrasında gözlenen ölümlerden bu gazların sorumlu tutulması bilimsel verilerle uyumludur. Ayrıca bunun yanında gaz bombalarının bireylere çarpmasıyla organ kaybından (göz gibi…) kafa travmasına kadar uzanan ölümcül süreçler yaşanmaktadır.
İşte korunma yolları…
- Solunum sistemi biber gazının etkilerinden nasıl korunur?
En etkili yöntem gaz maskesi kullanımıdır. Toz maskelerinin gaz uygulamalarında hiçbir yararı bulunmamaktadır. Yarı yarıya sirke ve sudan oluşan sıvıya batırılmış bandana, mendil veya örtüyle ağız veya burunu kapatmanın kimyasal ajanlara karşı etkili koruma sağ-
ladığı belirtilmektedir.
Bu etkinin göz yaşartan gazlardan daha az asidik olan sirke tarafından sağlandığı ileri sürülmektedir. Bandana veya örtünün sadece suyla ıslatılması da önerilmektedir. Ağız ve burunu ıslak örtüyle kapama kişinin rüzgara karşı yer değiştirmesi veya daha yüksek bir zemine çıkarak çöken gazdan uzaklaşması için geçici önlemlerdir.
Limon suyuyla da bandananın ıslatılıp, ağzı ve burunu kapamak da öneriler arasındadır ama bu uygulamalar bireysel deneyimlerdir. Bireylerin yanlarında maske yoksa gömleklerinin içindeki henüz gazdan etkilenmemiş havayı solumaları önerilir. Bu zaman kazandırır.
Biber gazlarından gözleri korumak için neler yapılmalıdır?
Kontakt lensler kesinlikle takılmamalıdır. Eğer gaz maruziyeti olduysa lensler hemen atılmalıdır. Yüzücü gözlükleri kullanışlıdır ancak gözlüklerin çerçevesi kenarından göze asidik gaz sızmasını engellemek için düzenlenmiş olmalıdır. Laborant gözlükleri de düşünülebilir. Gazlı ortamda gözlerin sıkça kırpılması zararlı etkenin hızla uzaklaşmasına yarar. Gözleri yıkamada su da kullanılabilir.
- Bu gazlardan cildin zarar görmesi nasıl engellenebilir?
Bireylere öncelikle vücutlarının büyük bölümünü kapatacak şekilde giyinmeleri önerilir. Antiasitli solüsyon cilt için de uygundur. CS maruziyetinde cildi suyla yıkamak cilt bulgularını alevlendirebileceği için hafif alkali solüsyonlar önerilmektedir. Bu solüsyon yüzde 6 sodyum bikarbonat, yüzde 3 sodyum karbonat, ve yüzde 1 benzalkonium klorid içerebilir. Antiasitli karışım ve süt gibi bazik sıvılar da cilde uygulanabilir. Cilde sürülecek vazelin, mineral yağlar ve nemlendiriciler kimyasal maddeleri cilde hapsedeceği için sakıncalıdır. Sağlık kurumlarında gazlara bağlı kontakt dermatitlere karşı kortizonlu kremler ve kaşıntıya karşı da bazı ilaçlar (antihistaminik içeren gibi…) kullanılabilir.
Muayene 1 ay içinde tekrarlanmalı
Gaza maruz kalanlardan sağlık durumu acil olanlar, hastanede acil tıp kurallarına göre izlenmelidir. Genel olarak muayene solunum sistemini, kalp-damar sistemini, göz, cilt ve kulak-burun boğaz sistemlerini içermeli ve 1 ay içinde tekrarlanmalıdır. Solunum sistemi muayenesinde fizik muayene, solunum fonksiyon testleri, akciğer grafisi, oksijen satürasyonu en temel incelemelerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.