Grip salgını 17 ili etkisi altına aldı

Grip salgını 17 ili etkisi altına aldı
Dünyayı ve Türkiye'yi sarsan H3N2 virüsünün önü kesilemiyor. Sağlık Bakanlığı'nın 17 ilden alınan numunelerle hazırladığı rapora göre virüsün pozitiflik oranı yüzde 58'e ulaştı.
Türkiye'de 1 milyon kişinin hastalığa yakalanmasına ve 500 bin kişinin hastanelere akın etmesine neden olan H3N2 virüsü hızla yayılıyor. Sağlık Bakanlığı haftalık virüs numuneleri incelemelerine devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz haftanın numunelerini 17 ilden isteyen Bakanlık, 180 aile hekiminin 346 vatandaştan aldığı numuneleri inceledi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Viroloji Laboratuarı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuarı ve İstanbul Halk Sağlığı Laboratuarı'nda incelenen numunelerde pozitiflik yüzdeleri sıralandı.

Nüfusun çoğu virüsle enfekte

Virüs hakkında 17 Ocak tarihli son raporunu hazırlayan bakanlık, ilk hafta görülme sıklığı yüzde 36, ikinci hafta yüzde 49 olan hastalığın geçtiğimiz hafta yüzde 58'e yükseldiğini tespit etti. H3N2 grip virüsünün diğer grip virüsü tiplerine göre bu sezon çok daha fazla görüldüğü bildirildi. Virüsün Avrupa ülkeleri ve Türkiye'yi etkisi altına aldığı vurgulandı. Hastalığı ağır seyredenlerin grip aşısı yaptırmalarını öneren bakanlık raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Bazı kişiler bir hekim tarafından muayene edilmeden önce grip aşısı ile aşılanmamalıdırlar. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi alerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın."

HİJYENİ ÖNEMLİ

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.
- Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.
- Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı.
- Kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
- Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
- Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.