Güneş kremi kullanırken dikkat!
Yayınlanma:
Güncelleme:
Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, doğru güneş kremi ve bilinçli kullanımla güneş kaynaklı risklerin önüne geçilebileceğini söyledi.
İnsan vücudu için hayat kaynağı olan güneş, önlem alınmadığında tehlike saçıyor. Özel Hayat Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, doğru güneş kremi ve bilinçli kullanımla güneş kaynaklı risklerin önüne geçilebileceğini kaydetti.
Güneş; insan vücudu için kemik erimesi, depresyon, kanser, obezite, diyabet gibi hastalıklara karşı kalkan vazifesi görüyor. Yapılan araştırmalar güneş ışınlarının vücuttaki D vitaminini ortaya çıkararak pek çok hastalığın önüne geçildiğini gösteriyor. Ancak, bu faydaların yanında zararlı ultraviyole ışınlarının cilt hücrelerinde yol açtığı tahribat güneş yanığı, güneş çarpması hatta deri kanserine neden olabiliyor. Özel Hayat Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Mediha Yılmaz, doğru güneş kremi seçilerek ve kullanılarak bu zararların minimize edileceğini işaret etti.
Özellikle bebeklerin ve yaşlıların güneşten daha çabuk zarar görebildiklerini belirten Dr. Yılmaz “Güneşe fazlaca maruz kalmak, deri yaşlanması, lekelenme ve alerji gibi sorunlara yol açıyor. Bu riskler özellikle açık tenli kişilerde daha çok görülüyor. Ne kadar açık tenli iseniz o kadar korunmak zorundasınız” dedi.
Güneşden korunmak için şapka, şemsiye, kapalı kıyafet kullanımının yanında güneş koruyucu krem kullanmanızda gerekmektedir.
CİLT TİPİNE GÖRE SEÇMELİYİZ
Güneş kremlerinin cilt kanserinden koruduğunu ifade eden Dr. Yılmaz, şöyle devam etti: “Güneş kremi cilt tipine göre seçilmeli. En az 30 faktör ve üzerindeki güneş koruyucu ürünler kullanılmalı. Genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerin akışkan formüllü güneş kremi kullanmaları gerekir. Güneş kremi seçerken UVA ve UVB korumalı bir krem seçilmeli.
2 yaşın altında çocuklarda fiziksel koruma yapılmalıdır yani şemsiye, şapka ve kıyafet ile güneşten korunulmalıdır. Ancak açıkta kalan küçük alanlara kimyasal içermeyen yani mineral güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Buradaki sorun iki yaş altı çocuklar için D vitamini sentezinin olumsuz yönde etkilenmesi olacaktır; Bu yaş grubuna çocuk hekimleri tarafından D vitamini takviyesi yapılmalıdır. UVA’dan korumak için kullanacağınız güneş kremlerinin içeriğinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulunmalıdır.
Güneş kremlerinin son kullanma tarihine ve güvenilir markaları kullanmaya dikkat edin. İdeal güneş kremleri koku, renk ve koruyucu madde içermez. Satın alacağınız güneş kreminin Sağlık Bakanlığı ya da FDA onaylı laboratuarlarda üretilmiş olmasına özen göstermelisiniz.” Güneş kremi almadan önce Dermatoloji hekimine danışılmalıdır.
GÜNEŞ KREMİNİ NE KADAR SÜRMELİYİZ?
Dr. Yılmaz, güneş kremi kullanımında yapılan yaygın yanlışlara da dikkat çekti. Krem hemen bitmesin diye az miktarda kullanmak da yaygın yanlışlardan biri. Yeterli miktarda sürülmezse etkin güneş koruması olmaz. Güneş kremlerinin etkisini tam göstermesini istiyorsanız yüz ve boyuna yarım tatlı kaşığından fazla, göğüs bölgesi, kollarınıza, sırt bölgesi, bacaklarınıza ise bir tatlı kaşığından fazla uygulamalısınız. Güneşe çıkmadan yarım saat önce kremlenin. Ayrıca havuza, denize girdikçe ya da terledikçe cildinizi kremleyin” bilgilerini verdi.
ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞTEN UZAK DURUN
“Ama ne yaparsanız yapın yine de güneşin dik açıyla dünyaya geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmayın” diyen Dr. Yılmaz sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şapka, gözlük gibi sizi güneşten koruyacak aksesuarları da kullanmayı ihmal etmeyin. Özellikle deniz ve havuz kenarlarında su ve kumdan yansıyan ışınlar da olacağından ultraviyole hasarına iki kat maruz kalırız.
Dolayısı ile tatil günlerinde güneş korumasına daha fazla dikkat etmemiz gerekir. Tedavi amacı ile doktor tarafından verilen kimi ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları vb.) derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırır. Su kaybını önlemek için yeterli miktarda su içmeye gayret gösterin. Acil bir durumla karşılaştığınızda da mutlaka en yakın hekime başvurun.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.