Hastalığın ismi bugün konuldu!
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman, halk dilinde 'uyku apnesi' olarak bilinen hastalığa uyku hormonu 'melatonin'in aşırı salgılanmasının neden olduğunu saptadıklarını açıkladı.
Tıp tarihine geçecek çalışmaya imza attıklarını belirten Doç. Dr. Duman, "Dünyada ilk kesin tanı konulan hastamız 8 yaşındaki Sueda Yıldırım artık literatürdeki yerini aldı" dedi.
Uyku apnesi sendromuna aşırı melatonin hormonunun neden olduğuyla ilgili açıklama üniversitenin B Blok'taki konferans salonunda yapıldı. Toplantıya, dünyada kesin tanı konulan ilk hasta olan ilköğretim 3'üncü sınıf öğrencisi ve aynı zamanda okul birincisi olduğu belirtilen 8 yaşındaki Sueda Yıldırım ile annesi Zümrüt Yıldırım ve AÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman katıldı.
Doç. Dr. Duman, Sueda'da uyku apnesi sendromunun yaklaşık 3 yıl önce başladığını kaydederek şunları söyledi:
"Sueda, gündüzleri de gerçekleşen ani bayılma ve vücut ateşinin düştüğü karakterize olan bir hastalığa sahipti. Dünyada bu hastalıkla ilgili bugüne kadar 50 tanı bildirilmişti ancak daha fazla olduğunu biliyoruz. Koyduğumuz tanıdan sonra dünyadan ve ülke içinden çok sayıda mesaj aldık. Hastalık 50 yıldır tanımlanmamıştı. Bunun melatonin hormonu ile bağlantılı olduğu tanısına ulaştık. Melatoninin bazı canlılarda kış uykusuna yatma gibi faydaları olduğunu biliyoruz. Sueda'nın şikayetini dinledikten sonra Almanya'da yaptığımız özel testlerle tanısını gerçekleştirebildik. Daha sonra başladığımız tedavi ile sağlık durumu düzeldi. Bir dönem ilacını kestikten sonra hastalığı yeniden nüksetti. Ancak daha sonra ilaca devam ederek tedaviyi tamamladık. Daha sonra buluşumuz 'Hormon Research' dergisinde yayımlandı. Sonrasında Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen hastalarımızda da tedavi etkili oldu."
HASTALIĞIN İSMİ BUGÜN KONULDU
Doç. Dr. Özgür Duman, hastalığın bilimsel adının 'Endoden Spontan Hiper Melatoninemi', Türkçe isminin ise 'aşırı melatonin salgılanması' olduğunu söyledi. Hastalığın ismini bugün koyduğunu ancak bilinmezlerin hala devam ettiğini de belirten Doç. Dr. Duman, "Sueda'da ve diğer dünyadaki hastalarda da apneyi tetikleyen nedir bilinmiyor. Beyindeki özel bir birim olan Supra Kiazmatik Nükleus'tan kaynaklandığını düşünüyoruz" dedi.
İLK TEDAVİ 2500 LÜKS ŞİDDETİNDE IŞIK
Sueda'yı tanıyı koyduktan sonra 450 nanometre dalga boyu olan ve 250 lüks şiddetinde ışık yayan özel bir lamba getirdiklerini de söyleyen Doç. Dr. Özgür Duman, "O lamba sayesinde nöbetler azalmıştı. Gerçek anlamda tedaviyi ilaçla başardık. İlacın melatonin hormonunu azaltıcı etkisi olduğunu biliyorduk. Sueda'nın şikayetleri tamamen düzeldi. Vücut ısısı 35.5 derecenin üzerinde. Karın ağrısı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve görmede bozukluklar düzeldi. Sueda ile ilgili takiplerimiz devam ediyor. Dünyada bir ilk olduğu için bundan sonraki süreci yaşayarak göreceğiz" diye konuştu.
DOKTORUN KUCAĞINDA BAYILDI
Hastalık sırasında kızının vücut ısısının 33 dereceye kadar düştüğünü, zaman zaman bayıldığını ve kalp hızının azaldığı söyleyen anne Zümrüt Yıldırım ise "Korkulu bir dönem yaşadık. Kemer'de kızımın ilk nöbetinde çok korkmuştuk. Hastaneye gittiğimizde uyandırmakta güçlük çektiler. Daha sonra başka bir hastaneye gittik. Burada kızımda hiçbir şey bulamadılar. Tam hastaneden çıkacakken bir doktorun kucağında nöbeti geldi. O geceyi ve daha sonraki uzun bir süreyi hastanede geçirdik. Herhangi bir tanı konulamayınca Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldik" dedi.
Kemer Mustafa Rüştü Tuncer İlköğretim Okulu 3'üncü sınıf öğrencisi Sueda Yıldırım da, "Bir iki kere okulda bayılmıştım. Vücut ısım çok düşmüştü. Öğretmenime kendimi iyi hissetmediğimi söyledim. O da annemi aradı. Şimdi daha iyiyim, vücut ısım artık pek fazla düşmüyor. Gece uykularım da düzene girdi. Hayatım düzene girdi" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.