Müezzinoğlu'ndan Hastanede 'Dua Odası' Açıklaması
Yayınlanma:
Güncelleme:
Bakan Müezzinoğlu, hastaneden 'dua odası'yla ilgili olarak "Bu ibadet yerlerinin isimlerinin ne olacağı konusunda resmi bir düzenleme yoktur" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Eskişehir Devlet Hastanesi Kadın Doğum Kliniklerinin olduğu bölümde 'Bayan Dua Odası'nın yer aldığını belirterek, "İsminin 'Dua Odası' olması yabancı uyruklu hastaların da hastaneye başvuruyor olmasındandır" dedi.
CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, "Hastanelerde dua odası bulundurulması zorunluluğu var mıdır? Eskişehir, Odunpazarı Devlet Hastanesine bağlı kadın doğum bölümünde kapıda 'bayan dua odası' yazmaktadır, ayrıca 'erkek dua odası' da açılacak mıdır? Hastaneler Yönetmeliğine göre hastanelerde bulundurulması zorunlu olan odalar nelerdir?" sorularını yöneltti.
YÖNETMELİKTE YER ALAN 'ODA'LAR
Soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, servis, acil, laboratuar, ameliyathane, merkezi sterilizasyon, reanimasyon, yoğun bakım, uyandırma ve ameliyat sonu bakım ünitesi, eczane, merkezi tıbbi arşiv, kitaplık, tıbbi fotoğrafhane, mutfak ve beslenme, çamaşırhane, satınalma, ayniyat, depo, ambar, teknik hizmetler vb. hizmetlerin verildiği odalar ile poliklinik odaları, doğum odaları, yönetici personel ve diğer personele ait odalar ile hasta odalarının Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde oda olarak yer aldığını ifade etti.
Müezzinoğlu, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin "Dini Ödevlerin Yapılma Şekli" başlıklı 193. Maddesinde "Kurumlarda rastgele yerlerde ibadet edilemez. Kurum olanakları müsait olduğu takdirde hastalardan ibadetlerini yerine getirmek isteyenlere yer ayrılabilir. Agoni halindeki hastalara hangi din ve meslekten olursa olsun istenildiği takdirde dini telkin ve dualar yapmak üzere bir din adamı davet edilebilir" hükmünün yer aldığına işaret ederek, "Bu sebeple hastanede tedavi gören hastalarımıza ibadetlerini yapabilecekleri yer tahsis edilmesinde herhangi bir mahsur bulunmamaktadır" dedi.
"BAYAN DUA ODASI"
Sağlık Bakanı, Eskişehir Devlet Hastanesi Kadın Doğum Kliniklerinin olduğu bölümde 1. Katta "Bayan Dua Odası" olarak belirlenen odanın 6 Ağustos 2012 tarihinde hizmete açıldığını, bu odadan tüm bayan çalışanların, hasta ve hasta yakınlarının yararlanabildiğini söyledi.
"İSMİNİN NE OLACAĞI KONUSUNDA RESMİ BİR DÜZENLEME YOK"
Eskişehir Devlet Hastanesi ve Eskişehir Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin Eylül 2011 tarihinde birleştirildiğini kaydeden Sağlık Bakanı, Kadın Doğum Hastanesindeki erkek ve bayan mescidinin fiziki şartlarının kötülüğü nedeniyle kapatıldığını belirterek, şöyle dedi: "Ancak özellikle doğum yapan hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere eski Kadın Doğum Hastanesi Binasında bir oda ibadet için ayrılmıştır. Bu binada ayrıca bir erkek mescidi düzenlenmemiştir. İsminin 'dua odası' olması yabancı uyruklu hastaların da hastaneye başvuruyor olmasındandır. Açılan bu ibadet yerlerinin isimlerinin ne olacağı konusunda resmi bir düzenleme yoktur. Bayan dua odası ismiyle açılan yerin tabelasında "pray room woman' şeklinde İngilizce bir ibare konularak bütün milletler için bu odanın kullanılabileceği hastalarımıza bildirilmiştir. Gerekirse "bayan mescidi' olarak değiştirilebilir, ancak "pray room woman' ifadesi kalacaktır."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.