Su Tabancası Yöntemiyle İğnesiz Sünnet

Su Tabancası Yöntemiyle İğnesiz Sünnet
Dünya'da yeni bir yöntem olan İğnesiz Enjeksiyon Sistemi (İnjex) sünnette Türkiye'de ilk defa Büyükçekmece 2000 Tıp Merkezi'nde Op. Dr. Ali Şeker tarafından uygulanmaya başlandı.

Türkiye'de ilk defa uyguladığı yöntemlerle sünnette  bir  marka haline gelen Op. Dr. Ali Şeker,  "Su Tabancası" adını verdiği İğnesiz Enjeksiyon Sistemi'yle, çocukların en büyük endişesi olan sünnet sırasındaki iğne korkusuna da  son verdi. 2000 Tıp Merkezi Başhekimi, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Şeker yeni uygulama hakkında HABERDAR’a açıklamalarda bulundu.

Gereksiz risk almayın!
Bunca yıllık tecrübemizle ailelere çağrıda bulunuyoruz. Sünnet nedeniyle gereksiz risk almayın. Modern cerrahinin imkânlarından yararlanmak her çocuğun hakkıdır. Korku yaşayacağı tüm hayatı boyunca unutamayacağı travmalara yol açacak bir operasyon yerine; güle oynaya yaşayacağı, sağlık problemleri ile karşılaşmayacağı bir sünnet için çocuklarınızı uygun ortamlarda ve uzman ekiplere teslim edin, diye sözlerine başlayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali Şeker’in açıklamaları şu şekilde:

Çocuklar sünnetten neden korkar?Müslüman toplumlarda çocukluktan ergenliğe, erkekliğe geçişin ilk adımı olarak görülen sünnet, anne baba, çevre ve arkadaşlardan kaynaklanan yanlış bilgilendirmelerle, çok korkulacak bir operasyon olarak gösteriliyor. Sünnet sırasında çocuklarla konuşurken gördük ki, sünnet, çocukların yakın çevreleri tarafından bir korkutma unsuru olarak kullanılıyor. Espri yapmak için sünnet çocuklarına "sen sünnet olacaksın hem de baltayla kesecekler, kocaman bir iğneyle uyuşturacaklar," gibi cümleler kuruluyor. Çocuklarda, bu ve benzeri çevre baskısıyla bir taraftan bu işten kaçamayacağını düşünürken, diğer taraftan bu işin çok acıtıcı bir operasyon olduğuna inanıyorlar, inandırılıyorlar. Böylece endişeli bir halde sünnet operasyonuna geliyorlar.

12 binin üzerinde sünnet yaptım
Önce şunu rahatlıkla söyleyebilirim. 23 yıllık meslek hayatımda, yaptığım on iki binin üzerinde cerrahi sünnet operasyonuyla, bu işin korkulacak bir şey olmadığını çocuklara gösterdim. Eğlenceli sünnet ortamını yaşayan ve bunu arkadaşlarına anlatan çocuklarımız sayesinde, bölgemizdeki çocukların çoğunluğu Tıp Merkezimize oyun oynamaya gelir gibi sünnet olmaya geliyorlar. Bizim ameliyathanemizin kapısına sünnet sezonunda "oyun odası" yazılıdır. Bekleme bölümü bir çocuk şenlik alanı gibidir. Sünnet uygulamaları mutlaka steril ameliyathane ortamında yapılmalı. Bizde sünnet operasyonlarımızı ameliyathanemizde yapıyoruz. Çocuklar ameliyathaneye alındıktan sonra aramızda güzel bir arkadaşlık ilişkisi kuruyoruz. Ailelerde, koridorda bulunan televizyonlardan içerde olanları izliyor ve konuşmaları duyuyorlar. Uygun zamanda ellerindeki mikrofonla çocuklarıyla konuşarak onlarla iletişim halinde kalıyorlar. Operasyondan sonra çocuklar sünnetin korkulacak bir işlem olmadığını, hiç bir acı hissetmediklerini söylüyorlar. Ağlayarak gelseler bile gülerek çıkıyorlar. Sünnet sırasını bekleyen çocuklar bu durumu gözlemleyerek rahatlıyorlar.  Bunun yanında aileleri bilgilendirmeye çalışıyoruz. Sünnet hakkında sordukları soruları yanıtlıyoruz. Cep telefonum da, Tıp Merkezimiz de sürekli açık. Kafalarına takılan soru olduğunda rahatlıkla ulaşabiliyorlar ve soruları cevaplandırılıyor. Sünnet hakkında yaptırdığımız broşürlerle herkesi doğru bilgilendirmek için çalışıyoruz.

3 boyutlu çizgi fil izlerken sünnet oluyorlar!
Sünnet operasyonunun konforlu bir ortamda gerçekleşmesi için birçok yenilik yaptık. Türkiye'de ilk defa sünnet sırasında LCD ekranlı kişisel sinema gözlüğünü kullanarak çocukların sünnet olurken 3 boyutlu çizgi film izlemelerine veya Playstation 3, X-BOX, yeni İ-Pad, PSP  vs bilgisayar oyunları oynayabilmelerine olanak sağladık. Bu sistem sayesinde çocuklar çizgi film veya oyunun büyüsüne kapılıp korkularından uzak sünnet oluyorlar. Sony'nin geliştirdiği 6 ay önce piyasaya sunduğu, bu yılın başında da Türkiye'ye gelen HD görüntü kalitesi ve 7+1 ses sistemli kişisel gözlük içi ekranlı sinema sistemi ile çizgi filmlerinin ve oyunların HD ve 3D olarak izlenmesine olanak sağladık. Çocuğun gözlük içindeki ekranla meşgul olması tedirginliği azaltıyor, sünnet ekibinin de rahat çalışmasına olanak sağlıyor. Sünnet olan çocuklara taraftar temalı (FB, GS, BJK, TS) sünnet örtüleri yaptırdık. Tuttukları takımların renklerine uygun örtüleri operasyondan sonra takarak onların dikkatini dağıtıp mutlu olmalarını sağladık. Çocuklar, sünnetten önce ve sünnet sırasında oyuncaklarla, balonlarla oynayıp evlerine güle oynaya gidiyorlar.

İşte Su Tabancası yöntemi?
Bizim yaptığımız sünnetlerde anestezi için uyguladığımız yöntemde çocuklar çok az acı hissediyordu. Genel anestezi uygulamasında da iğneyle damar yolu açılıyor. Ancak ne kadar uğraşsak da yapılan iğne çocukları ürkütüyordu. Çocukları bu endişeden kurtarmak için yöntemler arıyordum. Son yıllarda özellikle doğuştan şeker hastası olan çocukların insülin uygulamalarında iğne yerine kullanılmaya başlanan iğnesiz enjeksiyon yönteminin sünnet işleminde uygulanabilirliğini araştırdım. Türkiye'ye yeni girmekte olan bir firmanın insülin enjeksiyonlarının iğnesiz olarak yapılması yöntemini incelerken, bunun sünnette de uygulanabileceğini düşünerek, sünnet öncesi anestezi uygulamak için hastalarımda kullanmaya başladım. Sonuçların  son derece başarılı olduğunu görünce çocukların iğne korkularına da son vermiş oldum. Çocuklara esprili bir şekilde "İğneyle mi su tabancasıyla mı uyuşturalım? Seçme hakkınızı kullanın" dediğimde istisnasız su tabancası diyorlar. Böylece, bilimsel olarak iğnesiz enjeksiyon (İnjex) denilen sistemi Su Tabancası adıyla kullanarak çocukları sünnete gelirken en çok korktukları şey olan iğneden  ve iğne korkusundan kurtarmış olduk. Sünnet öncesi anestezide şimdiye kadar kullanılan en küçük ve ince iğnelerden olan insülin iğnesi deride 0.40 mm bir delik açıyor. Bizim kullandığımız su tabancası sistemi anlık bir basınçla 0,17 milimetrelik bir delik açarak ilacın cilt altına girmesine olanak sağlıyor. İlacı anlık basınçla daha dengeli yaydığı  için daha kuvvetli bir uyuşma oluşuyor. Böylelikle çok daha az  bir acıyla, daha az miktarda ilaç kullanarak, daha etkili bir anestezi sağlamış oluyoruz. İlaç az kullanıldığından sünnet bölgesinde ödem, şişme gibi rahatsızlıklar daha az oluyor. Tabi tüm bu faydaları elde etmemize yarayacak bir yöntem bulabilmekte epey zorlu oldu. Geçtiğimiz yılsonu Almanya'da düzenlenen MEDİCA 2012 Tıp Fuarını gezerken daha ince iğne arayışına girdim. Dünyanın tüm ülkelerinden gelen firmaların ürünlerini inceledim, fakat uygun bir ürün bulamadım. Yurda döndükten sonra distribütör arayışındaki İnjex firması ile görüştüm. Sonuçta sistemi sünnet anestezisi sağlamak için kullanıma soktuk. İğnesiz enjeksiyon sistemi, sünnet öncesi anestezide çok daha ideal bir yöntem oldu.

Sünnet için doğru zaman!
Cerrahi yara iyileşmesi yönünden çocuklar  ne kadar erken yaşta sünnet olursa o kadar az yara izi bırakarak  ve daha hızlı  iyileşir . Cerrahi olarak yapılan sünnette yara iyileşme süresi ortalama 5-7 gündür. Yaş arttıkça iyileşme süzesi uzar.  Çocuklar 1–2 gün içinde günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla giderebilecek şekilde kalkıp dolaşabilirler. Dikişler vücut tarafından eritildiğinden dikiş alınmasına da gerek kalmamaktadır.  

Uygun olmayan ortamlarda kanama riski yüksektir
Kanama riski tecrübesiz ellerde daha yüksektir. Yaygın olarak evlerde, stadyumlarda, spor salonları gibi toplu sünnet yapılan yerlerde yeterli hijyen sağlanamayıp, steril edilmiş malzeme ve alet kullanılmadığında Hepatit B, AIDS ve Hepatit C gibi bulaşıcı hastalıkların kişiden kişiye geçme riski vardır. Çocukların, steril ameliyathane ortamında ve uzman hekimlerce sünnet edilmesi gereklidir.

HABERDAR ÖZEL HABER

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.