Mehmet Mert
Bu da 'Lezzet Festivali'
Yayınlanma:
Sıfır bir plaka dememiz yeter herhalde. Çek bir Adana. Adanalıyık.
Bici yerik.
Şalgam içerik.
Gündüz tarlada pamuk toplatırık.
Gece hop hop hoplatırık.
Karpuzu kabuğuynan, karıyı donuynan yerik.
- Laf aramızda biraz midesizler sanki...
Dizeleriyle de hatırlanan güzel şehirlerimizden birisi.
İncirlik üssünü kullanan Amerikalıların; "dünyanın en büyük köyü" dedikleri pamuk diyarı.
Şehre ilk girdiğinizde sık sık, kırmızı ışıkta son model arabalar ile at arabasını yan yana görüp de afallayacağınız şehir.
Yaz sıcağında asfaltta yumurta pişirme efsaneleri anlatılan, gece yarısından sonra kaldırıma kurulan tezgahlarda sabaha kadar kebap satılan şehir.
O kadar çok kebapçı var ki ve bu kebaplar o kadar lezzetliler ki üstelik bir porsiyon istiyorsunuz yanında ikincisi, salatası, şalgamı, ezmesi de bedava.
- Ey Edip Adana’da pide ye... Cümlesini tersten okuyunca da aynı okunduğu için pidede de iddialı, Türkiye'nin dördüncü büyük şehri.
Önümüzdeki haftasonu işte bu güzel şehirde olacağız.
6-7-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek, Adana Lezzet Festivali'ne katılacağız.
*
Anlayacağın azıcık ‘gurme’lik, azıcık ‘sonradan görme’lik yapıcağız.
Adana kebabı başta olmak üzere ciğer, şırdan, bici bici, analıkızlı çorbası, mumbar ve diğer yöresel yemekleri tadarken, bu güzel yemeklerin nasıl yapıldığını da yerinde ve birinci ağızdan öğrenmeye çalışacağız.
Dönüşte de Beylikdüzü'nde güzel bir kebapçı açacağım.
Şaka şaka, herkes bidiği işi yapsın.
Ama 'kebap' isimli bir sektörel dergi fena olmaz hani.
*
Dün kentte 'Adana Lezzet Festivali' tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, kente yakışır bir lezzet festivali yapılacağını söylerken sözlerine şunları da ekledi; "Amacımız, Adana'yı daha güzel bir şekilde nasıl anlatabiliriz? Çok zengin ve çeşitliliği olan bir program. Gastro şovlar yapılırken, bir taraftan söyleşiler düzenlenecek. Adana'daki yemek lezzetlerinin farkı nereden kaynaklanıyor, o tat nereden geliyor, bunları gastro şovlarla, söyleşilerle gelen misafirlerimize tanıtacağız. 60'ın üzerinde lokanta ve firmalarımızı davet ettik. Buradaki potansiyeli, Adana'daki lezzeti tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız."
*
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de bu organizasyonu Uluslararası Adana Film Festivali gibi sahiplendiklerini belirterek, "Adana'nın tarihinde yer alan tüm güzellikleri ve özellikleri kapsayan damak tadı ve gastromomiyle alakalı bir kitap hazırladık. Bunu gelen misafirlerimize dağıtacağız" dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Adana'nın bu etkiliklerle kabuk değiştirdiğini anlattı. Kentte birlikte çalışmanın meyvelerini toplamaya başladıklarını kaydeden Karalar, "Artık Adana adliyedeki olaylar, öldürme olaylarıyla değil, güzelliklerle anılacak bir kent olacak. Adana çok özel bir kent. Türkiye'nin değil, dünyanın incisi. Sanat, kültür, tarih, lezzetin alası Adana'da var. Bu etkinlikler Adana'nın bu özelliklerini tanıtmak için son derece önemli. Festivalde üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de kentte yapılacak çok şey bulunduğunu, bunlardan bir kısmını kendilerinin gerçekleştirmesinden de mutluluk duyduğunu ifade etti.
Çukurova Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun, ise Adana'nın lezzetiyle ön plana çıkan restoran ve lokantaları, sokak lezzetleri, üniversitenin gastronomi bölümleri ve belediyelerin el sanatları ürünlerinin 70 stantta yer alacağını ve kebap, bici bici, cezerye gibi yöresel lezzetlerin de burada tadılabileceğini ifade etti.
*
Gördüğünüz gibi festival programında ağırlıklı olarak yemek ve ziyafet var.
Gerçi bu sene gribi kış gelmeden erken kaptığım için ne yazık ki şalgam içemeyecek ve çok fazla kebap tadamayacağım.
Ancak özellikle Adana denice akla gelen çok sevdiğim isimler olduğu için üç gün boyunca bu güzel şehrin tadını çıkartmaya ve dönünce de sizlerle paylaşacak şeyler biriktirmeye çalışacağım.
Mesela; Yılmaz Güney Adana denince benim aklıma ilk gelen isim.
Muzaffer İzgü de ortaokulda okuduğum kitaplarından Adana'yı bana ilk tanıtan isimdi.
Yaşar Kemal, Müslüm Gürses, Sakıp Sabancı, Haluk Levent bir başka isimler Adana denice hatırlayacağımız isimler...
Ne diyelim, umarım ekimde olmamıza rağmen yılın 9 ayı boyunca kavurucu sıcakları olan kentte sıcaklardan bayılmayız.
Ve umarız havası gibi insanları ve ortamı da sıcak bir memleketimiz olduğuna şahit olarak döneriz...
Günün Sözleri
“Hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar
geliştirmez.”
Emile Zola
“Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.”
Mark Twain
“Gittiğin yerlerden sadece yeni hatıralar
al ve sadece ayakizlerini bırak.”
Chief Seattle
“Gezmek insanı alçakgönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.”
Gustave Flaubert
“Para harcayarak sizi zengin yapacak
tek şey seyahat etmektir.”
Anonim
“Çok yaşayan çok görür, çok gezen
daha çok görür”
Arap atasözü
Bici yerik.
Şalgam içerik.
Gündüz tarlada pamuk toplatırık.
Gece hop hop hoplatırık.
Karpuzu kabuğuynan, karıyı donuynan yerik.
- Laf aramızda biraz midesizler sanki...
Dizeleriyle de hatırlanan güzel şehirlerimizden birisi.
İncirlik üssünü kullanan Amerikalıların; "dünyanın en büyük köyü" dedikleri pamuk diyarı.
Şehre ilk girdiğinizde sık sık, kırmızı ışıkta son model arabalar ile at arabasını yan yana görüp de afallayacağınız şehir.
Yaz sıcağında asfaltta yumurta pişirme efsaneleri anlatılan, gece yarısından sonra kaldırıma kurulan tezgahlarda sabaha kadar kebap satılan şehir.
O kadar çok kebapçı var ki ve bu kebaplar o kadar lezzetliler ki üstelik bir porsiyon istiyorsunuz yanında ikincisi, salatası, şalgamı, ezmesi de bedava.
- Ey Edip Adana’da pide ye... Cümlesini tersten okuyunca da aynı okunduğu için pidede de iddialı, Türkiye'nin dördüncü büyük şehri.
Önümüzdeki haftasonu işte bu güzel şehirde olacağız.
6-7-8 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek, Adana Lezzet Festivali'ne katılacağız.
*
Anlayacağın azıcık ‘gurme’lik, azıcık ‘sonradan görme’lik yapıcağız.
Adana kebabı başta olmak üzere ciğer, şırdan, bici bici, analıkızlı çorbası, mumbar ve diğer yöresel yemekleri tadarken, bu güzel yemeklerin nasıl yapıldığını da yerinde ve birinci ağızdan öğrenmeye çalışacağız.
Dönüşte de Beylikdüzü'nde güzel bir kebapçı açacağım.
Şaka şaka, herkes bidiği işi yapsın.
Ama 'kebap' isimli bir sektörel dergi fena olmaz hani.
*
Dün kentte 'Adana Lezzet Festivali' tanıtım toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Mahmut Demirtaş, kente yakışır bir lezzet festivali yapılacağını söylerken sözlerine şunları da ekledi; "Amacımız, Adana'yı daha güzel bir şekilde nasıl anlatabiliriz? Çok zengin ve çeşitliliği olan bir program. Gastro şovlar yapılırken, bir taraftan söyleşiler düzenlenecek. Adana'daki yemek lezzetlerinin farkı nereden kaynaklanıyor, o tat nereden geliyor, bunları gastro şovlarla, söyleşilerle gelen misafirlerimize tanıtacağız. 60'ın üzerinde lokanta ve firmalarımızı davet ettik. Buradaki potansiyeli, Adana'daki lezzeti tüm dünyaya tanıtmaya çalışacağız."
*
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de bu organizasyonu Uluslararası Adana Film Festivali gibi sahiplendiklerini belirterek, "Adana'nın tarihinde yer alan tüm güzellikleri ve özellikleri kapsayan damak tadı ve gastromomiyle alakalı bir kitap hazırladık. Bunu gelen misafirlerimize dağıtacağız" dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise Adana'nın bu etkiliklerle kabuk değiştirdiğini anlattı. Kentte birlikte çalışmanın meyvelerini toplamaya başladıklarını kaydeden Karalar, "Artık Adana adliyedeki olaylar, öldürme olaylarıyla değil, güzelliklerle anılacak bir kent olacak. Adana çok özel bir kent. Türkiye'nin değil, dünyanın incisi. Sanat, kültür, tarih, lezzetin alası Adana'da var. Bu etkinlikler Adana'nın bu özelliklerini tanıtmak için son derece önemli. Festivalde üzerimize düşeni yapacağız" diye konuştu.
Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de kentte yapılacak çok şey bulunduğunu, bunlardan bir kısmını kendilerinin gerçekleştirmesinden de mutluluk duyduğunu ifade etti.
Çukurova Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Torun, ise Adana'nın lezzetiyle ön plana çıkan restoran ve lokantaları, sokak lezzetleri, üniversitenin gastronomi bölümleri ve belediyelerin el sanatları ürünlerinin 70 stantta yer alacağını ve kebap, bici bici, cezerye gibi yöresel lezzetlerin de burada tadılabileceğini ifade etti.
*
Gördüğünüz gibi festival programında ağırlıklı olarak yemek ve ziyafet var.
Gerçi bu sene gribi kış gelmeden erken kaptığım için ne yazık ki şalgam içemeyecek ve çok fazla kebap tadamayacağım.
Ancak özellikle Adana denice akla gelen çok sevdiğim isimler olduğu için üç gün boyunca bu güzel şehrin tadını çıkartmaya ve dönünce de sizlerle paylaşacak şeyler biriktirmeye çalışacağım.
Mesela; Yılmaz Güney Adana denince benim aklıma ilk gelen isim.
Muzaffer İzgü de ortaokulda okuduğum kitaplarından Adana'yı bana ilk tanıtan isimdi.
Yaşar Kemal, Müslüm Gürses, Sakıp Sabancı, Haluk Levent bir başka isimler Adana denice hatırlayacağımız isimler...
Ne diyelim, umarım ekimde olmamıza rağmen yılın 9 ayı boyunca kavurucu sıcakları olan kentte sıcaklardan bayılmayız.
Ve umarız havası gibi insanları ve ortamı da sıcak bir memleketimiz olduğuna şahit olarak döneriz...
Günün Sözleri
“Hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar
geliştirmez.”
Emile Zola
“Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin.”
Mark Twain
“Gittiğin yerlerden sadece yeni hatıralar
al ve sadece ayakizlerini bırak.”
Chief Seattle
“Gezmek insanı alçakgönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.”
Gustave Flaubert
“Para harcayarak sizi zengin yapacak
tek şey seyahat etmektir.”
Anonim
“Çok yaşayan çok görür, çok gezen
daha çok görür”
Arap atasözü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.