Aile İçi Şiddet Ve Kadın
Başakşehir Kaymakamlığı, Başakşehir Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları’nın birlikte organize ettiği, konuşmacı olarak; Gazeteci Nihal Bengisu Karaca, Fatih Üniversitesi Öğretim Üyeleri Hasan Ali Göncü ve Mehmet Dinç'in katıldığı "Aile İçi Şiddet Ve Kadın" konulu konferans Çınar Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Konferansa; Ak Parti Milletvekili adayları Behiye Eker Albayrak, Prof. Dr. Mustafa Şentop, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baltacı, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Özlem Erol, öğretmenler öğrenciler ve bir çok dinleyici katıldı.
Kadına yönelik artan şiddet olayları ve bunların düzeltilmesine ilişkin çözüm önerileri üretmek için düzenlenen konferansta açılış konuşmasını yapan Başakşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baltacı, bir araştırma şirketinin kadına yönelik yaptığı çalışmadan veriler alarak; " Ülkemizde her 100 kadından 86' sı hayatının bir döneminde fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmaktadır. Kadınlarımızın yüzde 20'si silah ve bıçak gibi öldürücü- yaralayıcı aletlerle saldırıya uğramaktadır." dedi.
Kadına yönelik şiddetin sadece kırsal ya da arka mahallerde, cahil insanlar tarafından uygulanan bir yöntem olmadığını , bunun kentte ve üniversite tahsili görmüş insanlarımızın da uyguladığı bir yöntem olduğunu belirten Baltacı;" Ülkemizde üniversite mezunu kadınların yüzde 23'ün fiziksel, yüzde 41'in de ekonomik ve cinsel şiddete maruz kalmaktadır. Ekonomik gelir seviyesi düşük ve eğitim olanakları kısıtlı ailelerde şiddet oranları daha da artmaktadır. Erkeklerimizin yüzde 35'i kadına şiddet uyguladığını kabul etmekte ve şiddete uğrayan kadınlarımızın da büyük bir kısmı bu duruma kader deyip susuyor. Biz eğitimciler olarak kadına yönelik şiddetin en büyük sebebini eğitim eksikliğinde ve kız çocuklarının okula gönderilmemesinde buluyoruz. Haydi Kızlar Okula ve Baba Beni Okula Gönder gibi kampanyalarla, eğitime yapılan yatırımlar ve yeni yasal düzenlemelerle biz bu ürkütücü rakamların düşeceğini düşünüyoruz." dedi.
Çınar Kongre Merkezinde düzenlen" Aile içi Şiddet ve Kadın" konulu Konferansın moderatörlüğünü yapan Fatih Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Dinç, kadına yönelik şiddetin psikolojik etkileri üzerinde durarak;" Ruh sağlığı yerinde olan insan şiddet uygulamaz, ayrıca ruh sağlığı yerinde olan insan uzun süre şiddete maruz kalmaz. Bir ortamda şiddet varsa o ortamdaki kişilerden biri ya da her ikisinin ruh sağlığı bozuktur. Şiddetten arınmak için öncelikle çiftlerin kendilerini iyi tanımaları, artılarını, eksileri iyi bilmeleri, eksilerini artıya çevirmeleri, kendilerine güvenmeleri ve mutlaka bir gelecek planlarının olması gerekir."dedi.
Kadına yönelik şiddetin artmasını yasal düzenlemelerin uygulamalarda ki yetersizliği ve medyanın kadına şiddeti ve tecavüzü özendiren programlarına bağlayan Gazeteci Nihal Bengisu Karaca; “Kadına şiddet olayları her sene artarak devam ediyor ve buna yönelik yapılan yasal düzenlemelerin gündelik hayattaki boşluklardan kaynaklı işleyememesi yüzünden çok iyimser değilim. Son bir yıl içinde kadın cinayetlerinde yüzde bin 400 artış var ve buradaki enteresanlık bu cinayetlerin çoğunun boşandıktan sonra 3-4 yıl geçmesine rağmen eski kocalar tarafından işlenmesi. Günümüzde kadına yönelik şiddetin artmasını sağlayan, bunu körükleyen en önemli mecra Medya. Medya tecavüzü ve öldürmeyi o kadar iyi bir şekilde estetize edip önümüze sunuyor ki biz bu tecavüz üzerine kurulan hikayeyi büyük bir keyifle izliyoruz. Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önlemek istiyorsak öncelikle yasal düzenlemelerin acilen yapılması ve bunların işlevsel bir hale getirilmesi kadın sığınma evlerinin sayısının artırılmasını gerekiyor." dedi.
Kadına yönelik şiddeti kendisine gelen vakalardan örneklerle sunan Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Ali Göncü ise; "Çiftler arasında yaşanan en büyük sebebinin çiftleri birbirine bağlayan aşk, sevgi ve masumiyet gibi duyguların bitmesine bağlıyorum. İlişkilerde yaşanan iktidar savaşından kaynaklı erkeğin kadından gelen bir dileği kendi özgürlüğünün kısıtlaması olarak görmesi ve kadınında gidecek yerinin olmaması ya da kendisini çaresiz hissetmesi gibi duygular bu şiddeti körüklüyor. Medya bu konuda eğer üzerine düşeni yaparsa eğitici programlarla yayın akışını düzenlerse, kadın kendisine yönelik yapılan saldırıya kader diye bakmazsa, erkek toplumsal olarak şartlanmalarından uzaklaşırsa, devlette bu şiddeti körükleyen sosyoekonomik problemleri çözmek için uğraşırsa umuyorum ki ülkemizdeki bu istenmeyen görüntüleri azaltmış oluruz."dedi.
Konferans sonunda İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Baltacı ve Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş konuşmacılara plaket takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.