ESENYURT'TA BANA İHTİYAÇ VAR!

ESENYURT'TA BANA İHTİYAÇ VAR!
CHP'den Esenyurt Belediye Başkan aday adayı olan Abdülhadi Akmugan, Damga'ya konuştu.

 “Köküm burada, insanlarım burada, uzun süre Esenyurt'ta oturmuşum” diyen Akmugan, “Esenyurt’un akut sorunları var. Esenyurt'ta çarpık kentleşme var. Büyük bir göçmen sorunu var. Gençlerin uıyuşturucu sorunu var.  Dolayısıyla Esenyurt'ta bana ihtiyaç var” ifadelerini kullandı

 

 

CHP çatısı altında uzun süreden beri siyaset yapan ve kritik görevlerde bulunan Abdülhadi Akmugan, Esenyurt Belediye Başkan aday adayı oldu. Adaylık konusunda oldukça iddialı konuşan Mugan, İstanbul'a geldiğinde ilk yerleştiği ilçenin Esenyurt olduğunu belirterek, “Benim çevrem, hemşeri kitlem Esenyurt'ta” dedi. Damga'ya konuşan Mugan, sohbet ettiği herkesi ikna edebileceğini savunarak, zoru seven birisi olduğunu ifade etti.

 

Tam adınız nedir?

Abdulhadi Akmugan

Biz sizi Başakşehir adaylığından tanıyoruz. Niye Esenyurt?

Birincisi ben Esenyurtluyum. İstanbul’a ilk geldiğim yıl 1987'de Esenyurt’a yerleştim. Daha bekar iken Esenyurt’ta oturuyordum. Sonra Akasya Evleri Öncülkent sitesi vardı. Sayın Gürbüz Çapanın, Allah rahmet eylesin hanımının bir kooperatifi vardı. Benim eşim öğretmen olduğu için onların da velisiydi. Biz o kooperatife üye olduk ve Akasya Evleri Öncülkent Sitesi'ne taşındık. Orada uzun bir süre oturduk. Sonra 2009’da Boğazköy- Başakşehir diye bir ilçe oluştu.

Yasa 2007’de çıktı ama 2009 seçimlerinde gerçekleşti...

Evet. 2009 seçimlerinde düşünün ben oyumu gelip Esenyurt’a kullandım. Başakşehir belediye meclis üyesi oldum. Çünkü yeni bir ilçe. Doğru düzgün aday bulamıyorlar. Güce ihtiyaçları var. Sayın Gürsel Tekin’in il başkanı olduğu dönem, parti adayıyım ama orada sıkıntı var. Gittik biz orada Başakşehir belediye meclis üyesi olduk. Zaten Başakşehir 2009’da ilçe oldu. Ve biz orada meclis üyesiyken gelip oyumuzu Esenyurt’a kullandık. O dönem bile Esenyurtluyuz hala. Kaldı ki Boğazköy de zaten Esenyurt’tan ayrılan bir ilçeydi. Bir evimiz vardı, oraya taşındık. Velhasılıkelam, İstanbul hayatımızın 20- 25 yılı kesintili kesintili Esenyurt’ta, 2009’dan sonra hatta 2009 bile değil, dediğim gibi kaydımız yine Esenyurt’taydı, Başakşehir’e geçti. Yani benim çevrem, hemşeri kitlem, ana kitlem Esenyurt'ta...

 

Başakşehir’de bildiğimiz kadarıyla meclis üyeliğinden sonra 2019’da da adaylık süreciniz oldu...

İlk dönem 2009’da belediye meclis üyesi oldum. 2014’te büyükşehir belediye meclis üyesi oldum. Orada denetim komisyonunda bulundum. Plan bütçe komisyonunda bulundum. Ve bu arada da Başakşehir’de grup başkan vekili bendim.

2019 seçimini nasıl yaşadınız Başakşehir’de? Oranlar nasıldı?

Cumhuriyet Halk Partisi kendi adayını çıkardığı halde, yüzde 36,75 yani yüzde 37 biz aldık. HDP yüzde 4, yüzde 5 civarı, tam hatırlamıyorum, onlar aldılar. Tabii HDP tabanının bir kısmı bize oy verdi.

HDP’nin adayı olmasına rağmen yüzde 37 oy aldınız. Rakibiniz kazanan kişi?

Yüzde 52 veya yüzde 54

Peki, Abdulhadi Bey, bu yaşa kadar neler yaptınız? Birkaç anı damarları, siyasetin dışında.

Eskişehir İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü 1982-1986 döneminde bitirdim. Ondan önce Iğdır Endüstri Meslek Lisesi, torna tasfiye bölümü mezunuyum. Yani liseyi Iğdır’da okudum. İstanbul’a geldiğim dönemde ekonomi alanında yüksek lisans yaptım. Yine doktoram Aydın Üniversitesinde devam ediyor. Ekonomi ve denetim alanında doktoram devam ediyor. Bu arada Yıldız Teknik Üniversitesinde Maliyet Muhasebesi ve Türk Vergi Hukuku hocalığı yaptım uzun bir süre. Emekli olunca hocalığı bıraktım.

 

Esenyurt için neler tasarlıyorsunuz? İnsanlar sizi neden aday yapsın, size neden oy versin, neden seçsinler?

Şimdi bir Rus düşünür dermiş ki “Ben Rusya’nın dışında olsaydım Rusya ya gelirdim.” Sormuşlar “Niye Rusya’ya gelirsin?’’ demişler. “Ben buralıyım, buralı olmasaydım da buraya gelirdim’’ demiş. Bana göre, Esenyurt'ta bana ihtiyaç var. Beni çağıran bir ilçe olarak hissediyorum. Dediğim gibi köküm burada, insanlarım burada, ben burada oturmuşum uzun süre. Esenyurt’un akut sorunları var. Esenyurt'ta çarpık kentleşme var. İki, bir göç sorunu var. Göçmen sorunu var. Bu arada asla ırkçılık anlamına gelmesin. Ama bu bir sorun, akut sorunu haline geldi Esenyurt’ta. Üçüncü, gençlerin bir ana başlık altında belki sınavlamak lazım. Apayrı bir sorunu var gençlerin. Belki de altını doldurmak lazım. Hangi sorun? Uyuşturucu, işsizlik hatta stres, bunalım vesaire. Peki benim gençlerle ne işim var. Ben üniversite hocalığımda ders verdiğim binlerce öğrencinin tamamı gençti. Ben gençler ile de iyi anlaşırım bunun altını çizeyim. Bölgenin demografik yapısını en iyi bilen kişilerden biriyim. Ekonomi konusunda ise doktorasını yapıyorum. Yani benim bir sürü belediyecilik deneyimim var. Yani ilçe meclis üyeliği yaptım. İl belediye, İstanbul denetim komisyonunda bulundum. CHP’nin adına komisyonunda olan tek kişi bendim. Dolayısıyla Esenyurt için bir taşı havaya atınca kime denk gelir deseler bu kişilerden birisi benim. Net söylüyorum. Esenyurt’un bana ihtiyacı var. Tabii ki bütün adaylarımız buna layıktır, uygundur. Ama maalesef bir kişi belediye başkanı olacak. Öbürleri de ekip olacaklardır. Esenyurt belediyesi bir kişi ile, iki kişi ile, on kişi ile öyle yürütülemez. Belediye başkanı bir kişi olur ama orada halk ile, mahalle muhtarları ile, STK’larla, derneklerle yönetilir. Ben bu arada STK’lar da görev aldım. Yani burada dokuz-on tane dernek sayabilirim. Görev aldığım dernekler, spor başkanlığı vs. Dolayısıyla ben hayatımı belirli döneminde dört beş meslek birden yaparak yürüyen biriyim. Çünkü bizim gibi Kars’tan Iğdır’dan kalkıp gelenler biraz eksiden başlıyor. Maalesef onu tamamlamak için fazla çalıştım. Ben Iğdır endüstri meslek lisesi mezunuyum. Hocam bana dedi ki normal bir lisede çalışan bir saat çalışıyor ise senin beş saat çalışman lazım ve ben beş saat çalışıyordum. Üniversiteyi öyle kazandım. Çünkü endüstride ne matematik gördüm ne fizik gördüm. Ona rağmen üniversite kazandım. Nasıl kazandım, çok çalışarak kazandım. Ben gece aşağı yukarı 5 saat uyurum. İstisnalar vardır belki. Benim hayatım çalışarak ile geçti. Bu durumda Kadıköylü de olsam, bu çevrem Esenyurt’ta olduğu içi yine Esenyurt’a gelirdim.

Saydığınız sorunları çözmek için bir kadronuz var mı?

Şu an iş yerimde bir kadroyu yönetiyorum.

Kaç kişilik bir ekibiniz var?

Bir şirket var. Şöyle iki tane avukat var, çocuklarım avukat. Mali müşavirler var büromuzda. Bir de şirket var, şahıs var. Benim ekip Esenyurt’un tamamı.

Abdulhadi Akmugan neyine güveniyor? Ne özellikleri var? Esenyurt'ta en çok oyu alacak hangi vasıflara sahip?

Şimdi benim kendimi anlatıp, hemen hemen ikna edemeyeceğim adam yoktur. Şu an 59 yaşındayım. Ömrümün en deneyimli dönemimdeyim. Ben pat pat tepeden gelmedim. Siyasette adım adım ilerledim. Mesleğimde adım adım ilerledim. Ben öz geçmişimi size ilettiğim zaman dehşet bir şey diyeceksiniz. Yani benim bugüne kadar ki özgeçmişim için dehşet bir mücadele var dersiniz. Bununla Esenyurt halkına o meydanlarda kendime anlattığım zaman ve onla bu enerjiyi benden alacaklardır ben buna inanıyorum. Dolayısıyla Mehmet Bey gerçekten bir endişem yok. Esenyurt’ta etkili olan figürlerin tamamıyla görüşüp fikirlerini almak istiyorum. Esenyurt’ta kimler varsa parti ayrımı gözetmeksizin, fark gözetmeksizin, camiye de giderim, cem evine de giderim. Benim böyle bir özelliğim de var, insanlar arasında ayrım yapmayı sevmem. Teknoloji çağındayız kimse saf değil artık. İki dakika konuştukları zaman herkes herkesi anlıyor.

 

 

BU BİR BAYRAK YARIŞIDIR 

Esenyurt’un mevcut belediye başkanı Cumhuriyet Halk Partili. Saydığınız sorunlar  5 yıllık görev süresinde ihmal mi edildi?

Göz ardı etmedi aslında. Birincisi, Sayın Kemal Bozkurt bazı problemleri tam anlamadı. Projelerini anlamadı. İkincisi, kemal Bey’in ekibinde iletişimle ilgili bana göre bir eksiklik vardı. Yani, tam halka, çevreye, muhtarlara anlatılamadı. Bu bir sorun, bir belediye başkanı için eksiktir. Üçüncüsü de bu bir bayrak yarışıdır. Yani onun kötü olduğu anlamına gelmez asla. Şu anda otuz civarında aday olduğu söyleniyor. Bu arkadaşların her biri belediye başkanlığı yapabilecek kapasitede ve düzeyde. Bu bir heyecandır bu bir bayrak yarışıdır. Bozkurt asla kötü diyemeyiz. Ama onun bıraktığı yerde, taş üstüne taş koya koyarak daha iyi ilerleyebiliriz. Kemal Bey’in mesela güzel yaptığı işler de olmuştur. Ama eksikleri de olmuş mudur? Olmuştur. Biz devamı alırız. Bizden sonra da başkası gelir bizim bıraktığımız yerden devam eder. Karar verecek olan Esenyurt halkıdır.

 

 

ZORU SEVİYORUM

Esenyurtlulara, seçmenlere, partililere, parti yöneticilerine, sizi aday yapacaklara mesajınız nedir?

Esenyurt’un daha yaşanabilir bir şehir yapacağız. Esenyurt’un barışa, kardeşliğe, huzura ihtiyacı var. İktisatta ihtiyaçlar hiyerarşisi var önce, sonuçta kaynaklar sınırlıdır, ama ihtiyaçlar sınırsızdır. Ne yapacaksın? Esenyurt’un bütçesi belli. O bütçe ile Esenyurt’ta en acil ihtiyaçları giderilir. Yani bir kişinin ceketi yoksa gidip de kravat aramaz veya lüks bir tiyatroya gitmez. Ne yapar öncelikli ihtiyaçlarını giderir. Esenyurt’un bütçesi ile elbette olağan bir mucize yaratılmaz ama olağanüstü bir çaba ile Esenyurt daha da yaşanabilir bir kent haline getirebilir. Ben zoru seviyorum. Esenyurt’tan korkan insanlar var. Korkulur mu? Ben oralıyım, o kültürden gelmişim. Esenyurt'un huzuru İstanbul’un huzuru, Türkiye’nin huzuru demektir. Biz inşallah buna adayız.

 

 

 

ABDÜLHADİ AKMUGAN KİMDİR?

 

Abdulhadi Akmugan 1965 yılında, o dönemde Kars’ın bir ilçesi olan Iğdır’da dünyaya geldi. Babasının ticari faaliyetleri nedeniyle çocukluğunun bir bölümünü Van ve Ağrı’da geçirdi.1986 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümünden mezun oldu. 1987 yılında özel bir şirketin muhasebe departmanında işe başladı.1989 yılından itibaren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi olarak mesleki faaliyetine başladı.1999-2001 Döneminde Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Meslek Odasının Danışma Kurulu Üyeliği ve birçok biriminde görev yaptı. 2015 yılında kurulan Hak YMM LTD Şirketi ile Denk Bağımsız Denetim A.Ş.’nin kurucu ortaklarındandır. Ayrıca 2007-2014 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde vergi ve muhasebe dalında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Birçok yerel ve ulusal gazetede makaleleri yayınlandı. Halen bir üniversitede Muhasebe ve Denetim Doktorası dalında akademik çalışmalarına devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.