Hal Köyü’nün şarap lady’leri
Üzüm toplama, bağ budaması, bağın ilaçlanması, üzümlerin sıkılarak mayalanması ve dinlendirilmesi ile şişelenmesi konusunda uzman üreticilerden eğitim alan kadınların, bu süreçte ürettiği şaraplar piyasaya sürüldü. Hal Köyü’nde şarap üretimi yapan 25 yaşındaki Demet Akçiçek, üniversiteye hazırlandığını belirterek, “Herhangi bir yerde çalışmıyordum. Bu yıl daha yeni üniversite sınavına girdim. Kurs çok eğlenceli geçti, çok eğiticiydi. Elazığ’da şarap ve üzümle ilgili bir fabrika açılmasına yönelik proje var. Eğer olursa sertifikalarımızla oraya başvuracağız” dedi. Kursiyerlerden Esra Baykara, başörtülü olması nedeniyle bazı çevrelerden “Kapalısın, şarapçılıkta ne işin var?” diye tepki gördüğünü belirterek, şunları söyledi: “Evliyim ve 1 çocuğum var. Ama bu projede bulunduğuma mem-
nunum. İş imkanımız olmasından çok mutluyum. Çocuklarımın ve kendi geleceğimi belirlemek istiyorum. Aldığım tepkilere rağmen yılmadım, devam edeceğim. ”
Kursa 50 kişi katıldı
ELAZIĞ Üzüm Birliği Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Kaya, projeyle ilgili şunları anlattı: “Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği olarak hazırladığımız proje, AB ve Türkiye tarafından kabul edildi. Toplam 203 bin Euro’luk bir proje. Eylül’de kursumuz başladı. Kursa herhangi bir sosyal güvencesi olmayan 50 kursiyer devam etti. Elazığ’da, yıllık 129 bin ton yaş üzüm rekoltesi var. Tesislerimiz küçük bir aile işletmesini temsil etmektedir. Bu tür işletmelerin Elazığ’da çok yaygınlaşmasını istiyorum. Çünkü 129 bin ton üzüm rekoltesine sahip ilimizde, üzümün 77 bin tonu sofralık, 52 bin tonu da şaraplık.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.