İstanbul Tabip Odası'ndan çarpıcı rapor: 'Böyle kapanma olmaz!'
Covid-19 salgınına ilişkin nisan ayı raporunu açıklayan İstanbul Tabip Odası (İTO), siyasi iktidarın yanlış, yetersiz ve tutarsız politikalarına dikkat çekti.
Tam kapanma sürecine de değinilen raporda, “Böyle kapanma olmaz! Çarkların dönmeye, işçilerin çalışmaya devam ettiği önlemler dizisine ‘tam kapanma’ denemez” ifadeleri kullanıldı.
İTO’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, siyasi iktidarın salgını ‘özgürlükleri kısıtlama aracı’ olarak kullandığını söyledi. Diğer yandan tam kapanmada çarklar dönsün diye 16 milyon işçinin çalışmaya devam ettiğine dikkat çeken Saip, “Bu insanlar işe gidip geliyor ve hastalığı evlerine taşıyor. İktidar pandemiyi yönetemiyor” dedi.
NİSANDA SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç tarafından paylaşılan rapora göre, nisan ayında Türkiye sağlık sistemi çöktü, bu çöküşün en yoğun yaşandığı il ise İstanbul oldu. Binlerce Covid-19 hastası hastaneye yatması gerektiği halde yatak bulamadı, hastalar evlerinde ya da acil servislerde can verirken hekimler hasta seçmek zorunda kaldı. Nisan ayında İstanbul’da 8, ülke genelinde ise 21 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Salgın sürecinin başından bu yana yaşamını yitiren sağlıkçıların sayısı 417’ye yükseldi. Aşılama çalışmalarındaki belirsizlik ve aksaklıklar nisan ayında da sürdü. Önce Sinovac aşıları randevuya kapatıldı, sonra Biontech aşılarının ikinci dozunun 6-8 hafta sonraya erteleneceği açıklandı. Ertesi gün ertelemenin iptal edildiği duyuruldu. İstanbul İl Sağlık Müdürü, 60-64 yaş grubunun ancak yüzde 60’ını aşılayabildiklerini itiraf etti.
MİLYONLAR AÇLIĞA MAHKÛM EDİLDİ
Tam kapanma sürecine de değinilen raporda, şu eleştiriler yer aldı: “Bütün uyarılarımıza rağmen siyasi iktidar, çarkları durdurup insanların pandemi kurallarına uygun şekilde fiziksel hareketlerini, temiz hava almalarını sağlayacağına, tam tersine çarkları serbest bırakıp insanları evlerinde hapsederek bütün dünyaya ‘Böyle kapanma olmaz!’ dedirtti. Bunun yanında ‘Ekonomik sosyal desteksiz kapanma olmaz!” çağrılarımıza kulak tıkayan siyasi iktidar, milyonlarca insanı açlık ve sefalete mahkûm etti.”
Test sayılarındaki düşüşe, yurtdışından gelenlere yönelik hiçbir önlem alınmayışına ve iktidardaki ‘ayrıcalıklı azınlığın’ katıldığı kalabalık cenaze törenlerine de dikkat çekilen raporda, “Bu eksik, yanlış, tutarsız politikalar değişmedikçe salgının kontrol altına alınması mümkün değil” dendi. Raporda yurttaşlara ekonomik ve sosyal destek sağlanması; temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında çarkların durdurulması, testlerin yaygınlaştırılması, yurtdışından gelişlerle ilgili acilen önlem alınması ve aşılamanın hızlandırılması gerektiği vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.