İstanbul'da büyük 'oyun'
22 Eylül’de gerçekleşecek Gaming İstanbul etkinliği için ünlü oyun tasarımcısı Will Cook, Remote Control Productions ve Lesser Evil’ın sahibi Hendrik Lesser ve ünlü yatırımcı Jason Della Rocca yerlerini ayırttı. Türk oyunlarının da dünyaya açılan kapısı olarak görülen etkinlik ihracata da katkı sağlayacak.
Dünyanın en büyük oyun ve e-spor etkinlikleri arasında yer alan Gaming İstanbul için geri sayım başladı. 22-24 Eylül tarihleri arasında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliğe 30’un üzerinde ülkeden 4 bini profesyonel olmak üzere 100 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor. Gaming İstanbul Kurucu Ortağı Meriç Eryürek, “Burada en az 1000 oyun girişimcisi ağırlayacağız. 20’nin üzerinde yeni oyun dünyaya duyurulacak. Bunların arasında CD Project Red’in yeni Cyberpunk 2077 içeriği Phantom Liberty ile Hero Concept’in yeni oyunu Mayhem Brawler 2: Best of Both Worlds da olacak. Ayrıca 50’den fazla yerli oyun Gaming İstanbul’da ziyaretçilerle buluşacak” dedi.
ÖDÜLLÜ TURNUVA ARALIKSIZ DEVAM
Küresel çapta ses getirecek işbirlikleri de yapılacağına dikkat çeken Eryürek, şöyle devam etti: “Avrupa, Asya ve Amerika’dan yatırımcılar, oyun yayıncısı, stüdyo yöneticileri ve pazarlama satış uzmanları gelecek. Öte yandan etkinliğe, ünlü oyun tasarımcısı Will Cook, Remote Control Productions ve Lesser Evil’ın sahibi Hendrik Lesser ve ünlü yatırımcı Jason Della Rocca da katılacağını bildirdi. 50’nin üzerinde de serbest oyun geliştiriciyi ziyaretçi ve yatırımcılarla buluşturacağız. Ziyaretçiler ödüllü e-spor karşılaşmalarına ve turnuvalara katılacak, ünlü internet yayıncılarıyla buluşacak ve üç gün boyunca oyun dünyasının renkli atmosferinde yaşayacaklar.”
EN ÇOK İLGİ GÖRENLER
Meriç Eryürek, Türkiye’deki oyuncu sayısına ilişkin de şu rakamları verdi: “Toplamda 36 milyon aktif oyuncuya sahibiz. Bu sayının içinde cep telefonu, tablet veya bilgisayarına bir oyun indirmiş herkes var. Aktif oyunlara veya oyun içi mağazalara para harcayan oyuncu sayımız yaklaşık 12 milyon. Profesyonel yani e-spor anlamında oyuncu sayımız ise 600 civarında. Şu an Türkiye’de en çok oynanan oyunlar PC platformunda Valorant, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, PUBG, Roblox, Minecraft, Euro Truck Simulator, Rocket League, Knight Online, Metin 2.”
SÜRPRİZ SATIN ALMALAR OLABİLİR
Oyun dünyasında bu yıl en çok ses getirecek olayın Joygame’in halka arzı olacağını kaydeden Meriç Eryürek, şöyle konuştu: “Ayrıca dev satın almalar konusunda Çin şu an çok agresif, Avrupa firmaları da tabanlarını genişletmeye çalışıyorlar. Türkiye de hızla büyümeye devam eden bir pazar. Oyun stüdyosu Upgrade Entertainment’ın kurucu ortağı olarak haftada en az beş oyun sunumu inceliyorum. Bu sayı yatırımcılarımız tarafında haftada en az 10’u buluyordur. Halihazırda geliştirmede olan 300 oyun olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.”
MALİYET AVANTAJI SAĞLAYAN KONUMDAYIZ
Türkiye’nin yıllık oyun ihracatının şu an 1.2 milyar dolar olduğuna da vurgu yapan Eryürek, “Yılı 1.6 milyar dolar ile kapatabiliriz. 2022’de 424.7 milyon dolar yatırım aldık. İstanbul, geçen yıl Londra’nın ardından Avrupa’da oyun sektöründe en fazla anlaşmanın gerçekleştirildiği ikinci kent oldu. Yukarı yönlü büyüme trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Yatırımcılar için maliyet avantajı sağlayan bir konumdayız. Genç ve dinamik nüfusun yarattığı insan kaynağımızı da düşünürsek bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
YÜZDE 15’LIK KESIM 5 FARKLI OYUN OYNUYOR
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin hazırladığı Video Oyun Endüstrisi Raporu’na göre ise Türkiye’deki oyuncuların yüzde 41’i haftada 10 saatten daha fazla süreyi mobil oyun oynayarak geçiriyor. Ayrıca Türkiye’de bireylerin yüzde 29’u en az 2 farklı, yüzde 15’i de 5 farklı mobil oyun oynuyor. Mobil oyuncular oyun oynarken eş zamanlı olarak müzik dinliyor (yüzde 72), televizyon izliyor (yüzde 67) ve sosyal medyada (yüzde 43) vakit geçiriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.