İstanbul’da hastaneler peş peşe boşaltılıyor: "Neden önlem alınmadı?"

İstanbul’da hastaneler peş peşe boşaltılıyor: "Neden önlem alınmadı?"
Deprem sonrası İstanbul’da peş peşe boşaltılan hastanelerin taşınma listesine Siyami Ersek, Haydarpaşa Numune, 2. Abdülhamid Han, Fatih Sultan Mehmet, Erenköy Fizik, Üsküdar Devlet hastaneleri de eklendi.

Maraş merkezli depremlerde hastanelerin yıkılması gözlerin diğer kentlerdeki hastanelere çevrilmesine yol açtı. Özellikle İstanbul’da birçok hastane için tahliye kararı verildi. Hastalar apar topar başka hastanelere gönderilirken geride “Peki bu güne kadar binlerce kişi bu riskli binalarda çalışıp tedavi mi gördü? Neden bugüne dek adım atılmadı” soruları kaldı.

Çapa, Cerrahpaşa ve Kağıthane’den sonra İstanbul’un Üsküdar ve Kadıköy ilçelerindeki hastanelerin bazı bölümleri de eklendi. Haydarpaşa, Fatih Sultan Mehmet, Erenköy ruh sinir de listeye eklendi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık kurumları için ülke genelinde harekete geçtiklerini söyledi. Koca, dün Çapa’nın Beylikdüzü ve Eyüp devlet hastanelerine Cerrahpaşa’nın ise İstanbul Eğitim Araştırma ile Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’ne taşınacağını açıkladı.

İşte hastanelerde son durum:

İSTANBUL/Cerrahpaşa Tıp Fakültesi: Hizmetler durduruldu ve hastanenin tahliyesi kararlaştırıldı. Polikliniklerin bir bölümünün sağlam binalarda devamına karar verildi.

İstanbul’da hastaneler peş peşe boşaltılıyor: "Neden önlem alınmadı?" - Resim : 1 

Haseki Kardiyoloji Enstitüsü: Ayakta ve yatan hasta hizmeti durduruldu.

Kağıthane Devlet Hastanesi: Tahliye kararı alındı, hastane Seyrantepe’deki Etfal Hastanesi’ne taşınmaya başlandı. Oysa hastane 18 Mayıs 2005’te Sağlık Bakanlığı ve İBB arasında imzalanan protokol kapsamında inşa edildi.

Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH: Tahliye edilmesi gündemde.

Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH): Acil binası yıkılacak. Sultan 2. Abdülhamid Han EAH bahçesinde kurulacak prefabrik binaya taşınacak. Ayrıca Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’nde ameliyathane tahsis edilecek. Haydarpaşa Numune Tıbbiye Binası’ndan 20 poliklinik verilecek.

İstanbul’da hastaneler peş peşe boşaltılıyor: "Neden önlem alınmadı?" - Resim : 2 

Haydarpaşa Numune EAH: Çocuk Hastalıkları binası 38 yataklı acil ve kliniği içinde olan bina da kapatılacak. Bu hizmetler Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi’ ne taşınacak. İç Hastalıkları, Nöroloji ve Enfeksiyon Hastalıkları bölümleri de Prof. Dr. Feriha Öz Hastanesi’ne taşınacak. Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği Zeynep Kamil’e taşınacak.

Sultan 2. Abdülhamid Han: Bazı binalar yıkılacak. Hastane bahçesine poliklinik ve klinik ihtiyacını karşılayacak prefabrik bina yapılacak.

Fatih Sultan Mehmet EAH: A Blok (Göz Kliniği ve ameliyathanesi), H Blok Fizik Tedavi Kliniği ve üniteleri boşaltılarak Prof. Dr. Feriha Öz ve kendi hastanesinde C blok zemine taşınacak. Hastane bahçesine acil, ameliyathane, anjio ve poliklinik için prefabrik bina yapılacak.

Erenköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank EAH’ın Çekmeköy Ek Hizmet Binasından 1 kat verilecek. Tüm poliklinikler Merdivenköy poliklinikleri yerleşkesine taşınacak.

Erenköy Ruh Sağlığı ve Hastalıkları EAH: Hastane bahçesinde prefabrik bina yapılacak.

Üsküdar Devlet Hastanesi: Hastane bahçesine prefabrik bina yapılacak.

ADANA/Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi: Deprem sonrası orta hasarlı raporu verildi. Hastanenin tahliyesi sürüyor.

İstanbul’da hastaneler peş peşe boşaltılıyor: "Neden önlem alınmadı?" - Resim : 3 

ANKARA/Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi: Sağlık Yapıları Yıkım Değerlendirme Komisyonu’nun incelemesi sonucu yıkımına karar verildi.

BÜYÜK HASTANE GÖÇÜ

Şimdi bu hastanelerde de yeni sorunlar sırada bekliyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ikinci başkanı Ali İhsan Ökten hastanelerin durumunu BirGün’e değerlendirdi. Ökten, "Depremde en sağlam olması gereken kamu binaları hastaneler olmalıdır. Ancak son yaşadığımız deprem felaketinde gördüğümüz gibi en fazla zarar gören binalarımız hastane, Aile Sağlık Merkezleri gibi sağlık birimleri oldu" dedi.

İstanbul’da Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin hastanelerinin uzun süredir hasarlı olduğu bilinmesine karşılık herhangi bir güçlendirme çalışması veya alternatif çözümler üretilmediğini kaydeden Ökten, "Ancak depremden sonra bu hastaneler aniden boşaltılarak hastalar mağdur edilmiştir. İstanbul’da ki tıp fakültesi ve eğitim hastanelerindeki eğitim, öğretim, sağlık hizmetleri konusunda plansızlık da eklenmiştir. Neden şimdiye kadar bir önlem alınmamıştır, plan program yapılmamıştır? Her an bir facia yaşanabileceği bilindiği halde neden gerekli önlemler alınmamıştır? Neden bir yasal süreç başlatılmamıştır?" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.