'Kadınlarımız bize 24 saat ulaşabilir'
Bakan Kavaf, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Zonguldak Karaelmas Üniversitesince (ZKÜ) Erdemir Kültür Salonu'nda düzenlenen ''Özel Eğitim ve Özel Gereksinimli Bireye Sahip Ailelerin Kaygı Durumları'' konulu panele katıldı.
Kavaf, panelde yaptığı konuşmada, hizmetlerinde ailenin birliği, bütünlüğünü esas aldıklarını belirterek, bu nedenle Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğünün koruması altındaki 40 bin çocuktan 30 binini, ekonomik destekle ailelerine döndürdüklerini, 11 bin çocuğa da kurumlarda bakım hizmeti verildiklerini söyledi.
Kurum bakımında da ''sevgi evleri'' modelini tercih ettiklerini vurgulayan Kavaf, ''Ülke genelinde 235 sevgi evimiz, 35 ilde villa tipi evimiz var. Buralarda 2 bin 500 civarında çocuk kalıyor. Bu yıl 11 sevgi evini daha hizmete sokacağız. 6-8 kişilik gruplar halinde konuk evlerimiz var. Hayatın içinde, komşuluk ilişkilerini geliştirip sosyalleşerek toplumla bütünleşen çocuklarımız, buralarda kalıyorlar. Türkiye'de 323 konuk evi var. Bunu arttırmaya devam ediyoruz. Buralarda da 2 bine yakın çocuğumuz barınıyor'' diye konuştu.
-''SOSYAL HİZMET UZMANLARI HER ZAMAN HAZIR''-
Devlet Bakanı Kavaf, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı 44, sivil toplum kuruluşlarına bağlı 22 olmak üzere 66 kadın konuk evinde, barınmaya ihtiyacı olan, şiddet görmüş kadınlarla çocuklarına hizmet verildiğini anlatan Kavaf, zor durumdaki kadınların ilk etapta barındırıldığı ''ilk adım istasyonları'' olduğunu da söyledi.
''Kadınlarımız, Türkiye'nin her yerinden ALO 183'ü aramak suretiyle bize 24 saat ulaşabilir'' diyen Kavaf, sosyal hizmet uzmanlarının irtibat noktalarında, gereken müdahaleyi yapmaya her zaman hazır olduğunu vurguladı.
-EKONOMİK KRİZDE BÜTÇESİ KÜÇÜLMEYEN TEK BAKANLIK-
Sosyal devletin gereği engellilere sahip çıkılması gerektiğine işaret eden Kavaf, ancak engellilerin hayatın içerisinde ayakları üzerinde durabilmesi, öz güveninin gelişmesi ve çalışabilmesi için toplumun her ferdinin desteğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Bakan Kavaf, hükümet olarak engellilere yapılan ve yapılacak yatırımları ekonomik kaygıların üzerinde tuttuklarını vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Geçen yıl küresel kriz yaşandı. Bütün bakanlıkların bütçeleri küçüldü, küçülmesi bile aynı kaldı. Küçülmeyen tek bakanlık biz olduk. 2002'de kurumun bütçesi 121 milyon liraydı. Bu yılın bütçesi ise 3 milyar 274 milyon lira, bunun 84 milyon lirası yatırım bütçemizdir. Bakmakla yükümlü olduğumuz insanları en modern fiziki şartlara kavuşturmak için çalışıyoruz. Şu anda 300 bin özürlü vatandaşımız evde bakım hizmetinden yararlanıyor. Her özürlü için bir asgari ücret ödüyoruz.''
Türkiye'de 500 bin engelliye maaş ödediklerini vurgulayan Bakan Kavaf, özürlülerin ailelerine verilen hizmetlerin ve yardımın kapsamının genişlediğini kaydetti.
Engelli ailelerinin kendilerine zaman ayırmaya ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Bakan Kavaf, ''Tatil yapmak isteyebilirler, sağlık problemleri nedeniyle hastanede yatabilirler, düğüne veya akraba ziyaretine gitmek isteyebilirler. Ancak evdeki engelli bireyi kime emanet edecekler? Bu konuda bize yoğun talep vardı ve pilot uygulama başlattık. Aileleriyle yaşayan engellileri 1-2 saat, 3-5 gün ya da 2 aya kadar bırakabileceği ücretsiz bakım birimleri oluşturduk. Bunu, ülke genelinde yaygınlaştıracağız'' diye konuştu.
Kavaf, ayrıca 80'e yakın özel bakım merkezine devam eden 4 bin 800 bakıma muhtaç özürlü için bakım ücreti ödediklerini anlatarak, 7 ilde 93 villa tipi binadan oluşan engelsiz yaşam merkezinde engellilere hizmet verdiklerini anlattı. dedi.
-ENGELLİLERİN OKULA DEVAMINDA YÜZDE 85 ARTIŞ-
Bakan Kavaf, engellilerin sosyal hayata etkin katılmalarının sağlanmasının en önemli şartının eğitim olduğuna işaret eden Kavaf, 2010–2011 eğitim öğretim yılında 92 bin 355 engelli öğrencinin kaynaştırma eğitimi aldığını söyledi. 18 bin öğrencinin de özel eğitim sınıflarında ders gördüğünü belirten KAvaf, ''Özel eğitime ihtiyaç duyan özürlülerin okullarına götürülmesini de devletimiz üstlenmiştir, 35 bine yakın çocuğumuz her gün evlerinden alınıp okullarına ulaştırılmaktadır. Bu uygulamayla özürlü öğrencilerin okula devamlarında yüzde 85 oranında artış sağlanmıştır'' dedi.
Bakan Kavaf, 2010–2011 öğretim yılında özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanmış 250 binden fazla kitap basılıp ücretsiz dağıtıldığını belirterek, ''Bunları yaparken amacımız özürlü bireye sahip ailelerin yaşadıkları belirsizlikleri gidermek, dolayısıyla onlara daha huzurlu ve rahat bir gelecek sunmaktır'' görüşünü dile getirdi.
-DİĞER KONUŞMACILAR-
Zonguldak Valisi Erdal Ata, engellilerin temel hak ve özgürlüklerden en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversite olarak yapılan çalışmalar kapsamında ''Engelsiz ZKÜ'' olma yolunda kararlı adımlar attıklarını bildirdi.
Bakan Kavaf, üniversitede engellilere yönelik Özel Eğitim Merkezi açılmasına katkılarından dolayı Eski Rektör Prof. Dr. Açıkgöz'e plaket verdi.
Ereğli Fiziksel Engelliler Derneğini ziyaret ederek iş elbiseleri üretim atölyesini gezen Bakan Kavaf, giyim, üretim, tekstile satın alma ve e-ticaret projeleri hakkında Dernek Başkanı İsmail Şentürk'ten bilgi aldı ve öğrencilerle sohbet etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.