Vaka sayısı en çok artan illerden biri İstanbul'da, ilçe ilçe risk haritası
İllere göre korona virüs haritası güncellendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca haftalık koronavirüs vaka sayılarını paylaştı. 3-9 Nisan döneminde il bazında 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık Kovid-19 vaka sayılarına yer veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Birlikte mücadele edip kazanacağız." ifadesini kullandı. Kırklareli, İstanbul, Çanakkale, Yalova ve Kastamonu 100 bin kişide en çok koronavirüs vaka sayısı görülen illerden oldu. Diğer hafta ile kıyaslandığında vaka sayısındaki yükseliş dikkat çekti.
Koca, Twitter hesabındaki paylaşımında, 3-9 Nisan döneminde il bazında 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık Kovid-19 vaka sayılarına yer vererek, "Mutasyonlu virüs aynı yolla ancak daha hızlı yayılıyor. Kısıtlamalar zaruri hale geldi. Birlikte mücadele edip kazanacağız." ifadelerini kullandı.
Bakan Koca'nın paylaştığı Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre, haftalık Kovid-19 vaka sayısı her 100 bin kişide İstanbul'da 804,97, Ankara'da 419,06, İzmir'de 304,07 oldu.
SAĞLIK BAKANI'NDAN PAYLAŞIM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye genelindeki vaka artışlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Koca, '100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısında en çok artış Kırklareli, Çanakkale, Bayburt, İstanbul ve Tekirdağ'da oldu. Samsun ve Ardahan'da ise azalış gerçekleşti. Yeni kararlara tam uyumla vaka sayılarını azaltmak elimizde' dedi.
ZEYTİNBURNU
Bu durum bizi rakiplerimizin bir adım önüne geçirecek. Bunun dünyada başka örneği yok. Aşılama işlemini de güvenli turizmle birlikte tanıtımda kullanacağız” dedi.
ÜSKÜDAR
Tesislerin çalışanlarının aşılanabilmesi için sezonda açık olması ve güvenli turizm sertifikası almış olması şart koşuluyor. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, “Personelimizin aşılanması hem bizim hem de gelecek turistlerin sağlığı için iyi olacak.
ÜMRANİYE
Antalya’da turizm sektörü çalışanları, öncelik kapsamında Kovid-19 aşısı olmaya başladı.
TUZLA
Prof. Dr. Söyletir, Gao Fu’nun Sinovac’ı aşı kokteyli haline getirip uygulayarak mutant virüslere karşı etkili hale getirmekten bahsettiğini söyledi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da, “Mutant virüslere karşı tüm aşıların etkinliği bir miktar düştü. Aşı olsanız bile hastalığı hafifi geçirme olasılığınız vardır. ‘Çin malı aşı’ diye bir yaftalama yanlış. İki doz aşı olanlar arasında hastalananların sayısı çok düşük seviyede” dedi.
SULTANGAZİ
Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Söyletir de Sinovac aşısının yoğun bakım tablosunu önlemede yüzde 95 etkin olduğunu kaydetti. “Şu an ki tabloda hastanelerde tedavi gören hasta grubu 20-59 yaş arası vatandaşlarımız. 65 yaş aşılanmış hasta sayısı bir elin parmaklarını geçmez’
SULTANBEYLİ
İki doz aşısını olup yoğun bakımda yatan hasta neredeyse yok. Sinovac aşısını yan etki riski yok. Diyelim ki etkisi yüzde 50. Böyle olsa bile salgını sonlandırmada en güçlü silah. Aşıdan kaçınmak, böyle bir süreçte hayati risk anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
ŞİŞLİ
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İsmail Balık da Prof. Dr. Tükek ile benzer görüşleri ifade etti, hiçbir aşının faz 3 sonuçlarının tamamlanmadığına dikkat çeken Balık, “Bize Sinovac aşısının koruyucu olduğuna dair net veriler yansıyor.
SİLİVRİ
“Üçüncü dalgada 2 doz aşısını olanlar arasında yoğun bakıma kaldırılan ve hayatını kaybeden hasta bilmiyoruz” diyen Tükek, “Aşının ölüm ve yoğun bakım tablosunu önlediğini görüyoruz. ‘Sinovac aşısı BioNTech aşısının altında kaldığı’ şeklinde bir algı oluşsa da Sinovac’ın uzun vadede daha işe yarayacağı ve mutasyonlara daha dayanaklı olacağını tahmin ediyoruz. Hangi aşıyı bulursak olalım. Yoğun bakım servislerine yatırılanların neredeyse tamamına yakınının aşısız 60 yaş altı grup hastalardan oluşuyor” dedi.
ŞİLE
İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Sinovac aşısının Faz 3 sonuçlarının henüz açıklanmadığına işaret ederek, ülke verileri ve Türkiye’de yapılan çalışmalara göre, Sinovac aşısının yüzde 70 dolayında etkili olduğunun söylenebileceğini aktardı.
SANCAKTEPE
Türkiye’de mRNA aşısı olan Biontech ile birlikte CoronaVac aşısı uygulanmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 19 milyon 116 binden fazla kişi aşılandı. İlk doz aşı uygulanan kişi sayısı 11.4 milyonu, 2. doz uygulanan sayısı da 7.6 milyonu aştı.
SARIYER
Çin Hastalık Kontrol Merkezleri’nin (CDC) direktörü Gao Fu, Çin’e geliştirilen Kovid-19 aşılarının “yüksek bir korumaya” sahip olmadığını söylemiş ve etkinliği artırmak için farklı aşıların karıştırılmasının düşünüldüğünü ifade etmişti. Üç gün önce yapılan söz konusu açıklama ile ilk kez Çin’den bir yetkilinin ülkede üretilen koronavirüs aşılarının düşük koruma oranına sahip olduğunu kamuoyu önünde dile getirmişti. Türkiye’de de kullanımda olan Çin’de üretilen Sinovac ilaç firmasının Kovid-19 aşısının semptomatik enfeksiyonların önlenmesine yönelik koruyuculuk oranı Brezilya’da yüzde 50.4 olarak ölçülmüştü. Türkiye’de yapılan ölçümlerde Sinovac aşısının etkililiğinin yüzde 83.5 ve hastanede yatışı engelleme oranının yüzde 100 olarak tespit edildiği açıklanmıştı.
PENDİK
Çinli bir yetkili, ülkesinde geliştirilen aşıların etkinliğinin düşük olduğunu açıklamıştı. Ancak bilim insanları, Türkiye’de uygulanan Çinli Sinovac’ın CoronaVac aşısının oldukça etkili olduğunu ve can kaybı ile hastalığı ağır geçirmeyi engellediğini söyledi.
MALTEPE
“Evden çıkarken uzun kollu bir ceket giyilmesini öneriyoruz. Özellikle uzun saçlı bireylerin saçlarını toplaması, bilezik, küpe ve takı takılmaması çok önemli. Birçok kişi maskeyi evden çıktıktan sonra apartman boşluğunda takıyor bu da doğru bir davranış değil. Öksürme ve hapşırma sırasında daima dirseğin kullanılması gerekiyor. Hiçbir zaman ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze, gözünüze ve burnunuza dokunmayın. Unutmayın, virüs elleriniz aracılığı ile burun veya gözden giriyor. Dışardan gelip eve girenlerin ayakkabılarını dışarıda çıkarmaları ve köpeğini gezdirenlerin mutlaka patilerini dezenfekte etmeden eve sokmamaları da korunma açısından önemli.”
KÜÇÜKÇEKMECE
Kovid-19’a karşı dikkatlerden kaçan bazı ayrıntıları da sıralayan Uzm. Dr. Serpil Özsezgin, virüsten korunmak için de şu önerilerde bulundu:
KARTAL
Birçok insan buhar banyosu ve sıcak duşu ile rahatlama olacağını, vücudun direnç kazanacağını düşünüyor ancak Kovid-19’da bu durum büyük risk içeriyor. Buharlı bir ortamda soluk alıp verme sırasında virüs yükünü kendi kendinize artışmış olursunuz. Kovid-19 hastası bir kişi ile yaşarken ayrı yataklarda uyunması mümkünse, ayrı banyo ve tuvaletin kullanılmasını öneriyoruz. Ortak yaşam alanı yerine bir odada izole olunması gerekiyor. Hastanın ateşi 38 dereceyi geçerse veya zorlu solunum durumunda mutlaka 112’nin aranarak yardım istenmesi gerekiyor.”
KAĞITHANE
“Birçok insan buhar banyosu ve sıcak duşu ile rahatlama olacağını, vücudun direnç kazanacağını düşünüyor ancak Kovid-19’da bu durum büyük risk içeriyor. Buharlı bir ortamda soluk alıp verme sırasında virüs yükünü kendi kendinize artışmış olursunuz. Kovid-19 hastası bir kişi ile yaşarken ayrı yataklarda uyunması mümkünse, ayrı banyo ve tuvaletin kullanılmasını öneriyoruz. Ortak yaşam alanı yerine bir odada izole olunması gerekiyor. Hastanın ateşi 38 dereceyi geçerse veya zorlu solunum durumunda mutlaka 112’nin aranarak yardım istenmesi gerekiyor.”
KADIKÖY
Böylece farkında olmadan kendi kendinizi reenfekte ediyorsunuz. Bu da viral yükünüzü artırıp hastalığı ağır geçirmenize neden oluyor” dedi. Kovid-19 tanısı alan kişilerin özellikle de ateşinde yükselme belirtileri varsa sıcak duştan kesinlikle uzak durması gerektiği uyarısında da bulunan Uzm. Dr. Özsezgin, şunları dedi:
GÜNGÖREN
“Toplumda pek bilinmiyor ancak koronavirüs hastalarının sıcak buharlı duş yaptıkları zaman hastalığı ağır geçirme ve yoğun bakıma girme risklerinin önemli ölçüde artıyor” diyen Özsezgin, “Hastalığınızın ilk zamanlarında ‘Bir duş alayım, ter atayım’ düşüncesiyle eğer dikkat etmeden biraz sıcak suyla duş alınması sırasında, kendi soluğunuzdan dışarı çıkan virüsler, banyodaki sıcak hava ve buharın etkisi ile tekrar akciğerinize giriyor.
GAZİOSMANPAŞA
Yoğun bakımda Kovid-19 hastalarının tedavisini üstlenen Uzm. Dr. Serpil Özsezgin, PCR testi pozitif çıkanların sıcak duş ve buharlı banyo yapmalarının felakete adeta daveti çıkardığını söyledi.
FATİH
Burada verilen kişisel bilgilerin kimse ile paylaşılmayacağının da ekrana çıkan yazı ile ihbarda bulanan kişiye iletildiğini anlatan İlhan, bu butona tıklandığında işletme adı, açıklama, adres bilgilerinin girildikten sonra istenirse fotoğrafın da eklenebileceğini söyledi. İlhan, "Açıklamaya, 'Maske kuralına uyulmuyor, düğün yapılıyor.' denilebilir. Ne ise o yazılır. Belli bir kanıt oluşturmak için fotoğraf da kullanılabilir." dedi.
EYÜPSULTAN
Aplikasyona yeni olarak "İhbar" bölümünün de eklendiğini ifade eden İlhan, "Vatandaşlar, eğer şüpheli bir durum olduğu düşünülüyorsa buradan bildirim yapabilecekler. Yani vatandaşlar 'İhbarda Bulun" uygulamasıyla da gönüllü denetici olacak. Kurallara uymayanları uyarmak, kimi zaman sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Bir yerde bu noktada bir yoğunluk varsa o yerin bildirilmesi doğru bir yaklaşım. Çünkü, orası herkes için koronavirüs açısından bir tehdit olacaktır." diye konuştu.
ESENYURT
Kodun, HES kodu butonuna tıklandığında yeni kod ekle kısmından alınabildiğini anlatan İlhan, "HES kodunun da sorgulanması mümkün. Nüfusta üzerinize kayıtlı olan çocuklar ya da eşiniz için de HES kodu alınabiliyor." diye konuştu.
ESENLER
İlhan, "Kişinin sağlığında bir değişiklik olduğunda otomatik olarak bu bilgi HES kodunda gözüküyor. Yani, Kovid-19 pozitif sonuç çıktığında, kişi seyahate kabul edilmiyor. Örneğin, uçağa bindiniz ve uçaktaki bir kişinin Kovid-19 pozitif olduğu belirlendi. HES kodu sayesinde o uçağa binen diğer kişilere ulaşılması da sağlanıyor." dedi.
ÇEKMEKÖY
İlhan, otobüs, uçak, tren seyahatlerinde zorunlu hale getirilen HES kodunun, ÖSYM tarafından organize edilen sınavlarda da kullanıldığını belirtti.
ÇATALCA
Prof. Dr. İlhan, bölgedeki kırmızı alan arttıkça vaka sayısının o bölgede arttığının anlaşılması gerektiğini bildirdi. Bunun bir güvenlik uygulaması olduğunun altını çizen İlhan, "Nasıl navigasyon kullanıyorsak, güvenliğimiz açısından gideceğimizin yeri öğrenmek açısından bu uygulama çok önemli. Türkiye'nin dört bir yanında bununla ilgili bilgi sahibi olabiliriz." dedi.
BÜYÜKÇEKMECE
"Yoğunluk" kısmına tıklandığında bulunulan yerin Kovid-19 açısından sıklık düzeyinin renkli olarak göründüğünü gösteren İlhan, uygulamaya basıldığında istenildiğinde alanın genişletilerek, sokak ve apartmana kadar daha derinlemesine inceleme yapılabildiğini kaydetti.
BEYOĞLU
"HES, hayatın pandemi döneminde hayatımızın birçok alanında kullanabileceğimiz bir uygulama. Zaten, tedbiren de seyahatlere çıkmadan önce bunu kullanarak HES kodu almamız isteniyor. Bir yere gidileceğinde Hayat Eve Sığar uygulamasından bakarak, gidilecek yerin yoğunluğuna bakılabilir ve buna göre gidip gitmemeye karar verilebilir. Örneğin, hafta sonu pikniğe gitmek, yürüyüşe çıkmak ya da bir yerde konaklama yapmak istiyoruz. Uygulamadan gitmek istediğimiz alandaki Kovid-19 yoğunluğuna bakabiliyoruz. Yoğunluk haritası Türkiye'nin her yerini gösteren çok kapsamlı bir içerik sağlıyor."
BEYLİKDÜZÜ
Bunun yanı sıra "Yoğunluk", "Yakınlarım" başlıklı bölümlerinde yer aldığını anlatan İlhan, uygulamalara ilişkin şu bilgileri verdi:
BEYKOZ
Uygulamanın mobil telefonlara yüklendiğinde rahatlıkla kullanılabildiğini belirten İlhan, aplikasyonda "HES Kodlarım", "HES Kodu Sorgula", "İhbarda Bulun", "Alan Karakod Okut" ve "Sağlık Durumu" bölümlerinin olduğunu anlattı.
BEŞİKTAŞ
Prof. Dr. İlhan, bunlardan birinin "Hayat Eve Sığar (HES)" uygulaması olduğunu hatırlatarak, bunun çok pratik ve hayatı çok kolaylaştıran bir uygulama olduğu söyledi.
BAYRAMPAŞA
Doğru bilgi aktarımının ve çocuktan erişkine, yaşlı gruptan kronik hastalığı bulunanlara kadar birçok kesimde farkındalık düzeyinin yüksek olmasının hastalıkla mücadelede önemli basamaklardan birini teşkil ettiğini vurgulayan İlhan, Türkiye'de de benzer çalışmaların yapıldığını anımsattı.
BAŞAKŞEHİR
Salgının etkilerin en aza indirilmesinde tedbirlere uyum noktasında toplumsal farkındalığın artırılmasının önem taşıdığını dile getiren İlhan, maske-fiziksel mesafe-hijyen kuralının yanı sıra çok sayıda tedbirin de hayata girdiğini aktardı.
BAKIRKÖY
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel salgın yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeniden artış göstermeye başladığını söyledi.
BAĞCILAR
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında birey ve toplum güvenliğini sağlamaya yardımcı "Hayat Eve Sığar" uygulaması ile seyahat öncesi kod oluşturulurken, aynı zamanda güvenli bölge tespit edilebiliyor ve kurallara uymayan işletmelerin de ihbar edilmesine olanak sağlanıyor.
ADALAR
Öte yandan İstanbul'daki vaka artışı da HES kodu yoğunluk haritasına yansıdı. İşte İstanbul'un ilçe ilçe Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden takip edilen risk haritası...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.